Η ιατρική κάνναβη αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα στη Γερμανία τα τελευταία πέντε χρόνια, με την ανάπτυξη μιας πληθώρας τοπικών και διεθνών εταιρειών που είναι έτοιμες να εξυπηρετήσουν τον τοπικό ιατρικό καταναλωτή, δηλαδή τους ανθρώπους που έχουν συνταγογραφηθεί από το γιατρό τους για σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η κάνναβη βρίσκεται στην επικαιρότητα αυτή την εβδομάδα, με τη γερμανική κυβέρνηση να εγκρίνει την Τετάρτη σχέδιο νόμου για τη νομιμοποίηση κάποιας χρήσης κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς.
Αλλά λιγότερη έμφαση δίνεται στην υγεία των σχεδόν 200 εταιρειών που ανταγωνίζονται για τον ιατρικό καταναλωτή.
Ήθελα να αποκτήσω μια εικόνα για την κατάσταση του τομέα, οπότε απευθύνθηκα σε επαγγελματικές ενώσεις, αναλυτές, επενδυτές και τις ίδιες τις εταιρείες.
Οι περισσότεροι ζήτησαν ανωνυμία, αλλά μοιράστηκαν μια ζοφερή εικόνα ενός τομέα με την πρόβλεψη ότι το 80% των σημερινών νεοφυών επιχειρήσεων θα αποτύχει.
Ο Stephen Murphy είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Prohibition Partners, ενός ομίλου B2B μέσων ενημέρωσης, δεδομένων και τεχνολογίας κάνναβης. Χαρακτηρίζει την πρόκληση ως εξής:
“Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να δημιουργήσουν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει με τα δύο πόδια δεμένα ενώ προσπαθούν να ανέβουν έναν λόφο. Είναι πραγματικά εξαιρετικά δύσκολο. Και όσον αφορά τους πρωτοεμφανιζόμενους ιδρυτές, είναι ακόμη πιο δύσκολο”.
Η πρόκληση της απόκτησης συνταγής για ιατρική κάνναβη.
Οι γιατροί στη Γερμανία συνταγογραφούν κάνναβη σε ασθενείς από το 2017. Ωστόσο, εξακολουθεί να αποδεικνύεται πρόκληση. Οι ασθενείς συνήθως χρειάζονται μακροχρόνιο χρόνιο πόνο που αντιμετωπίζεται ανεπιτυχώς με φαρμακευτικά προϊόντα όπως τα οπιοειδή.
Ο Δρ Alessandro Rossoni, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nimbus Health, εξήγησε:
“Ουσιαστικά, δημιουργούνται χρήματα για τη βιομηχανία όταν ένας γιατρός γράφει το προϊόν σας στη συνταγή ενός ασθενούς. Έτσι, αν έχετε ένα ισχυρό εμπορικό σήμα και ένα καλό προϊόν, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να φτάσετε στο σημείο της συνταγογράφησης, τότε δεν πουλάτε τίποτα”.
Επί του παρόντος, η ιατρική κάνναβη χωρίζεται μεταξύ αυτών που καλύπτονται από τις δημόσιες ασφαλιστικές εταιρείες και των ιδιωτών (αυτοπληρωτών) ασθενών.
Και όταν πρόκειται για το δημόσιο ταμείο, είναι πολύ πιο εύκολο για τους γιατρούς να συνταγογραφούν οπιοειδή ή άλλα φάρμακα για τον πόνο αντί για κάνναβη. Οι γιατροί πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τη συνταγογράφηση που θα πληρωθεί από το δημόσιο ασφαλιστικό φορέα υγείας. Κάθε αίτηση μπορεί να διαρκέσει πάνω από μία ώρα και μία στις τρεις απορρίπτεται.
Ο Rossoni αποδίδει αυτό στην προσδοκία να προστατευτούν τα φορολογικά δολάρια από όσους δεν είναι σοβαρά άρρωστοι.
Μια πρόσφατη έρευνα του Δικτύου Αυτοβοήθειας για την Κάνναβη στη Γερμανία αποκαλύπτει:
Το 62% δεν μπορεί να βρει γιατρό πρόθυμο να συνταγογραφήσει
23 τοις εκατό έχουν γιατρό πρόθυμο να συνταγογραφήσει κάνναβη, αλλά η ασφάλιση υγείας δεν καλύπτει το κόστος
11 τοις εκατό μπορεί να πάρει κάνναβη που καλύπτεται από τη δημόσια ασφάλιση υγείας και έχει βρει γιατρό
Το 5 τοις εκατό έχει δεσμευτεί για το κόστος από την ασφαλιστική εταιρεία υγείας, αλλά δεν μπορεί να βρει γιατρό που θα μου την συνταγογραφήσει
Αλλά αξίζει επίσης να θυμόμαστε ότι δεν είναι πάντα εύκολο να συνταγογραφηθούν τα παυσίπονα εξαρχής. Δεν είναι ασυνήθιστο στη Γερμανία να γεννάς με τίποτα ισχυρότερο από την ιβουπροφαίνη, και απίστευτο είναι ότι οι ομοιοπαθητικές θεραπείες εξακολουθούν να συνταγογραφούνται από τους γιατρούς και από το 2020 να καλύπτονται από το 70% των κρατικών ιατρικών προγραμμάτων.
Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μισοί από τους χρήστες ιατρικής κάνναβης είναι ιδιώτες ή αυτοπληρωτές, πράγμα που σημαίνει ότι πληρώνουν μια ιδιωτική κλινική όπως η Canify Clinics στο Βερολίνο για τις ιατρικές διαβουλεύσεις και τις συνταγές τους.
Αρκετοί έθεσαν το ζήτημα ενός υποσυνόλου μακροχρόνιων καταναλωτών κάνναβης που μεταπήδησαν σε συνταγές για ευκολία στην αγορά. Δεν είναι σαφές αν αυτή η ομάδα θα στραφεί στην ψυχαγωγική κάνναβη μόλις αποποινικοποιηθεί αργότερα φέτος.