Accelerators: Γιατί οι startups πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τη συμμετοχή τους;

Για πολλές startups η συμμετοχή σε ένα accelerator πρόγραμμα αποτελεί το πρώτο βήμα προς την επιτυχία. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι κατανοείτε το “κόστος” που συνεπάγεται όλη η βοήθεια που θα λάβετε και ότι αξίζει τον κόπο.

Μπορεί τα accelerators να μην αποκτούν την πλειοψηφία των μετοχών μίας εταιρίας, αλλά συχνά οι ιδρυτές παραχωρούν ένα μικρό μέρος της κυριότητας της εταιρίας τους (2%-8%) για το δικαίωμα συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Θα πρέπει, λοιπόν, να εξετάσετε εάν το όφελος που θα αποκτήσει η εταιρία σας αξίζει αυτήν την παραχώρηση. Για παράδειγμα, μπορεί να μην αξίζει αν έχετε ένα προϊόν που ήδη λειτουργεί και αναπτύσσεται γρήγορα. Εταιρίες όπως οι Pinterest, Facebook και Square ποτέ δεν συμμετείχαν σε incubator. Από την άλλη, υπάρχουν πολλές εταιρίες που εκτοξεύτηκαν χάρη σε accelerator προγράμματα, όπως είναι οι Instacart, Airbnb και Dropbox.

Αν δεν σας προβληματίζει η απώλεια της πλήρους κυριότητας της επιχείρησής σας, τότε τα accelerator προγράμματα μπορεί να είναι η ευκαιρία σας καθώς τα οφέλη είναι πολλά:

Το να γίνετε αποδεκτοί σε ένα incubator πρόγραμμα δεν αποτελεί, φυσικά, εύκολη υπόθεση. Ακόμα κι αν τα καταφέρετε, όμως, η συμμετοχή σας δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία. Απαιτείται, σε κάθε περίπτωση, σκληρή δουλειά από μέρους σας. Θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά οποιαδήποτε πηγή χρηματοδότησης που θα σας βοηθήσει να κυνηγήσετε το όνειρό σας. Να θυμάστε, όμως, ότι η συμμετοχή σε ένα accelerator πρόγραμμα δεν είναι παρά ο πρώτος γύρος ενός πολύ μεγάλου παιχνιδιού.

Exit mobile version