Στην ελληνικού DNA startup TileDB, ιδρυτής της οποίας είναι ο Σταύρος Παπαδόπουλος, επένδυσε η Verizon Ventures, εταιρικό επενδυτικό κεφάλαιο του αμερικανικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών, με στόχο να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της εταιρείας. Η στρατηγική επένδυση της Verizon Ventures έρχεται σε συνέχεια επένδυσης που πραγματοποίησε το επενδυτικό όχημα της αμερικανικής φαρμακευτικης εταιρείας Amgen, το Amgen Ventures, ενώ είχαν προηγηθεί επενδύσεις από τη Lockheed Martin Ventures καθώς και την NTT Docomo Ventures, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια στην Ιαπωνία.
Παράλληλα, στην εταιρεία έχει επενδύσει και το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Big Pi Ventures. Η εταιρεία έχει αναπτύξει μια βάση δεδομένων, η οποία, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές, μπορεί να αποθηκεύσει και να διαχειριστεί οποιαδήποτε τύπου δεδομένα, όπως γονιδιώματα, εικόνες δορυφόρων, στοιχεία τηλεπικοινωνιών και άλλα. Η εταιρεία εδρεύει στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, διαθέτει ομάδα μηχανικών στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται στον κλάδο της διαχείρισης δεδομένων (Big Data), αναπτύσσοντας ένα λογισμικό που μπορεί να διαχειριστεί άκρως περίπλοκα δεδομένα.
Από πολύ νωρίς, πελάτες της εταιρείας ήταν οργανισμοί που διαχειρίζονται γενετικά δεδομένα, όπως το Chan Zuckerberg Initiative, το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτή της Facebook. Παράλληλα, την τεχνολογία της TileDΒ χρησιμοποιούσαν πρώτα ως πελάτες εταιρείες όπως η Verizon αλλά και η Lockheed Martin, αποφασίζοντας μετέπειτα να επενδύσουν σε αυτήν. Ανάμεσα στους πελάτες που συμπεριέλαβε στο χαρτοφυλάκιό της είναι η εισηγμένη στον Nasdaq εταιρεία βιοτεχνολογίας NanoString.
Η εταιρεία του κ. Σταυρόπουλου έχει σηκώσει πάνω από 20 εκατ. δολ., ενώ η στρατηγική επένδυση της Verizon Ventures αποτελεί ένα άνοιγμα στις τεχνολογίες δικτύων πέμπτης γενιάς αλλά και στο Ιντερνετ των πραγμάτων, δεδομένου ότι οι μεγαλύτερες ταχύτητες των δικτύων 5G δημιουργούν νέες και μεγαλύτερες ροές δεδομένων. Η εταιρεία συνολικά μετράει 45 εργαζομένους, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι περίπου 20 βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα.
Μιλώντας για τη δημιουργία της εταιρείας, ο ίδιος είχε επισημάνει σε δηλώσεις του στην «Κ» πως το πρώτο μοντέλο του λογισμικού το δημιούργησε μέσα στην Intel και στο ΜΙΤ, όπου δούλεψε ως ερευνητής μεταξύ 2014 και 2017. «Επειδή το σύστημα χρησιμοποιήθηκε από μεγάλα ινστιτούτα γενετικής, αποφασίσαμε τον Μάιο του 2017 να φτιάξουμε μια spinoff εταιρεία. Επειτα, η επενδυτική μονάδα της Intel, Intel Capital, επένδυσε στον πρώτο γύρο αλλά και στους επόμενους, ενώ ένας συνεργάτης μου και καθηγητής στο ΜΙΤ εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας».
Πηγή: moneyreview.gr