4 δεδομένα που κάθε επιχειρηματίας πρέπει να αμφισβητήσει

Η επιχειρηματικότητα είναι ένα δύσκολο μονοπάτι το οποίο πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε κακοτράχαλους δρόμους, με πολλές προκλήσεις και δυσκολίες. Παρότι αρχικά μπορεί η ιδέα να είναι επιτυχημένη, πολλοί επιχειρηματίες καταλήγουν κάποια στιγμή να αναρωτιούνται για το που πραγματικά πηγαίνει η επιχείρηση, πού θέλει ο ίδιος να την κατευθύνει και πότε θα φτάσει στο επιθυμητό για τον ίδιο επίπεδο. Έτσι περιπλέκονται γύρω από έναν κυκεώνα πεποιθήσεων και δεδομένων που δεν φέρνουν το αποτέλεσμα που πρέπει. Ο μόνος τρόπος να αλλάξει η κατάσταση είναι να αμφισβητήσουν αυτά τα δεδομένα και να εξακριβώσουν τι ισχύει τελικά.

 

Ποια είναι όμως αυτά τα δεδομένα;

 

Μπορώ να διαχειριστώ τα πάντα

Πολλοί επιχειρηματίες πιστεύουν ότι μπορούν να διαχειριστούν μόνοι όποια κατάσταση και όποιο πρόβλημα προκύψει στην πορεία της επιχείρησης. Το να ζητήσουν βοήθεια τους μοιάζει αναποτελεσματικό, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να διαχειριστούν μόνοι τους τις διάφορες καταστάσεις και να βυθίζονται ακόμα περισσότερο στη δίνη της αβεβαιότητας. Η λύση για αυτό είναι οι επιχειρηματίες να πιστέψουν ότι όντως μπορούν να διαχειριστούν τα πάντα, αρκεί να έχουν και την κατάλληλη βοήθεια.

 

Είμαι υπεύθυνος για όλα

Πολλοί επιχειρηματίες πιστεύουν ότι είναι υπεύθυνοι για οτιδήποτε τους συμβεί, καλό, άσχημο, αδιάφορο, οτιδήποτε. Αυτό τους φορτώνει με επιπλέον βάρος το οποίο πολλές φορές αδυνατούν να διαχειριστούν και πολλές φορές σκέφτονται να τα παρατήσουν. Η λύση βρίσκεται στην πεποίθηση. «Είμαι υπεύθυνος για όλα» είναι διαφορετικό από το «έχω την ευθύνη για όλα». Ο επιχειρηματίας έχει την ευθύνη της επιχείρησης αλλά δεν είναι υπεύθυνος για οτιδήποτε συμβαίνει σε αυτή.

 

Το μόνο που χρειάζεται είναι πάθος για τη δουλειά

Πολλοί επιχειρηματίες πιστεύουν ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να έχουν πάθος για τη δουλειά τους και αυτό θα τους οδηγήσει στην επιτυχία. Δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι αρκετό με αποτέλεσμα να βυθίζονται όλο και περισσότερο στην αβεβαιότητα. Αυτό που είναι δύσκολο για πολλούς είναι να βρουν κάτι που πραγματικά τους παθιάζει και να επιμείνουν σε αυτό. Ωστόσο σε κάθε δουλειά υπάρχουν και πτυχές που δεν είναι ούτε επιθυμητές ούτε αρεστές. Έτσι, το πάθος δεν αρκεί για να επιτύχει μια δουλειά. Πρέπει ο επιχειρηματίας να είναι συνειδητοποιημένος ότι εκτός του πάθους θα υπάρχουν και στοιχεία που θα τον κάνουν να θέλει να τα παρατήσει.

 

Είναι καλύτερα να είμαι μόνος στην επιχείρηση

Το να αφήνουν οι επιχειρηματίες έξω από την επιχείρηση άτομα που δεν είναι ίδια με αυτούς και να πιστεύουν ότι είναι καλύτερα να είναι μόνοι τους στην επιχείρηση, μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα από τα επιθυμητά μονοπάτια. Ο εγωκεντρικός χαρακτήρας ενός επιχειρηματία και η άρνησή του να δεχθεί βοήθεια είναι μάλλον συστατικά αποτυχίας παρά επιτυχίας.

 

Για να μπορέσει μια επιχείρηση να αναπτυχθεί και να είναι επιτυχημένη, ο κάθε επιχειρηματίας οφείλει να αμφισβητήσει τα δεδομένα και να δει τι δουλεύει καλύτερα για τη δική του επιχείρηση.

Exit mobile version