Τι φοβούνται περισσότερο σ’ αυτή τη φάση οι αγορές; Η απάντηση από την τελευταία επικαιροποίηση της έρευνας της Bank of America (Bofa) είναι αποκαλυπτική στα στοιχεία του Απριλίου όπως και του Μαρτίου.
Αυτό που φοβούνται οι αγορές είναι πριν απ’ όλα το ενδεχόμενο να αρχίσουν οι κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν τα έκτακτα μέτρα στήριξης στις αγορές ομολόγων. Κατά δεύτερο λόγο φοβούνται το ενδεχόμενο επανεμφάνισης πληθωριστικών πιέσεων. Και σε… απόσταση μεγάλη από τα δύο προηγούμενα, τους ενοχλεί και το ενδεχόμενο αύξησης των φόρων, όπως έχει εξαγγείλει ότι θα κάνει ο Μπάιντεν στις ΗΠΑ.
Και η πανδημία του Covid 19; Η ανησυχία γ’ αυτό δεν είναι περισσότερο από ένα προς τρία σε σχέση με τους δύο πρώτους λόγους…
Η ερμηνεία των στοιχείων της έρευνας αποδεικνύει ότι οι αγορές θεωρούν ως τη μεγαλύτερη απειλή το ό, τιδήποτε μπορεί να οδηγήσει στην απόσυρση του QE και ως μεγαλύτερη… ανακούφιση το κάθε τι που διασφαλίζει τη συνέχιση και επέκταση του QE.
Με άλλα λόγια κάθε τι που παρατείνει την έκτακτη κατάσταση, όπως η… πανδημία και οι μεταλλάξεις του Covid – 19, που υποχρεώνουν την Fed και τις άλλες κεντρικές τράπεζες να διατηρούν και να επεκτείνουν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, είναι παράγοντες που σπρώχνουν και μάλιστα ισχυρά τους χρηματιστηριακούς δείκτες προς νέα ιστορικά υψηλά. Και αυτό ανεξάρτητα από το αν αυτό σημαίνει διαρκή αύξηση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους…
Η πανδημία και ότι την διατηρεί κρατάει ζωντανά τα QE των κεντρικών τραπεζών. Και τα QE με τη σειρά τους κρατούν ζωντανές τις ανοδικές τάσεις στα χρηματιστήρια. Ό, τι ενισχύσει την ακολουθία αυτή, όπως για παράδειγμα νέες μεταλλάξεις του ιού, ή αποτυχίες και προβλήματα με τα εμβόλια (Astra Zeneca, J&J, κ.λ.π), είναι «θετικά νέα» για τις αγορές. Ό, τι «τελειώνει» την πανδημία και ανοίγει τον δρόμο στην ομαλή οικονομική δραστηριότητα δημιουργώντας προϋποθέσεις για απόσυρση των έκτακτων μέτρων νομισματικής, αλλά και δημοσιονομικής πολιτικής, είναι… κακά νέα.
Αυτής της εικόνας άλλωστε, χαρακτηριστικά στοιχεία είναι οι επαναλαμβανόμενες και εμφαντικές δηλώσεις της Γέλεν, της Λαγκάρντ, της Γκεοργκίεβα και τόσων άλλων κεντρικών τραπεζιτών τελευταία, που όλες συγκλίνουν σε ένα σημείο: Δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη για την απόσυρση των μέτρων στήριξης μετά την εκτόνωση της πανδημίας, πριν οι οικονομίες αρχίσουν να ανακάμπτουν με τις δικές τους δυνάμεις.
Με άλλα λόγια, να μη σταματήσουν να παίρνουν τη «δόση» τους με τα QE, πριν οι οικονομίες αρχίσουν να αποτοξινώνονται από τα QE.
Αυτή η συμβουλή είναι από μόνη της ένα μεγάλο οικονομικό (και ιατρικό) παράδοξο.