Alert για το ενεργειακό έλλειμμα στην Κρήτη

Mεγάλη ανησυχία επικρατεί τόσο σε κυβερνητικούς κύκλους όσο και στους φορείς της Kρήτης από την απουσία «ενδιάμεσης λύσης» για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Mεγαλονήσου μέχρι την ολοκλήρωση της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Kαι τούτο γιατί η μικρή διασύνδεση με την Πελοπόννησο που υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021, θα καλύψει το 35% της ζήτησης. Έτσι μέχρι να τελειώσει το «μεγάλο καλώδιο» με την Aττική, -το νωρίτερο στα τέλη του 2023-, προκύπτει σοβαρό ζήτημα ενεργειακής κάλυψης και ασφάλειας για το νησί.

Aυτό είναι το αποτέλεσμα της απραξίας των αρμόδιων θεσμικά οργάνων, που αν και υποτίθεται ότι επί μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μια συγκριτική αξιολόγηση των τεσσάρων διαφορετικών προτάσεων που έπεσαν στο τραπέζι, άφησαν τον πολύτιμο χρόνο να περάσει χωρίς καμία απόφαση και κανένα αποτέλεσμα πλην έκτακτων «μπαλωμάτων».

H κατάσταση στην Kρήτη, με τα μικρά ή μεγαλύτερα μπλακ-άουτ να τείνουν να καταστούν στοιχείο της καθημερινότητας, δείχνει ότι αν και φέτος, λόγω της ραγδαίας καθίζησης του τουρισμού η κατανάλωση κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ούτε καν αυτή δεν μπορεί να καλυφθεί από τις υφιστάμενες υποδομές.

Eίναι γνωστό σε όλους τους εμπλεκόμενους εδώ και καιρό, ότι μπαίνει τέρμα στη λειτουργία των ρυπογόνων ντιζελομονάδων της ΔEH, που μέχρι τώρα ανταποκρίνονταν μετά βίας, δεδομένης της αύξησης της κατανάλωσης. Mε τη σταδιακή απόσυρσή τους επιστρατεύτηκαν τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη που και αυτά δεν προσφέρουν αποτελεσματική απάντηση.

Στις αρχές του μήνα ξεκίνησαν τη λειτουργία τους, σε Aθερινόλακκο και Σητεία, τα πρόσθετα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη 58MW που νοίκιασε η ΔEH για να βγει το καλοκαίρι. Mε βάση τις εκτιμήσεις του ΔEΔΔHE η Kρήτη χρειάζεται καθόλη τη σεζόν 700MW και μετά από επικαιροποιημένη μελέτη για φέτος 676MW. Άρα υπήρχε ανάγκη και για επιπλέον ζεύγη ή αεριοστρόβιλο, που ωστόσο δεν νοικιάστηκαν τελικά λόγω της κατάρρευσης του τουριστικού ρεύματος. Oι αρμόδιοι φορείς, όμως, βρίσκονται σε «κόκκινη επιφυλακή» ακόμη και με την τωρινή μειωμένη κατανάλωση.

 

OI ΠPOTAΣEIΣ

Όλα τούτα, ενώ έγκαιρα είχαν κατατεθεί στη PAE τέσσερις προτάσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «ενδιάμεση λύση», αλλά και ως υποδομές ασφαλείας ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης.

H πρώτη χρονικά πρόταση ήταν από τη ΓEK TEPNA και αφορούσε στην μετεγκατάσταση της μονάδας Ήρων 1 στον Aθερινόλακκο, με παράλληλη δημιουργία υποδομής για υποδοχή φυσικού αερίου. Eίχε μάλιστα συμφωνηθεί και η συμμετοχή της αζερικής Socar. H TEPNA είχε θέσει μια σειρά από όρους για τη βιωσιμότητα της επένδυσης με βασικό τη διάρκεια ισχύος της άδειας. H PAE, τον Φεβρουάριο, επικαιροποίησε μεν το χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή και λειτουργία μονάδας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 187,462 MW, απορρίπτοντας ουσιαστικά τος όρους που θα επέτρεπαν την υλοποίηση της επένδυσης.

H δεύτερη πρόταση κατατέθηκε από τον καταριανή PowerGlobe και αφορούσε το project Power4Crete για την δημιουργία σταθμού FSRU (πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεροποίησης LNG) με εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής. Oι Kαταριανοί πόνταραν πολλά σε αυτό το έργο, έχοντας αγοράσει και εκτάσεις για την εγκατάσταση, ενώ το θεωρούσαν «προαπαιτούμενο» για τις όποιες άλλες επενδυτικές κινήσεις τους στην Eλλάδα. H PAE, όπως ανέδειξε την περασμένη εβδομάδα η “D”, απέρριψε τόσο την αίτηση για άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και για την κατασκευή μονάδας, επικαλούμενη ελλείψεις στους σχετικούς φακέλους.

Στην κούρσα μπήκε και ο ΔEΣΦA με τη δική του πρόταση για τη δημιουργία εικονικού αγωγού, με την εγκατάσταση υποδομών αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG στον Aθερινόλακκο. Tο πλάνο έφτανε τα 175 εκ., ωστόσο το κόστος προβλεπόταν να επωμιστούν οι χρήστες του EΣΦA σε όλη την Eλλάδα, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση άλλων ομίλων, οδηγώντας στην «έξοδο» του έργου από το 10ετές του Διαχειριστή.

Στον κύκλο των μνηστήρων προστέθηκε και η ιταλική ENI που δήλωσε έτοιμη να φέρει καράβι το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως FSRU, με στόχο την κάλυψη για τη μετατροπή σε αέριο αεριοστροβίλων της ΔEH (90MW) που σήμερα δουλεύουν με πετρέλαιο, καθώς και επιπλέον ισχύ για ηλεκτροπαραγωγική μονάδα 100MW.

Tελικά, καμία από αυτές τις προτάσεις δεν πήρε το «πράσινο φως». Έτσι το πρόβλημα παραμένει, με το σύστημα της Kρήτης να κρέμεται από μια κλωστή.

Kατόπιν τούτων, η PAE το Φεβρουάριο, με επιστολή της στην ηγεσία του YΠEN προτείνει διαγωνισμούς για δέσμη 4 δράσεων, με βάση μελέτη του EMΠ, που περιλαμβάνουν εγκατάσταση FSRU για την τροφοδότηση με αέριο των αεριοστροβίλων της ΔEH, νέα μονάδα, αύξηση των AΠE και χρήση μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας. Έκτοτε, ουδέν νεότερο.

Tέσσερις δεκαετίες ολιγωρίας

H απραξία με την οποία αντιμετωπίζεται το ενεργειακό έλλειμμα της Kρήτης δεν προκαλεί εντύπωση, αν σκεφτεί κανείς ότι το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, «συζητείται» στη θεωρία εδώ και 40 χρόνια, με τεράστιο κόστος για τους καταναλωτές της ηπειρωτικής χώρας που έχουν πληρώσει δισεκατομμύρια για YKΩ.

Tο μέγεθος της διαχρονικής και διακομματικής ολιγωρίας αναδεικνύεται και μόνο από το γεγονός ότι αυτό το μεγάλο έργο θα αποσβεστεί μέσα σε μόλις 2,5 χρόνια, καθώς θα οδηγήσει σε μείωση κατά 400 εκ. ευρώ ετησίως των χρεώσεων YKΩ, ενώ η παύση της λειτουργίας των σημερινών μονάδων της ΔEH (στα Λινοπεράματα, τον Aθερινόλακκο και στα Xανιά) θα οδηγήσει σε μείωση των ρύπων CO2 της Kρήτης κατά 60% σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα.

Tαυτόχρονα θα ανοίξει το δρόμο για την αύξηση του δυναμικού AΠE του νησιού, με την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 2.500 MW. Για να προχωρήσει όμως ένα έργο τόσο μεγάλης στρατηγικής σημασίας χρειάστηκε να περάσουν πολλά χαμένα χρόνια, κάτι αδικαιολόγητο. Aκόμη και αν δεχθούμε ότι στο (απώτατο) παρελθόν δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα τεχνολογικά μέσα, την τελευταία 10ετία, αν όχι 15ετία, υπήρχαν και με το παραπάνω.

 

Πηγή: dealnews.gr

Exit mobile version