Πάνω από 60 εκατ. ευρώ θα είναι το όφελος για τον προϋπολογισμό από την πρόωρη αποπληρωμή περίπου 3,6 δισ. ευρώ από τα δάνεια που είχε λάβει η χώρα μας από το ΔΝΤ. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το υπόλοιπο χρέος της Ελλάδας προς το Ταμείο δεν θα ξεπερνά τα 1,6 δισ. ευρώ.
Κανονικά, οι πληρωμές του Ελληνικού Δημοσίου προς το ΔΝΤ για την επόμενη διετία ανέρχονται σε 1,87 δισ. ευρώ για το 2021 και 1,86 δισ. ευρώ για το 2022. Επίσης, υπάρχει ένα ποσό περίπου 1,3 δισ. ευρώ το 2023 και ένα τελευταίο μικρό ποσό της τάξης των 285 εκατ. ευρώ το 2024. Συνολικά, με βάση τα σημερινά δεδομένα, για να εξοφλήσει πλήρως η Ελλάδα το ΔΝΤ απομένουν 5,3 δισ. ευρώ με επιτόκιο περίπου 1,8%. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο καταβάλλονται τόκοι περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Θέλοντας, λοιπόν, να μειώσει τον επιτοκιακό και συναλλαγματικό κίνδυνο, να βελτιώσει τους δείκτες βιωσιμότητας του χρέους, να δημιουργήσει το κλίμα για περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και να αξιοποιήσει με τον βέλτιστο τρόπο τα ταμειακά διαθέσιμα, η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, προχωρά άμεσα στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ ύψους πάνω από 3,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη αντίστοιχη κίνηση μέσα σε ένα χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα μείνει ένα υπόλοιπο περίπου 1,6 δισ. ευρώ για την πλήρη εξόφληση του Ταμείου.
Σε συνεννόηση με τους Θεσμούς, η αποπληρωμή θα γίνει κυρίως με πόρους από το «μαξιλάρι» των περίπου 30 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, εάν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές παραμείνουν ευνοϊκές, να υπάρξει και παράλληλη αύξηση του ύψους των ομολογιακών εκδόσεων που ετοιμάζει ο ΟΔΔΗΧ, ώστε να αντικατασταθούν τα χρήματα στο αποθεματικό με μικρότερο κόστος από το επιτόκιο του χρέους που θα «σβηστεί».
Σημειώνεται ότι χθες το δεκαετές ομόλογο έκλεισε στο 0,62% και το 5ετές στο 0,06%, ενώ το χρέος που αποπληρώνεται έχει επιτόκιο περίπου 1,8%. Ο επίσημος σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ για το 2021 κάνει λόγο για τουλάχιστον τέσσερις εξόδους της χώρας μας στις αγορές, συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ, που θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2-3 δισ. ευρώ.
Το όφελος για τον προϋπολογισμό από την πρόωρη αποπληρωμή των 3,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, υπολογίζεται στα 60 – 65 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ, τότε το 2021 οι δαπάνες για χρεολύσια θα φτάσουν τα 13,4 δισ. ευρώ.
moneyreview.gr