«Το ότι ο βασιλιάς δεν μπορεί να κάνει λάθος είναι μια απαραίτητη και βασική αρχή στο αγγλικό σύνταγμα», έγραφε κάποτε ο γνωστότερος Βρετανός νομοθέτης, Γουίλιαμ Μπλάκστοουν. Και αν όντως για το βρετανικό νομικό σύστημα του 16ου αιώνα ίσχυε αυτό που έγραφε ο Μπλάκστοουν, για το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων της σημερινής εποχής, η βασική και απαραίτητη αρχή θα έπρεπε να είναι ότι «ο βασιλιάς κάνει λάθος». Γιατί έτσι, ίσως είχαν αποφευχθεί χιλιάδες τραγικές ιστορίες ανθρώπων που έπαιξαν τις περιουσίες τους, ακολουθώντας τυφλά τις επιταγές των «βασιλιάδων» των κρυπτονομισμάτων.
Άνθρωποι οι οποίοι εμφανίστηκαν σχεδόν εν μία νυκτί και έκαναν περιουσίες δισεκατομμυρίων δολαρίων επενδύοντας στα κρυπτονομίσματα, ειρωνεύονταν όσους ήταν επιφυλακτικοί με φράσεις όπως «μείνε φτωχός» και προέτρεπαν -με βάση το δικό τους παράδειγμα- σε βαριές -στο μέτρο του δυνατού για τον καθένα- τοποθετήσεις σε κρυπτονομίσματα. Οι καιροί όμως αλλάζουν. Και κάποια στιγμή, γίνονται δύσκολοι ακόμα και για… πρίγκιπες. Και οι «βασιλιάδες» του τότε, γίνονται έκπτωτοι, ή και μαύρα πρόβατα του σήμερα.
Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ
Ο ιδρυτής και CEO του ανταλλακτηρίου FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, δεν εμφανιζόταν απλά ως ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς των cryptos, αλλά και ως ο σωτήρας του οικοσυστήματος, όταν αυτό άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα. Ποιος θα φανταζόταν ότι ο κολοσσός των 32 δισ. δολαρίων -ο λόγος για την FTX- και η θυγατρική του Alameda Researce, αξίας 1 δισ., θα γίνονταν «καπνός»; Και ότι ο ίδιος, με την περιουσία των 26,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν θα μπορούσε να τα διασώσει;
Με την αίτηση πτώχευσης των FTX και Alameda, η περιουσία του Φριντ είχε συρρικνωθεί κατά 94%. Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος. Όσο αισιόδοξος και αν είναι ο Φριντ, η ομαδική αγωγή που κατέθεσαν στα δικαστήρια των ΗΠΑ επενδυτές της FTX, καταγγέλλοντας παράνομες συναλλαγές, αξιώνει αποζημίωση 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Φριντ. Εάν τη χάσει, ο πρώην δισεκατομμυριούχος, από έναν εκ των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, θα μετατραπεί σε έναν από αυτούς με τα μεγαλύτερα χρέη του πλανήτη…
Ο 23χρονος Καναδός Έιντεν Πλετέρσκι, ως ιδιοκτήτης της εταιρείας AP Private Equity Limited, αυτοαποκαλείτο «Crypto King». Ο Πλετέρσκι, διαχειριζόταν γιγαντιαία κεφάλαια που επενδύονταν σε κρυπτονομίσματα και συναλλάγματα, ενώ προωθούσε το lifestyle της πολύ πλούσιας ζωής που ζούσε, «διαφημίζοντας» τις 2 McLaren, τις 2 BMW και τη Lamborghini που κατείχε. Κανείς δεν είχε λόγο να τον αμφισβητήσει. Αν και θα έπρεπε.
Σήμερα, περισσότεροι από 150 επενδυτές προσπαθούν να πάρουν πίσω τα τουλάχιστον 35 εκατομμύρια δολάρια που του είχαν δώσει για να τα επενδύσει. Μετά την κήρυξη της χρεοκοπίας, ωστόσο, έχουν διαπιστώσει ότι τα «επένδυσε» στο… πουθενά, καθώς οι δικαστικές αρχές έχουν καταφέρει να κατάσχουν μόνο πολυτελή αντικείμενα συνολικής αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων. Το ρευστό και τα υπόλοιπα, αγνοούνται.
Οι εκκαθαριστές συμπεραίνουν ότι ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων των επενδυτών, απλά κατευθύνθηκε προς το πολυτελές lifestyle του Πλετέρσκι: Ο ίδιος είχε αγοράσει και διατηρούσε 11 πανάκριβα αυτοκίνητα, οδηγούσε με leasing άλλα τόσοα, νοίκιαζε μια υπερπολυτελή έπαυλη στο Μπέρλινγκτον για 45.000 δολάρια το μήνα και είχε αγοράσει 6 ρολόγια, αξίας ως και 400.000 δολαρίων.
Μπάρι Σίλμπερτ
Ο πρώην χρηματιστής της Wall Street και έπειτα μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Μπάρι Σίλμπερτ είχε ιδρύσει την πλατφόρμα δανεισμού κρυπτονομισμάτων Genesis. Η πλατφόρμα, απέλυσε το 30% του προσωπικού της στον δεύτερο γύρο περικοπών σε διάστημα μικρότερο του εξαμήνου και τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να αιτηθεί την υπαγωγή της στο Άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα.
Ντο Κουόν
«King of Lunatics». Έτσι αποκαλείτο ο ο Νοτιοκορεάτης συνιδρυτής και CEO της Terraform Labs, Κουόν Ντο-Χυούνγκ, ευρύτερα γνωστός ως Ντο Κουόν, για τη βαριά τοποθέτησή του και στήριξή του στο stablecoin (που ο ίδιος λάνσαρε) LUNA, ως ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη «lunatic» που σημαίνει «τρελός». Ο Κουόν, απαντούσε στην κριτική για το κρυπτονόμισμά του με έπαρση και προσβολές περί… πτωχών και άσχετων. Με την έπαρση του βασιλιά και στρατηγού προς τον αμόρφωτο υποτελή. Το δημιούργημά του, άλλωστε, προσέλκυε περισσότερους από 40 εκατομμύρια χρήστες και κολοσσούς του κρυπτο-χώρου, όπως οι Binance, Arrington XRP και Polychain Capital.
Όμως τα πράγματα άλλαξαν γρήγορα. Το TerraUSD και το Luna κατέρρευσαν, πρώτα χάνοντας την ισοτιμία με το δολάριο και στη συνέχεια σχεδόν μηδενίζοντας. Και, όταν το Luna έχασε το 99,99% της αξίας του, καταλήγοντας σε τιμή 0,00018 δολαρίων, περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν από την αγορά. Ο -μέχρι τότε- «βασιλιάς», δεν θα καθόταν να δει τη βύθιση και τις τραγωδίες που προκάλεσε. Το είχε βάλει στα πόδια πριν το αιματοκύλισμα.
Ο Κουόν, αφού εξαφανίστηκε -η Ιντερπόλ τον αναζητά, με τον ίδιο να το διαψεύδει αλλά να μην αποκαλύπτει που βρίσκεται- άλλαξε, ύφος, ψελίζοντας ότι λυπάται και ότι έχει ευθύνη. Και σχεδόν κανείς δεν ασχολήθηκε με την εξαϋλωση των περίπου 50 δισεκατ. δολαρίων που ήταν η περιουσία του, όταν το Luna κόστιζε 110 δολάρια. Ασχολήθηκαν όμως οι αρχές της Νότιας Κορέας, της Σιγκαπούρης και των ΗΠΑ, όπου κατατέθηκαν αγωγές εις βάρος του, ύψους 56,9 εκατ. δολαρίων.
Ζακ Πρινς
Σε ένα περίεργο παιχνίδι της ζωής, το επώνυμο του συνιδρυτή της γιγαντιαίας πλατφόρμας δανεισμού σε κρυπτονομίσματα, BlockFi, είναι «Πρίγκηπας». Και, τώρα, που η BlockFi υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, το βασίλειο του Πρινς έχει καταρρεύσει.
Τον Ιούνιο, η αποτίμηση της BlockFi βυθίστηκε στο ένα τρίτο της, δηλαδή στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε σχέση με τον Μάρτιο. Και, την ίδια περίοδο, είχε 1,8 δισ. σε τρέχοντα δάνεια και 600 εκατομμύρια δολάρια έκθεσης. Η BlockFi αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ βαριά τοποθετημένη -εκτεθειμένη είναι η πιο κατάλληλη λέξη- στο hedge fund Three Arrows Capital που έριξε «κανόνι» το καλοκαίρι.
Ο Πρινς, σήμερα, μετά και από το νέο χτύπημα, αυτό της χρεοκοπίας της FTX, τηρεί σιγή ιχθύος. Και όλοι αναρωτιούνται: Θα πάρουν τίποτα πίσω οι επενδυτές;
Άλεξ Μασίνσκι
Στα 53 του χρόνια, ο Άλεξ Μασίνσκι είχε πολλά περισσότερα από έναν αριθμό δισεκατομμυρίων στον λογαριασμό του. Είχε μια αξιοσημείωτη καριέρα σε τεχνολογικές και άλλες εταιρείες της Wall Street, αλλά, το κυριότερο, ήταν ιδρυτής και CEO της Celsius. Της μεγαλύτερης πλατφόρμας δανεισμού κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Χρησιμοποιώντας αυτή τη δύναμη, ο Μασίνσκι είχε κηρύξει «πόλεμο» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καλώντας σε «αποτραπεζοποίηση» των πολιτών.
Όμως ήρθε η ώρα που η Celsius ανέφερε ένα κενό ύψους 1,8 δισ. δολαρίων στον ισολογισμό της, καθώς έχει υποχρεώσεις ύψους 5,5 δισ. δολαρίων και συνολικά assets που δεν ξεπερνούν τα 4,3 δισεκατομμύρια. Περίπου 4,7 δισ. δολάρια οφείλονται στους πελάτες της πλατφόρμας, πολλοί εκ τους οποίους δεν αναγνωρισμένοι επενδυτές. Και η Celsius κατέρρευσε. Χρεοκόπησε. Το ίδιο έπαθε και ο Μασίνσκι. Αλλά το τέλος των… βασάνων του δεν ήταν εκεί.
Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης τον μήνυσε, με το σκεπτικό ότι ήταν ο εγκέφαλος εξαπάτησης εκατοντάδων χιλιάδων επενδυτών παρακινώντας τους να καταθέσουν δισεκατομμύρια δολάρια στην πτωχευμένη πλέον πλατφόρμα δανεισμού κρυπτονομισμάτων του. Και ότι προώθησε τη Celsius ως ασφαλή εναλλακτική λύση έναντι των τραπεζών, αποκρύπτοντας τις αυξανόμενες ζημίες από ριψοκίνδυνες επενδύσεις που συνέβαλαν στην κατάρρευσή του.
Οι εισαγγελικές αρχές της πολιτείας ζητούν να απαγορευτεί στον Μασίνσκι να ασκεί επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Νέα Υόρκη και να του επιβληθεί αποζημίωση, επιστροφή χρημάτων και αποζημίωση.
Σου Ζου
Ο πρώην trader του τραπεζικού κολοσσού Credit Suisse, Σου Ζου, δημιούργησε με έναν φίλο του, τον Κάιλ Ντέιβις, ένα, εστιασμένο στα κρυπτονομίσματα, hedge fund. Το ονόμασαν 3 Arrows Capital. Από τη Σιγκαπούρη όπου διέμενε, ο Ζου παρακολουθούσε το 3AC να γιγαντώνεται, όσο έκαναν ράλι τα κρυπτονομίσματα. H 3AC έφτασε να διαχειρίζεται funds ύψους 10 δισ. δολαρίων και να επενδύει σε όλα τα υποσχόμενα projects του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων.
Ο Ζου, στο μεταξύ, προκαλούσε με το lifestyle του που ήταν πιο πολυτελές από… βασιλιά. Αγόραζε ακίνητα σε όλο τον κόσμο, συλλεκτικά ρολόγια, έργα τέχνης, ενώ έδωσε 50 εκατ. δολάρια στα φημισμένα ναυπηγεία Sanlorenzo της Ιταλίας, μόνο για να του φτιάξουν το μεγαλύτερο γιοτ της Σιγκαπούρης- το 52μετρο “MUCH WOW”. Δεν πρόλαβε ούτε καν να το παραλάβει.
Τo fund του χρεοκόπησε, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους. Ο Ζου χρωστά… παντού. Τα περιουσιακά του στοιχεία, όπως αι του 3AC ρευστοποιήθηκαν από τη Δικαιοσύνη. Και ο ίδιος αυτοεξορίστηκε. Δεν εμφανίζεται ούτε στις δικαστικές αίθουσες όπου εξετάζονται οι υποθέσεις για τις οποίες είναι κατηγορούμενος. Μόνο στο Twitter έκανε μια εμφάνιση λέγοντας ότι έπεσε και αυτός θύμα απάτης και ότι θα αποδοθεί Δικαιοσύνη. Και ουδέν άλλο…
Πηγή: newmoney.gr