Πιο κοντά στο δρόμο για τη μετατροπή τους σε ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών βρίσκονται δύο από τα ιστορικά και πλέον χαρακτηριστικά κτήρια στο κέντρο της Αθήνας επί της οδού Πανεπιστημίου.
Ο λόγος για τα δύο ακίνητα που συνδέονται με τον e-EΦΚΑ και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τα οποία δρομολογείται η αξιοποίησή τους για ξενοδοχειακή χρήση με μονάδες υψηλότερων κατηγοριών, με βάση τις σχετικές αποφάσεις των φορέων, σε μία συγκυρία όπου ο τουρισμός στην ελληνική πρωτεύουσα δείχνει να επιστρέφει και να κινείται και πάλι ανοδικά.
Έτσι, την περασμένη εβδομάδα, στις 2 Ιουνίου, πήρε το «πράσινο φως» από το διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ η διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του διατηρητέου κτηρίου, επί της γωνίας των οδών Πανεπιστημίου 46 και Χαρ. Τρικούπη 1. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά «ασφαλιστικά» ακίνητα του κέντρου της πρωτεύουσας για το οποίο δρομολογείται η μετατροπή του σε ξενοδοχείο με προδιαγραφές τουλάχιστον 4*.
Με βάση τη σχετική απόφαση, η διάρκεια μίσθωσης τοποθετείται στα 35 χρόνια με δυνατότητα παράτασης δέκα χρόνια, ενώ το μηνιαίο μίσθωμα έναρξης του διαγωνισμού είναι στις 60.000 ευρώ με ένα ελάχιστο ποσό επένδυσης στα 15,2 εκατ. (προ Φ.Π.Α. και με τρία χρόνια μη καταβολής μισθώματος για εκτέλεση των εργασιών αναβάθμισης). «Εάν η επένδυση κοστίσει λιγότερο από το ελάχιστο ποσό επένδυσης, η διαφορά θα δοθεί σε επιπλέον μίσθωμα σε δώδεκα δόσεις», αναφέρεται σχετικά με την εγγυητική επιστολή συμμετοχής να ορίζεται στις 120.000 και η εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης της σύμβασης σε δύο ετήσια μισθώματα, ενώ η αναγκαία χρηματοοικονομική ικανότητα του υποψήφιου τοποθετείται στα 30,4 εκατ. ευρώ.
Το κτίριο είναι συνολικής επιφάνειας 7.945 τ.μ., αποτελούμενο από το κτίριο επί της οδού Πανεπιστημίου 46 (επιφάνειας ισογείου 1.265 τ.μ, επιφάνειας ημιώροφου 1.265,60 τ.μ., Α’ ορόφου 1.265 τ.μ., Β’ ορόφου 1.265 τ.μ., Γ’ ορόφου 1.228 τ.μ. και Δ’ ορόφου 828,85 τ.μ. και τον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ επιφάνειας 829 τ.μ.. To νεοκλασικό 4ώροφο κτίριο που βρίσκεται στην οδό Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη, δίπλα στο θέατρο Rex και στο ξενοδοχείο Titania, ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά κτήρια της Αθήνας, σχεδιασμένο από τον Τσίλερ.
Διατηρητέο και έργο τέχνης
Ένα ακόμη ξενοδοχείο δρομολογείται επίσης στην οδό Πανεπιστημίου στον αριθμό 53 στη συμβολή με την Σανταρόζα ιδιοκτησίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο κτίριο που έχει χαρακτηριστεί ως «διατηρητέο και έργο τέχνης» από το υπουργείο Πολιτισμού, ωστόσο παρουσιάζει σημαντικές φθορές από την στιγμή που δεν είναι σε χρήση. Στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μακροχρόνια παραχώρησή του που είχε ξεκινήσει εν μέσω πανδημίας, από το 2020, οι δύο προσφορές που είχαν κατατεθεί στην α’ φάση ήταν από την Athenaum Iridanos (σ.σ. που διαχειρίζεται το φερώνυμο ξενοδοχείο της οδού Πειραιώς στο κέντρο της Αθήνας) και η Eastmed Capital Property που συνδέεται με την ισραηλινή αλυσίδα Brown.
Aπό τις δύο προσφορές η πρώτη απορρίφθηκε ενώ η δεύτερη πρόταση αναφερόταν σε μια μικτή χρήση του κτιρίου και συγκεκριμένα στη δημιουργία ενός 4 αστέρων ξενοδοχείου 47-55 δωματίων και δύο εμπορικών καταστημάτων, εστίασης και λιανικού εμπορίου με προϋπολογισμό γύρω στα 6 εκατ. ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, πλέον του ξενοδοχειακού εξοπλισμού). Σε αυτό το στάδιο, η Σύγκλητος έχει προχωρήσει τη διαδικασία με την έγκριση των ελαχίστων προδιαγραφών διεξαγωγής της β΄ φάσης της μακροχρόνιας μίσθωσης του ακινήτου για τη διενέργεια δημόσιου ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού μελέτης και ουσιώδους ανακατασκευής.
Όπως εκτιμάται στα δεδομένα που λαμβάνονται υπόψη είναι ότι «η θέση του ακινήτου είναι αρκετά προνομιακή καθώς είναι στο ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας, με έντονο τουριστικό και εμπορικό ενδιαφέρον και με πολύ εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το οικόπεδο είναι αρκετά μεγάλο, σε σχέση με τα διαθέσιμα οικόπεδα της περιοχής, με καλό σχήμα, με δύο προσόψεις εκ των οποίων η μεγαλύτερη είναι επί της εμπορικής και πολυσύχναστης οδού Πανεπιστημίου, ενώ υπάρχει και ραγδαία τουριστική κίνηση και διαρκώς αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για τουριστική ανάπτυξη στο κέντρο της Αθήνας. Πάντως, το ακίνητο εμφανίζει μεγάλες φθορές και ζημίες και για αυτό και έχει υψηλό κόστος ανακατασκευής».
Πηγή: newmoney.gr