Η μείωση των απαραίτητων κονδυλίων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης προσφέρει ένα απρόσμενο «δώρο» στη γερμανική κυβέρνηση. Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο Γερμανικός Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ο νέος δανεισμός του γερμανικού κράτους για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 θα είναι μειωμένος κατά 31 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη. Αλλά και στο προηγούμενο τρίμηνο η Γερμανία χρειάστηκε 14 δισ. ευρώ λιγότερα από όσα είχε προϋπολογίσει στις αρχές του έτους. Συνολικό όφελος λοιπόν για τα δημόσια οικονομικά: 45 δισ. ευρώ.
Όπως εξηγεί ο ίδιος ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης για τα κρατικά ταμεία «οφείλεται σε μειωμένες ανάγκες χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και των ‘ταμείων ειδικού σκοπού’, κυρίως σε ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης». Αυτό σημαίνει ότι, από τη στιγμή που μειώνονται συνεχώς οι τιμές της ενέργειας, η γερμανική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να πληρώσει τόσα πολλά χρήματα για να διασφαλίσει το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2022 η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Όλαφ Σολτς είχε θεσπίσει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου με προβλεπόμενη χρηματοδότηση 150-200 δις ευρώ μέχρι την άνοιξη του 2024.
«Μία καλή είδηση»
Όπως δηλώνει στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλέορασης (ARD) ο οικονομικός αναλυτής Έλμαρ Φέλκερ της τράπεζας LBBW, οι μειωμένες ανάγκες δανεισμού είναι «κατά βάση μία καλή είδηση για τις εκδόσεις ομολόγων. Εάν δεν αναζωπυρωθεί η ενεργειακή κρίση, η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο». Πάντως οι δανειακές ανάγκες παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μέσα στο 2023 το γερμανικό κράτος καλείται να πληρώσει στους ομολογιούχους πάνω από 300 δις ευρώ για την αναχρηματοδότηση του χρέους.
Άλλωστε και το ίδιο το δημόσιο χρέος παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Στα τέλη του 2022 το σύνολο του χρέους (περιλαμβανομένων και των χρεών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων) είχε ξεπεράσει τα 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ. Με άλλα λόγια, κάθε Γερμανός πολίτης όφειλε κατά μέσο όρο 28.164 ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 244 ευρώ σε σχέση με τα τέλη του 2021.