Το να κάνουμε τη σύγχρονη διατροφή πιο βιώσιμη είναι μια από τις βασικές προκλήσεις και πρωτοβουλίες των καινοτόμων της τεχνολογίας τροφίμων αυτή τη στιγμή. Από τη μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών έως την προώθηση προϊόντων χωρίς γαλακτοκομικά, βλέπουμε επί του παρόντος τα προϊόντα διατροφής να μετατοπίζονται από ζωικά προϊόντα σε επιλογές φυτικής προέλευσης, με δυνατότητα βιοτεχνολογίας. Ένα προϊόν που ήταν δύσκολο να αλλάξει, ενώ διατήρησε αυτή την εμβληματική γεύση και υφή, ήταν το τυρί.
Ένα προϊόν που αγαπούν τα έθνη σε όλη την Ευρώπη, το τυρί φυτικής προέλευσης γίνεται πλέον μια πιο νόστιμη πραγματικότητα χάρη στο Nutropy. Η startup με έδρα το Παρίσι μόλις συγκέντρωσε 2 εκατομμύρια ευρώ.
Ο γύρος pre-seed των 2 εκατομμυρίων ευρώ ηγήθηκε από την Beast, την Big Idea Ventures (η ίδια υποστηρίζεται από την Bel Group, την AAK και άλλους) και την Trellis Road. Θα χρησιμοποιηθεί για την πιλοτική παραγωγή του τυριού και των συστατικών γάλακτος φυτικής προέλευσης της Nutropy, με το σχέδιο να ξεκινήσει η πρώτη βιομηχανική παραγωγή τυριού φυτικής προέλευσης υψηλής ποιότητας μέσα στους επόμενους 24 μήνες.
Ο γύρος υποστηρίχθηκε από τις VegCapital, FoodHack, Techmind (μέσω της Jericho, της λέσχης επενδυτών της που είναι αφιερωμένη στα βιώσιμα τρόφιμα), μερικούς διεθνείς επιχειρηματικούς αγγέλους με εμπειρία στην τεχνολογία, την τεχνολογία τροφίμων και τη γεωργία και τη γαλλική κυβέρνηση.
Το τυρί χωρίς γαλακτοκομικά και vegan δεν είναι νέο στην αγορά. Υπάρχουν μερικές λύσεις εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, για τους μη vegan και τους μη ανεκτικούς στη λακτόζη, δεν είναι η πιο δημοφιλής επιλογή, με τους καταναλωτές να βρίσκουν ότι δεν ταιριάζει με τα παραδοσιακά πράγματα όσον αφορά τη γεύση, την υφή και την ικανότητα να λιώνει.
Αναλαμβάνοντας το καθήκον της δημιουργίας μιας εναλλακτικής λύσης που να πληροί τα πρότυπα των τυριών, η Nutropy αναπτύσσει την επόμενη γενιά γαλακτοκομικών προϊόντων φυτικής προέλευσης.
Ιδρύθηκε από τη Nathalie Rolland και τη Maya Bendifallah, η Nutropy αξιοποιεί την καινοτόμο τεχνολογία ζύμωσης ακριβείας και το προγονικό savoir-faire για να δημιουργήσει γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ζώα, με γαλλική πινελιά.
Γίνεται δυνατό με τη χρήση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται καζεΐνη, η οποία είναι η πρώτη πρωτεΐνη γάλακτος που παράγει η Nutropy μέσω της τεχνολογίας της. Η Nutropy αναπτύσσει επίσης γαλακτοκομικά λιπαρά οξέα και έχει επιλέξει προσεκτικά καλλιέργειες τυριού για να παράγει αληθινές γεύσεις τυριού. Αυτές οι καινοτομίες επιτρέπουν την επόμενη γενιά τυριών χωρίς ζώα που αναπαράγουν τη γεύση, την υφή και τη διατροφή του ζωικού τυριού. Η καινοτόμος προσέγγιση θα χρησιμοποιήσει επίσης σημαντικά λιγότερους φυσικούς πόρους και θα περιορίσει τα αέρια του θερμοκηπίου και τη ρύπανση των υδάτων που συνοδεύουν τα ζωικά γαλακτοκομικά προϊόντα
Η διεθνής αγορά τυριού αξίζει 200 δισεκατομμύρια δολάρια και αυξάνεται. Η καινοτόμος προσέγγιση της Nutropy και η στενή της συνεργασία με παραγωγούς βιομηχανικού τυριού και Γάλλους ειδικούς τυριών, σημαίνει ότι είναι έτοιμη να ηγηθεί της ανάπτυξης μιας «λύσης τυριού γάλακτος» B2B που παράγει πολλά είδη τυριών για να επεκτείνει την παγκόσμια αγορά τυριού σε νέα σύνορα.