Τα απόβλητα είναι μεγάλο πρόβλημα. Η κοινωνία μας, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν μπορεί να αντέξει τις ποσότητες απορριμμάτων που δημιουργούμε αυτήν τη στιγμή και επιβαρύνεται όλο και περισσότερο – περιβαλλοντικά, κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά. Η Greyparrot με έδρα το Λονδίνο θέλει να κάνει μια αλλαγή και χρησιμοποιεί τεχνολογία για να χρησιμοποιήσει τα απόβλητα.
Η startup χρησιμοποιεί τεχνολογία υπολογιστικής όρασης για να παρακολουθεί, να αναλύει και να ταξινομεί τόνους απορριμμάτων και μόλις συγκέντρωσε περίπου 10,2 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει την αποστολή της. Επικεφαλής της χρηματοδότησης ήταν η Una Terra, με τη συμμετοχή και άλλων επενδυτών όπως οι Closed Loop Partners, Unreasonable Group και SpeedInvest.
Μέχρι σήμερα, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για τους 2,1 δισεκατομμύρια τόνους απορριμμάτων που παράγονται κάθε χρόνο και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει συστηματική διαφάνεια σχετικά με τη σύνθεσή τους ή την ευθύνη για τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων. Αυτό εξηγεί κατά κάποιο τρόπο γιατί τα ποσοστά ανακύκλωσης έχουν παραμείνει στο 10%, στην καλύτερη περίπτωση. Παρά τις καλύτερες προσπάθειες των καταναλωτών για ανακύκλωση, ο κακός σχεδιασμός της συσκευασίας και η αναποτελεσματική διαλογή σημαίνουν ότι πολλά από αυτά που πηγαίνουν στους κάδους ανακύκλωσης καταλήγουν ακόμα σε χωματερές.
Το σύστημα υπολογιστικής όρασης της Greyparrot, το οποίο ιδρύθηκε το 2019, με τεχνητή νοημοσύνη, έχει αναλύσει πάνω από δέκα δισεκατομμύρια είδη συσκευασίας σε μονάδες διαλογής για να αυξήσει τα ποσοστά ανακύκλωσης και να εισαγάγει τη λογοδοσία στην αλυσίδα αξίας των απορριμμάτων.
Η Mikela Druckman, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Greyparrot, εξήγησε: «Τα απόβλητα έχουν αναγνωριστεί ως ο τέταρτος μεγαλύτερος παράγοντας στην κλιματική αλλαγή, ωστόσο τα δεδομένα γύρω από αυτά ήταν αραιά στην καλύτερη περίπτωση. Αυτή είναι μια τεράστια χαμένη ευκαιρία. Δίνουμε χρηματική αξία στα απόβλητα – κάτι που θεωρείται ότι έχει αρνητική αξία. Η παροχή πρόσβασης σε αναλυτικά δεδομένα απορριμμάτων μπορεί επίσης να έχει μεγάλο αντίκτυπο σε μακροοικονομικό επίπεδο, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των κυβερνητικών πολιτικών σχετικά με την ανακύκλωση και επηρεάζοντας τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι παραγωγοί σχετικά με τις συσκευασίες τους».
Η εταιρεία συνεργάζεται ήδη με ηγέτες στη διαχείριση απορριμμάτων – όπως η Suez, η Veolia και η Biffa (που καλύπτουν συλλογικά το 60% της αγοράς) – για να μεταμορφώσει τη βιομηχανία απορριμμάτων και να προωθήσει το όραμα ότι τα απόβλητα μπορούν να εκτιμηθούν ως πόρος.
Ο Ron Gonen, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Closed Loop Partners, πρόσθεσε: «Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Greyparrot έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί δισεκατομμύρια συσκευασίες και υλικά στην αλυσίδα αξίας της ανακύκλωσης, κάτι που θα οδηγήσει σε μια σειρά από σημαντικές αποδόσεις. Η τεχνολογία τους μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα με την υπάρχουσα υποδομή ανακύκλωσης, βελτιώνοντας την απόδοση και τα ποσοστά δέσμευσης υλικών. Η Closed Loop Partners ανυπομονεί να συνεργαστεί με την ομάδα της καθώς αυξάνει την απήχηση και τον αντίκτυπό της σε όλο τον κόσμο.”
Αναγνωρισμένη ως πρωτοπόρος της τεχνολογίας από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 2021, η Greyparrot είναι το πνευματικό τέκνο τριών συνιδρυτών: της Mikela Druckman, του Ambarish Mitra και του Nikola Sivacki. Αυτή η χρηματοδοτική ενίσχυση θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη της ομάδας και την ανάπτυξη του παγκόσμιου αποτυπώματός της, την επέκταση σε νέους τύπους απορριμμάτων για να συμπεριλάβει μερικές από τις πιο βαριές ρυπογόνες βιομηχανίες στον κόσμο και θα διπλασιάσει την έρευνα και την ανάπτυξή της. Στόχος είναι το επόμενο έτος η εταιρεία να συμβάλει στην εκτροπή 30 χιλιάδων τόνων απορριμμάτων από τους χώρους υγειονομικής ταφής.