Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για ύφεση 15,2% του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο του 2020.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τα σημερινά στοιχεία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για τελική ύφεση της τάξης του 8% για το σύνολο του 2020.
Με βάση τις ίδιες πηγές, παράλληλα, οι επιδόσεις του α’ και του β’ τριμήνου δεν δικαιολογούν αναθεώρηση της εκτίμησης για το τελικό ύψος της οικονομικής συρρίκνωσης κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Υπενθυμίζεται ότι στο α’ τρίμηνο του 2020, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 0,5%, γεγονός το οποίο καθόρισε την ύφεση του α’ εξαμήνου στο 7,9% του ΑΕΠ –εντός των προβλέψεων που έχει υποβάλλει το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν.
Εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρου
Την ίδια ώρα, από το οικονομικό επιτελείο εκφράζουν την άποψη ότι οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας κατά το α’ εξάμηνο του 2020 συμβαδίζουν και ευθυγραμμίζονται με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Ενδεικτικά, σημειώνουν ότι ο μέσος όρος μεταβολής του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο ήταν 15% για τις χώρες του ευρώ και 14,1% για τις χώρες της Ε.Ε.
«Συνεπώς, το β’ τρίμηνο του 2020 η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρωζώνης, κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. και παρουσιάζει αισθητά χαμηλότερη ύφεση από μεγάλες χώρες, όπως η Ισπανία (-22,1%), η Γαλλία (-19%) και η Πορτογαλία (-16,3%)» επισημαίνουν, χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την ύφεση στο α’ τρίμηνο του 2020, ο μέσος όρος μεταβολής του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο -3,1% και στην Ε.Ε. στο -2,5%, επιδόσεις σαφώς δυσμενέστερες σε σχέση με την ελληνική (-0,5%).
Πιθανή η αναθεώρηση των εκτιμήσεων
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και δεδομένης της αβεβαιότητα γύρω από την ένταση και την έκταση της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τροποποίησης των αρχικών εκτιμήσεων.
Καθοριστικό ρόλο, βέβαια, θα διαδραματίσει η πορεία του γ’ τριμήνου και οι επιδόσεις της Ελλάδας στον τουρισμό.
«Ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα, δεν επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των μεγάλων οργανισμών στην αρχή της κρίσης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κ.λπ.), σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα κατέγραφε τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ε.Ε. το 2020, και δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε, επί του παρόντος, την εκτίμησή μας για την ετήσια πορεία του ΑΕΠ το 2020» επαναλαμβάνουν οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών.