Το εμβόλιο αποτελεί ελπίδα για τις early-stage travel startups

Τον τελευταίο χρόνο, οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί λόγω Covid-19 έχουν προκαλέσει μείωση των επενδύσεων στον ταξιδιωτικό τομέα. Ανάλογα με τις αντιδράσεις των ανθρώπων γύρω από το εμβόλιο και με το πόσο γρήγορα θα αρχίσουν να ταξιδεύουν ξανά, οι επενδύσεις στη βιομηχανία ταξιδιών και φιλοξενίας μπορεί να ανακάμψουν το 2021. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι μικρότερες, early-stage startups (που είναι και αυτές που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας) θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερες χρηματοδοτήσεις VC.

Σύμφωνα με τον managing director της JetBlue Technology Ventures, Raj Singh, οι επενδύσεις στον τομέα των ταξιδιών φαίνονταν “αρκετά καλές” μέχρι τον Φεβρουάριο αλλά από τον Μάρτιο και μετά τα πράγματα έγιναν δύσκολα. Πράγματι, τόσο ο αριθμός των επενδυτικών γύρων όσο και ο μέσος όρος των κεφαλαίων που δόθηκαν σε travel startups από VCs έχουν μειωθεί αρκετά φέτος. Ο Covid-19 επηρέασε περισσότερο τις early-stage startups ταξιδιών και φιλοξενίας, κυρίως επειδή οι επενδυτές δεν μπορούσαν να γνωρίζουν πόσο καιρό θα κρατήσει η πανδημία κι επομένως δεν ήθελαν να επενδύσουν σε μικρότερες εταιρίες πρώιμου σταδίου που δεν ήταν καθιερωμένες στην αγορά.

“Όταν οι μικρές και νεοσύστατες εταιρίες άρχισαν να ξεμένουν από κεφάλαιο, ελάχιστοι ενδιαφέρονταν να επενδύσουν,” εξηγεί ο Singh. Αυτό, φυσικά, δεν ίσχυε για τις late-stage travel startups όπως είναι η Airbnb. Ως μεγάλος παίκτης στη βιομηχανία ενοικιάσεων καταλυμάτων, η Airbnb δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να λάβει μία έκτακτη επένδυση $1 δις και χρηματοδότηση χρέους άλλο $1 δις τον Απρίλιο. Από την άλλη, η επένδυση σε early-stage startups εμπεριέχει εκ φύσεως μεγαλύτερο ρίσκο.

Σύμφωνα με τον Singh, η ανάκαμψη των επενδύσεων στις startups ταξιδιών και φιλοξενίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσοι άνθρωποι θα δεχθούν να κάνουν το εμβόλιο. “Υποψιάζομαι ότι οι άνθρωποι θα αρχίσουν να επενδύουν και πάλι στις εταιρίες πρώιμου σταδίου υπολογίζοντας ότι μέχρι το τέλος του 2021 τα πράγματα θα έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα.”

Η ανάκαμψη, ωστόσο, μπορεί να είναι διαφορετική για τα ψυχαγωγικά ταξίδια και διαφορετική για τα επαγγελματικά. Κάποιοι τομείς της βιομηχανίας ταξιδιών, όπως οι ενοικιάσεις καταλυμάτων, έχουν ήδη αρχίσει να ανακάμπτουν κυρίως επειδή θεωρούνται πιο ασφαλείς από τα ξενοδοχεία.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρξει ανανεωμένο ενδιαφέρον για concepts όπως τα διαβατήρια υγείας (διαβατήρια με βεβαιώσεις εμβολιασμών) και για υβριδικές εκδοχές εικονικών και φυσικών ταξιδιών. Όπως επισημαίνει ο Singh, “το 2021 η βιωσιμότητα και τα υβριδικά events θα αποτελούν αναπτυσσόμενα θέματα για το travel investment. Όλα, όμως, θα εξαρτηθούν από το εμβόλιο.”

Exit mobile version