Ηπιες πιέσεις παρουσίασαν σήμερα Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενόψει της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ και με δεδομένο ότι η κατάσταση με την πανδημία παραμένει σημαντικό πρόβλημα.
Το βασικό επίκεντρο για τις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα θα είναι η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι πρόκειται να συζητήσουν για το τρίτο κύμα της Covid-19 που χτυπάει την Ευρώπη, καθώς και για την καθυστέρηση που υπάρχει στη διαδικασία των εμβολιασμών. Οι ηγέτες είναι πιθανό να συζητήσουν επίσης και για μειώσεις στις εξαγωγές εμβολίων, πράγμα που οδηγεί εντάσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο διαθέτει ένα πιο προηγμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Παράλληλα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία έχουν επιβάλει πρόσφατα νέους περιορισμούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο αριθμό νέων μολύνσεων κορονοϊού, την ώρα που τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ασφυκτική πίεση.
Την ίδια στιγμή, η Γαλλία ανακοίνωσε χθες ότι είναι έτοιμη να λάβει επιπρόσθετα μέτρα, σε περίπτωση που με τα ισχύοντα δεν καταφέρει να μειωθεί η εξάπλωση του κορονοϊού.
Επιπλέον, η AstraZeneca ανακοίνωσε χθες ότι το εμβόλιό της, το οποίο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι κατά 76% αποτελεσματικό στην πρόληψη συμπτωματικών κρουσμάτων, δηλαδή ελάχιστα λιγότερο από το 79% που είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα.
Εκτός αυτού, ο γερμανικός δείκτης καταναλωτικού κλίματος GfK έφτασε στο -6,2 τον Απρίλιο, σημειώνοντας έτσι μια μικρή βελτίωση από το -12,9 που ήταν τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να είναι χαρακτηριστικό δείγμα της απαισιοδοξίας των Γερμανών καταναλωτών.
Παράλληλα, πτώση σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου, σε αντίθεση με τα κέρδη που κατέγραψαν την Τετάρτη, τα οποία προέκυψαν ύστερα από ένα πλοίο που προσάραξε και εκλεισε τη Διώρυγα του Σουέζ, μπλοκάροντας κατ’αυτόν τον τρόπο μία από τις πιο σημαντικές εμπορικούς οδούς στον κόσμο.
Ενώ, λοιπόν, το επίκεντρο βρίσκεται στο lockdown που υπάρχει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, την ίδια στιγμή αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Βραζιλία και η Ινδία καταγράφουν επίσης αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Επιπρόσθετα, οι μετοχές του αμερικανικού αργού έπεσαν κατά 1.9 εκατ. βαρέλια την περασμενη εβδομάδα, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που δόθηκαν από το Energy Information Administration.
Τα αμερικανικά futures του αργού πετρελαίου διαπραγματεύονται 1,4% χαμηλότερα στα 60.31 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο μπρεντ έπεσε 1,2% στα 63.66 δολάρια το βαρέλι.