Τον τελευταίο μισό αιώνα, η Silicon Valley ήταν ο σταθμός συγκέντρωσης της τεχνολογικής καινοτομίας. Μπορεί να υπερηφανεύεται πως φιλοξενεί μια πληθώρα νέων και συναρπαστικών startups καθώς και μεγαθήρια του κλάδου, όπως η Apple, το Facebook και η Google.
Τα νέα υβριδικά και απομακρυσμένα μοντέλα εργασίας που μπορεί να μην ήταν εφικτά πριν από μια δεκαετία έχουν ως αποτέλεσμα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις να μην είναι πλέον δέσμιές στην Silicon Valley. Οι επιχειρήσεις μπορούν πλέον να είναι οπουδήποτε στον κόσμο. Όπως για παράδειγμα, η Tesla και η Oracle. Οι δύο τιτάνες της τεχνολογίας μετακόμισαν πρόσφατα την έδρα τους από τη Silicon Valley.
Αντίθετα, η Ευρώπη αναδεικνύεται ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές τεχνολογίας, προσελκύοντας startups από όλο τον κόσμο. Τρείς είναι οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό σύμφωνα με άρθρο του Verdian Narek στην tech eu.
1.Η Ευρώπη είναι μια δεξαμενή με ταλέντα που παραμένουν αναξιοποίητα
Η Ευρώπη είναι από μόνη της διαφορετική. Το νέο υβριδικό μοντέλο απομακρυσμένης εργασίας επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν ανθρώπους με ετερογενή χαρακτηριστικά, υπόβαθρο και προσεγγίσεις δίνοντας έτσι μοναδικές επιρροές για την δημιουργία νέων ιδεών που θα εξελίξουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Επίσης, αν οι start up μετακομίσουν στην Ευρώπη και επιθυμούν να προσλάβουν υπαλλήλους με την παραδοσιακή μέθοδό. Οι πολίτες της ΕΕ δεν χρειάζονται βίζα για να εργαστούν σε χώρες της ΕΕ και για τους πολίτες εκτός ΕΕ η διαδικασία έκδοσης βίζας και άδειας εργασίας έχει πλέον απλοποιηθεί για να διευκολύνει την εισροή ταλέντων.
2. Αυξανόμενη Ευρωπαϊκή Επένδυση από τους Venture Capitalists
Τα επιχειρηματικά μοντέλα των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη τείνουν να είναι πιο λιτά και ευέλικτα, επιτρέποντας την πιο αποτελεσματική χρήση της χρηματοδότησης. Οι CV έχουν πιάσει αυτήν την τάση, συνειδητοποιώντας ότι οι ευρωπαϊκές start up χρησιμοποιούν τα χρήματά από τις χρηματοδοτήσεις πιο συνετά, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδύσεις τους, θεωρητικά, θα συνεχίσουν να αυξάνονται μακροπρόθεσμα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Pitchbook, οι ευρωπαϊκές επενδύσεις ανήλθαν σε 24 δισεκατομμύρια ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2021, το δεύτερο υψηλότερο τριμηνιαίο ποσό στην ιστορία, σηματοδοτώντας μια μαζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι επενδυτές την αγορά. Μερικά παραδείγματα επιτυχίας είναι : η Glovo με χρηματοδότηση 450 εκατομμυρίων ευρώ (η μεγαλύτερη στην ιστορία ισπανικής χρηματοδότησης) η Klarna (σουηδική εταιρεία fintech), συγκέντρωσε 639 εκατομμύρια δολάρια, η Trade Republic (γερμανική εφαρμογή χρηματιστηριακών συναλλαγών), συγκέντρωσε 900 εκατομμύρια δολάρια.
3. Η Ευρώπη είναι ένα δίκτυο εκμάθησης αφού φιλοξενεί πολλές ιστορίες επιτυχίας.
Τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ευρώπη έχουν αναπτυχθεί εξαιρετικά παραδείγματα επιτυχημένων start up όπως το Spotify από τη Σουηδία, το Skype από την Εσθονία και η Booking.com από την Ολλανδία. Αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το περιβάλλον της Ευρώπης μπορεί να ωφελήσει τις νεοφυείς επιχειρήσεις μακροπρόθεσμα.
Στην Ευρώπη, κάθε χώρα έχει τις δικές της πολιτιστικές και νομικές αρχές που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την δημιουργία μιας επιχείρησης. Παρόλο που αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα το πλεονέκτημα έγκειται στο ότι η Ευρώπη βοηθάει τις νεοσύστατες επιχειρήσεις να γίνουν πραγματικά πελατοκεντρικές, «αφουγκράζοντας» τους χρήστες τους όταν ορίζουν, αναπτύσσουν ή βελτιώνουν το προϊόν ή την υπηρεσία τους.
Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν, το γεγονός ότι αρκετές start up επιλέγουν την Ευρώπη έναντι άλλων τεχνολογικών κοιλάδων όπως, η Silicon Valley. Από τα ανεξερεύνητα ταλέντα μέχρι τη χρηματοδότηση, την υποστήριξη, η Ευρώπη είναι η τέλεια «παιδική χαρά» για τις start up να επιτύχουν σπουδαία πράγματα τα επόμενα χρόνια. Δεδομένης της τρέχουσας άνθησης, τα λόγια του Zακ Σιράκ του πρώην προέδρου της Γαλλίας είναι πιο επίκαιρα από ποτέ «η οικοδόμηση της Ευρώπης είναι τέχνη. Είναι η τέχνη του δυνατού».
Πηγή: tech.eu