5 εμβληματικοί επιχειρηματίες που “έφυγαν” το 2020

Το 2020 έφυγε, και μαζί του αποχαιρετίσαμε και αρκετούς εξαιρετικούς επιχειρηματίες. Ας θυμηθούμε πέντε από αυτούς που “έφυγαν” το 2020 και άφησαν ένα σημαντικό κενό στον επιχειρηματικό κόσμο.

 

Frieda Caplan (96 ετών)

Γνωστή ως “the Kiwi Queen”, η Caplan άρχισε να ενδιαφέρεται για τα αγροτικά προϊόντα όσο εργαζόταν στην οικογενειακή επιχείρηση φρούτων και λαχανικών του συζύγου της. Το 1962 έστησε έναν πάγκο στην Αγορά Χονδρικής Πώλησης Αγροτικών Προϊόντων του Λος Άντζελες, όπου πουλούσε προϊόντα ντελικατέσεν. Από αυτόν τον πάγκο “γεννήθηκε” η εταιρία της, Frieda’s Inc., η οποία είχε ως βασικό στόχο της την πρόσληψη γυναικών. Σήμερα, η εταιρία απασχολεί 75 εργαζομένους και τα εισοδήματά της ξεπερνούν τα $50 εκατομμύρια.

 

Leila Janah (37 ετών)

“Το ταλέντο κατανέμεται ίσα, αλλά οι ευκαιρίες όχι.” Αυτή ήταν η βασική αρχή της Janah, η οποία μέχρι το 2019 είχε βοηθήσει πάνω από 50.000 ανθρώπους να βγουν από τη φτώχεια. Το 2008 ίδρυσε την Samasource, μία επιχείρηση που εκπαιδεύει εργατικό δυναμικό στην Αφρική, την Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες περιοχές για AI projects μεγάλων εταιριών. Μεταξύ των άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της ξεχωρίζει μία σχολή ψηφιακής εκπαίδευσης και μία σειρά φροντίδας του δέρματος που απασχολεί γυναίκες στην Κοιλάδα του Νείλου. Σε κάθε επιχείρηση, η προσέγγισή της ήταν πάντα η ίδια: Για να βάλουμε τέλος στην παγκόσμια φτώχεια, είναι πιο αποτελεσματικό να  δημιουργούμε δουλειές παρά να προσφέρουμε βοήθεια.

 

Sy Sperling (78 ετών)

Λένε ότι οι άνθρωποι δημιουργούν επιχειρήσεις για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, και αυτό σίγουρα ίσχυε για τον Sperling. Ένα από τα πιο γνωστά motto του ήταν “Εκτός από πρόεδρος της Hair Club, είμαι και πελάτης της.” Όταν ο ίδιος άρχισε να χάνει τα μαλλιά του στα 20 του, άρχισε να αναζητά τεχνικές που θα τον απάλλασσαν από τη λύση της περούκας. Η πρωτοποριακή τεχνική που ανακάλυψε οδήγησε στην ίδρυση του πρώτου κομμωτηρίου του στη Νέα Υόρκη το 1969. Το 1976 ίδρυσε το Hair Club for Men, και με την πρώτη διαφήμισή του το 1982 ο Sperling έγινε celebrity. Στη συνέχεια, επέκτεινε τις υπηρεσίες του στις γυναίκες και ίδρυσε το Hair Club for Kids που προσέφερε δωρεάν μαλλιά σε παιδιά με καρκίνο. Το 2000 πούλησε την εταιρία του για $45 εκατομμύρια.

 

Shane Green (49 ετών)

Ο Green ήταν από τους πρώτους υπερασπιστές της μάχης για την ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Το 1999 ίδρυσε το Map Network, το οποίο αργότερα εξαγόρασε η Navteq. Δέκα χρόνια αργότερα ίδρυσε την Personal Inc., μέσω της οποίας οι καταναλωτές μπορούσαν να προστατεύουν τα δεδομένα τους από τους marketers. Το 2017 η εταιρία συγχωνεύτηκε με την Digi.me και την επόμενη χρονιά ο Green έγινε συνιδρυτής της Universal Basic Data Income. Στόχος της UBDI είναι η αποζημίωση των ανθρώπων που προσφέρουν τα προσωπικά δεδομένα τους προς όφελος των marketers.

 

Tony Hsieh (46 ετών)

Ο Hsieh ίδρυσε την online διαφημιστική εταιρία LinkExchange, την οποία πούλησε στην Microsoft για $256 εκατομμύρια το 1998. Την επόμενη χρονιά έγινε συνέταιρος στη Zappos (τότε ShoeSite.com) και το 2009 συνέβαλλε στην εξαγορά της εταιρίας από την Amazon για $1.2 δις. Ωστόσο, όλοι θα θυμούνται τον Hsieh για το motto του “Delivering Happiness”: Όταν πριν από δύο δεκαετίες σχεδόν κανένας δεν αγόραζε πράγματα από το διαδίκτυο, εκείνος κατάφερε να νομιμοποιήσει τις online αγορές και να δώσει χαρά σε πολλούς ανθρώπους.

Exit mobile version