Saturday, May 17, 2025
Insider's IQ
NEWSLETTER
No Result
View All Result
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Insider's IQ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
No Result
View All Result
Insider's IQ
No Result
View All Result

Εθελούσιες: Πώς διαμορφώνεται η απασχόληση και το δίκτυο καταστημάτων στις 4 συστημικές τράπεζες

Την περίοδο 2018-2022 οι θέσεις στον τραπεζικό κλάδο μειώθηκαν κατά 10.000

in THEINSIDER, TOPNEWS, ΑΓΟΡΕΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ
0
Εθελούσιες: Πώς διαμορφώνεται η απασχόληση και το δίκτυο καταστημάτων στις 4 συστημικές τράπεζες

Στους 6.000 εργαζόμενους παραμένει το όριο που έχει τεθεί ατύπως για τις τράπεζες, με την Αlpha Bank να είναι η μόνη που έχει πετύχει τον στόχο αυτό και την Πειραιώς να έχει τον μεγαλύτερο δρόμο να διανύσει, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι 31.12.2022 ο αριθμός των υπαλλήλων της είναι 7.900, ενώ το δίκτυο των καταστημάτων της 389 (πλέον 387). Αντίστοιχα η Αlpha Bank με 270 καταστήματα απασχολεί 5.684 υπαλλήλους.

Στο όριο βρίσκεται η Eurobank με 6.268 εργαζόμενους και δίκτυο 274 καταστημάτων και η Εθνική με 345 καταστήματα απασχολεί 6.706 υπαλλήλους.

Ετσι, χθες η Πειραιώς που θέλει να πετύχει τον στόχο των 6.000 υπαλλήλων μέχρι το 2025 ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που θα «τρέξει» μέχρι τις 3 Νοεμβρίου με στόχο την αποχώρηση περίπου 500 εργαζομένων κυρίως από το δίκτυο καθώς το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως στους υπαλλήλους που επηρεάζονται από τον μετασχηματισμό των καταστημάτων.

Ειδικότερα, για το δίκτυο των 387 καταστημάτων της σε όλη την Ελλάδα, η υιοθέτηση του νέου τύπου τραπεζικού καταστήματος στοχεύει στην αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη με σύγχρονες τραπεζικές πρακτικές και με παράλληλη κεντροποίηση εργασιών ώστε να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις πωλήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα χρόνο, «έτρεξε» ένα ακόμα πρόγραμμα εθελουσίας της Πειραιώς, λιγότερο γενναιόδωρο από το τρέχον καθώς το ανώτατο όριο αποζημίωσης ήταν οι 160.000 ευρώ έναντι 180.000 ευρώ που προβλέπεται τώρα (220.000 για την επιλογή της μακροχρόνιας άδειας).

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Alpha Bank που «έτρεξε» τον προηγούμενο Φεβρουάριο είχε ανώτατο όριο τις 170.000 ευρώ, ενώ στην Attica Bank η αποζημίωση έφθανε τις 200.000 ευρώ σε μια προσπάθεια ανανέωσης του προσωπικού της.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα προχωρήσει σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου καθώς στην παρούσα φάση προτεραιότητα είναι η έναρξη της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, εντός του Νοεμβρίου όπως όλα δείχνουν. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και τις συνθήκες στις αγορές με το βλέμμα στραμμένο όχι μόνο στην επικείμενη αξιολόγηση της S&P στις 20 Οκτωβρίου αλλά και στις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Από τις τράπεζες… στα funds

Την περίοδο 2018-2022 οι θέσεις στον τραπεζικό κλάδο μειώθηκαν κατά 10.000 και στο ίδιο διάστημα μονάδες «κόκκινων» δανείων των τραπεζών μεταφέρθηκαν στους servicers (carve out) που σήμερα απασχολούν περισσότερα από 5.000 άτομα, που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τον τραπεζικό κλάδο.

Την ίδια στιγμή συγκεκριμένες ειδικότητες που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με την πληροφορική είναι περιζήτητες και άρα καλοπληρωμένες – όχι μόνο από τις τράπεζες – και όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη του τραπεζικού κλάδου «ο ένας προσπαθεί να “κλέψει” από τον άλλο πληροφορικάριους». Ωστόσο, σε καμία περίπτωση η ενίσχυση σε προσωπικό σε συγκεκριμένες ειδικότητες δεν αντισταθμίζει τις αποχωρήσεις.

Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνεται η εξέλιξη της απασχόλησης και των καταστημάτων τα τελευταία χρόνια στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (στοιχεία Ελληνική Ενωση Τραπεζών).  Το 2010 ήταν κομβικό έτος για το σύνολο της οικονομίας και φυσικά για την κοινωνία ενώ το 2014 έχει αλλάξει πλέον τραπεζικού χάρτη καθώς οι τέσσερις συστημικές έχουν απορροφήσει άλλα μεγάλα και μικρότερα τραπεζικά ιδρύματα.

Για παράδειγμα, το «καλό» κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας, που το 2011 απασχολούσε 5798 εργαζόμενους και είχε δίκτυο 468 καταστημάτων, περνάει στην Πειραιώς το 2013.  Η Πειραιώς πέραν της «καλής» Αγροτικής απέκτησε – απορρόφησε τη Geniki Bank, τη Μillenium αλλά και την Μarfin Egnatia Bank μαζί με δραστηριότητες της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα.

H Εμπορική Τράπεζα των 4028 υπαλλήλων και των 303 καταστημάτων (στοιχεία 31/12/2012)  μεταβιβάστηκε στην Alpha Bank τον Οκτώβριο του 2013.

Το 2013 πέρασε στη Εurobank το «καλό» κομμάτι τoυ Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (3.010 εργαζόμενοι, 217 καταστήματα στο τέλος του 2012).

 

Imerisia.gr

Share1Tweet1Share

FOLLOW INSIDER'S IQ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Οι καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες για το 2021

    Οι καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες για το 2021

    819 shares
    Share 328 Tweet 205
  • Ψηφιακοί φοροφυγάδες: Πώς η ΑΑΔΕ έστησε το ελεγκτικό «σαφάρι» στα social media

    4 shares
    Share 2 Tweet 1
  • Η πλατφόρμα προμηθειών χονδρικής Qogita βγαίνει από τη μυστικότητα με 80 εκατ. ευρώ Series B

    47 shares
    Share 19 Tweet 12
  • Στη γερμανική αγορά έκανε είσοδο η Viva Wallet

    16 shares
    Share 6 Tweet 4
  • Στη λίστα του Forbes με τις 100 πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες στις ΗΠΑ οι Rihanna, Taylor Swift και Beyoncé

    3 shares
    Share 1 Tweet 1
To insidersiq.gr είναι πηγή επιχειρηματικής και επενδυτικής αρθρογραφίας και ειδήσεων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ένα εργαλείο ανάπτυξης, ενημέρωσης και στρατηγικής για όσους το χρησιμοποιούν.

Follow us

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΑ

Η σουηδική νεοφυής επιχείρηση Exeger εξασφαλίζει δάνειο 35 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τις αυτοφορτιζόμενες κυψέλες Powerfoyle

Η σουηδική νεοφυής επιχείρηση Exeger εξασφαλίζει δάνειο 35 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τις αυτοφορτιζόμενες κυψέλες Powerfoyle

December 19, 2023
Eurostat: Μεγαλύτερη τελικά η πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα – Στο 2,4% στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο

Eurostat: Μεγαλύτερη τελικά η πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα – Στο 2,4% στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο

December 19, 2023
Βonus 10 εκατ. ευρώ στους μετόχους της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου

Βonus 10 εκατ. ευρώ στους μετόχους της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου

December 19, 2023
Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δ. Αθηναίων – Στα 180,55 εκατ. ευρώ το επενδυτικό πρόγραμμα του 2024

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δ. Αθηναίων – Στα 180,55 εκατ. ευρώ το επενδυτικό πρόγραμμα του 2024

December 19, 2023
Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα μουδιάζει τις αγορές – Φόβοι για το παγκόσμιο εμπόριο – Δίνει «σήμα» το πετρέλαιο

Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα μουδιάζει τις αγορές – Φόβοι για το παγκόσμιο εμπόριο – Δίνει «σήμα» το πετρέλαιο

December 19, 2023

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΜΗΝΑ

  • Η πλατφόρμα προμηθειών χονδρικής Qogita βγαίνει από τη μυστικότητα με 80 εκατ. ευρώ Series B

    Η πλατφόρμα προμηθειών χονδρικής Qogita βγαίνει από τη μυστικότητα με 80 εκατ. ευρώ Series B

    47 shares
    Share 19 Tweet 12
  • IPO: Τι είναι και πώς επενδύω σε μία;

    422 shares
    Share 169 Tweet 106
  • Αγόρασε τώρα, πλήρωσε μετά: Η Scalapay φέρνει την επανάσταση στις πληρωμές

    150 shares
    Share 60 Tweet 38
  • Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανέβασε στο 16% τα επιτόκια

    25 shares
    Share 10 Tweet 6
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

© 2020 Insider΄s IQ - Premium CMS Design by #BrandUp.

No Result
View All Result
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

© 2020 Insider΄s IQ - Premium CMS Design by #BrandUp.

Το Insider's IQ χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την πλοήγησή σας. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).
ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ