Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε νέα χωρητικότητα καθαρής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 1% πέρυσι φθάνοντας τα 282,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έρευνα της UNEP του Bloomberg New Energy Finance.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επένδυσαν 55,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, καταγράφοντας αύξηση 28% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Για τον ίδιο σκοπό, η Ευρώπη δαπάνησε 54,6 δισεκατομμύρια δολάρια και ήταν μειωμένη κατά 7% σε σχέση με το 2018.
Από την άλλη, οι επενδύσεις της Κίνας έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013 στα 83,4 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω των συνεχιζόμενων κρατικών περικοπών στη στήριξη της ηλιακής ενέργειας.
Περισσότερες επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν πέρυσι σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα και τις πυρηνικές τεχνολογίες, ανέφερε η έκθεση.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η νέα παραγωγή άνθρακα κατέγραψε επενδύσεις που έφθασαν στα 37 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Οι επενδύσεις για νέα παραγωγή αερίου έφθασαν τα 47 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ 15 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν σε νέα πυρηνική παραγωγή.
Όσον αφορά στη χωρητικότητα, προστέθηκαν πέρυσι 184 gigawatts (GW) νέας καθαρής ενέργειας, αύξηση 12% από το 2018.
«Το συνολικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζει να μειώνεται για τα αιολικά και την ηλιακή ενέργεια, χάρη στις τεχνολογικές βελτιώσεις, τις οικονομίες κλίμακας και τον έντονο ανταγωνισμό στις δημοπρασίες», ανέφερε η έκθεση.
«Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από νέες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ήταν κατά 83% χαμηλότερο από μια δεκαετία νωρίτερα», πρόσθεσε.
Κυβερνήσεις και εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν δεσμευτεί να προσθέσουν περίπου 826 GW ισχύος από ΑΠΕ (μη υδροηλεκτρική ωστόσο) έως το 2030 με κόστος περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ανέφερε η έκθεση.
Ωστόσο, αυτό είναι μικρότερο από αυτό που απαιτείται για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου.
Πηγή: Reuters