5 πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν ενταχθείτε σε ένα εταιρικό πρόγραμμα επιτάχυνσης

Της Jacqueline Davidson

 

Τα εταιρικά προγράμματα επιτάχυνσης έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας στις νεοσύστατες επιχειρήσεις την ευκαιρία να λάβουν χρηματοδότηση, καθοδήγηση και πρόσβαση σε εταιρικά δίκτυα. Όμως, προτού μπείτε με τα πόδια σε μια εταιρική πρωτοβουλία επιτάχυνσης, είναι σημαντικό να εξετάσετε αν ταιριάζει με τους στόχους της επιχείρησής σας.

 

Πρόκειται για μια τάση που οφείλεται στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα- καθώς και στην επιθυμία τους να αξιοποιήσουν το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων για να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους, προωθώντας παράλληλα στρατηγικούς στόχους. Από την άλλη πλευρά, οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, καθοδήγηση και άλλους πόρους που μπορούν να τις βοηθήσουν να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους.

 

Πριν δεσμευτείτε σε ένα εταιρικό πρόγραμμα επιτάχυνσης, είναι ζωτικής σημασίας να αξιολογήσετε αν αυτό ευθυγραμμίζεται με τους στόχους και τους σκοπούς της εταιρείας σας. Εκτός από το να εξετάσετε αν εμπιστεύεστε τους ανθρώπους που διευθύνουν το πρόγραμμα στο οποίο στη συνέχεια επενδύετε το χρόνο σας, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε επίσης σε τι δεσμεύεστε. Ακολουθούν πέντε ερωτήσεις που συστήνεται στις νεοφυείς επιχειρήσεις να θέτουν πάντα στον εαυτό τους πριν συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε πρόγραμμα επιτάχυνσης.

 

  1. Χρειάζομαι αυτό το πρόγραμμα;

Πριν συμμετάσχετε σε ένα εταιρικό πρόγραμμα επιτάχυνσης, είναι σημαντικό να αναρωτηθείτε αν πραγματικά το “χρειάζεστε”. Ποιοι είναι οι επιχειρηματικοί σας στόχοι και πώς μπορεί ένα εταιρικό πρόγραμμα επιτάχυνσης να σας βοηθήσει να τους επιτύχετε; Αφιερώστε χρόνο για να κατανοήσετε τους εταιρικούς βασικούς δείκτες απόδοσης (KPIs) από τον επιταχυντή και πώς αυτοί ευθυγραμμίζονται με τη στρατηγική ανάπτυξής σας ως νεοφυής επιχείρηση. Αν κάνετε άλματα σε επιταχυντές χωρίς να βλέπετε κάποιο πραγματικό όφελος, ίσως δεν αφιερώνετε αρκετό χρόνο σε αυτό ή δεν βρίσκετε το κατάλληλο πρόγραμμα για την επιχείρησή σας. Να θυμάστε, ένα εταιρικό πρόγραμμα επιτάχυνσης είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης που θα πρέπει να σας βοηθήσει να απογειωθείτε και να επιταχύνετε την επιχείρησή σας. Αν δεν ξέρετε τι θέλετε από την περίοδο επιτάχυνσης, το πρόγραμμα μπορεί να μην είναι το καταλληλότερο για εσάς.

 

  1. Πώς λειτουργούν για μένα;

Σκεφτείτε πώς ένα εταιρικό πρόγραμμα επιτάχυνσης θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αλλά και μετά τη λήξη του. Ανάλογα με τον κλάδο, η πορεία προς τα έσοδα μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το ίδιο το πρόγραμμα. Αναρωτηθείτε, ποια υποστήριξη θα λάβετε κατά τη διάρκεια του προγράμματος; Θα έχετε πρόσβαση σε υποστήριξη από μηχανικούς ή εμπειρογνώμονες; Πώς θα σας βοηθήσει το πρόγραμμα να αυξήσετε τα έσοδά σας, τη βάση επενδυτών ή την επιχειρηματική σας αντίληψη; Κάντε αυτές τις ερωτήσεις εκ των προτέρων για να βεβαιωθείτε ότι θα αξιοποιήσετε στο έπακρο την πρωτοβουλία. Μιλήστε με προηγούμενους συμμετέχοντες, εξετάστε το ιστορικό του επιταχυντή και αξιολογήστε τη στρατηγική προσαρμογή του εταίρου με την επιχείρησή σας. Ερευνήστε αν οι μέντορες ενός προγράμματος έχουν σχετική εμπειρία στον κλάδο και μπορούν να σας παράσχουν καθοδήγηση για τις συγκεκριμένες προκλήσεις. Κάντε την εργασία σας – σας παίρνουν συνέντευξη για να συμμετάσχετε στη συνομοταξία τους, οπότε θα πρέπει να πάρετε συνέντευξη και από αυτούς.

 

  1. Ποιες άλλες εταιρείες εμπλέκονται;

Τα εταιρικά προγράμματα επιτάχυνσης συχνά περιλαμβάνουν συνεργασίες με άλλες εταιρείες, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν στις νεοσύστατες επιχειρήσεις πολύτιμες συστάσεις και ευκαιρίες δικτύωσης. Μάθετε ποιες άλλες εταιρείες συμμετέχουν και ζητήστε ήπιες ή ζεστές συστάσεις, οι οποίες είναι συχνά έτη φωτός καλύτερες από τις ψυχρές συστάσεις. Ακόμη και αν μια εταιρεία δεν είναι ονομαστικός εταίρος στο πρόγραμμα επιτάχυνσης, μπορεί να έχει πρόσβαση σε μια συνδεδεμένη βάση μεντόρων στο δίκτυό της, η οποία θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική αξία στην επιχείρησή σας. Η οικοδόμηση προσωπικών σχέσεων με ανθρώπους (ανάλογα με την κουλτούρα) μπορεί να πάρει πολύ χρόνο, ειδικά αν θέλετε να αποκομίσετε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος από το εταιρικό πρόγραμμα επιτάχυνσης. Εάν σκέφτεστε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα αποκλειστικά και μόνο για τις συνδέσεις, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη δέσμευση χρόνου που απαιτείται για την καλλιέργεια αυτών των σχέσεων.

 

  1. Θα με περιορίσει αυτό στο να συνεργαστώ με άλλες εταιρείες στο μέλλον;

Εξετάστε τον αντίκτυπο της συμμετοχής σε ένα εταιρικό πρόγραμμα επιτάχυνσης στις μελλοντικές επιχειρηματικές σας σχέσεις. Εάν συνεργαστείτε με μια εταιρεία, θα είναι δύσκολο να αποκτήσετε επαφή με έναν ανταγωνιστή στον ίδιο κλάδο; Εάν βρίσκεστε σε ένα δυοπώλιο ή σε μια εξειδικευμένη επιχείρηση όπου οι ανταγωνιστές είναι ισχυροί, αυτό θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη σας – ακόμη περισσότερο εάν επιλέξετε να λάβετε επενδύσεις. Παρόλο που δεν είναι το τέλος όλων των πραγμάτων, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας αυτόν τον επικείμενο περιορισμό. Τα πιθανά μειονεκτήματα ή κίνδυνοι της συμμετοχής σε ένα εταιρικό πρόγραμμα επιτάχυνσης περιλαμβάνουν πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων ή την πίεση για συμμόρφωση με τις προσδοκίες του επιταχυντή.

 

  1. Πόσο χρόνο θα αφαιρέσει αυτό από την καθημερινότητά μου;

Τέλος, εξετάστε τη χρονική δέσμευση που απαιτείται για το πρόγραμμα και τα αντισταθμιστικά οφέλη που συνεπάγεται. Κατά μέσο όρο, οι εταιρικοί επιταχυντές χρειάζονται έξι έως εννέα μήνες για να ολοκληρωθούν. Θα σας στερήσει τις ευκαιρίες πωλήσεων ή τη στενή συνεργασία με την ομάδα σας; Να είστε προετοιμασμένοι να κατανοήσετε πλήρως τα αντισταθμιστικά οφέλη και την απαιτούμενη χρονική δέσμευση και να βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα ευθυγραμμίζεται με τους επιχειρηματικούς, επαγγελματικούς και προσωπικούς σας στόχους. Μην νομίζετε ότι μπορείτε να τα έχετε όλα, καθώς πιθανότατα θα καταλήξετε να εξαντλήσετε τον εαυτό σας ή ειλικρινά να τα κάνετε όλα μισά.

 

Η συμμετοχή σε ένα εταιρικό πρόγραμμα επιτάχυνσης μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις. Κάνοντας τις σωστές ερωτήσεις και κατανοώντας πλήρως τους στόχους και τους περιορισμούς του προγράμματος, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την ευκαιρία να επιταχύνετε την ανάπτυξη της επιχείρησής σας.

Exit mobile version