Μόλις τον Μάρτιο, η Three Arrows Capital διαχειριζόταν περιουσιακά στοιχεία περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός το οποίο την καθιστούσε ένα από τα πιο σημαντικά hedge funds στην αγορά κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως.
Πλέον, η εταιρεία, γνωστή και ως 3AC, μετά την πτώση των τιμών στα κρυπτονομίσματα και μια ιδιαίτερα επικίνδυνη στρατηγική συναλλαγών που προκάλεσε αθέτηση πληρωμών, είναι καθοδόν σε εκκαθάριση…
Το «χτύπημα» στα ανταλλακτήρια των κρυπτονομισμάτων λόγω των δανείων στην 3AC αγγίζει μέχρι στιγμής τα 270 εκατομμύρια δολάρια. Εν τω μεταξύ, η Voyager Digital υπέβαλε αίτηση για προστασία από τους πιστωτές της, καθώς η 3AC δεν μπόρεσε να αποπληρώσει τα περίπου 670 εκατομμύρια δολάρια που είχε δανειστεί από την εταιρεία. Οι δανειστές κρυπτονομισμάτων Genesis και BlockFi με έδρα τις ΗΠΑ, η πλατφόρμα παραγώγων κρυπτογράφησης BitMEX και το χρηματιστήριο κρυπτογράφησης FTX παρουσιάζουν επίσης μεγάλες απώλειες.
«Η πίστωση καταστρέφεται και αποσύρεται, τα πρότυπα αναδοχής γίνονται αυστηρότερα, η φερεγγυότητα δοκιμάζεται, επομένως όλοι αποσύρουν ρευστότητα », δήλωσε ο Nic Carter, συνεργάτης της Castle Island Ventures, η οποία επικεντρώνεται στις επενδύσεις σε blockchain.
Η στρατηγική
Η στρατηγική της Three Arrows περιλάμβανε δανεισμό χρημάτων από όλη τη βιομηχανία και στη συνέχεια στροφή και επένδυση αυτού του κεφαλαίου σε άλλα, συχνά εκκολαπτόμενα, projects κρυπτογράφησης. Η εταιρεία υπήρχε εδώ και μια δεκαετία, γεγονός που βοήθησε τους ιδρυτές της, Zhu Su και Kyle Davies, να αποκτήσουν αξιοπιστία, σε έναν κόσμο γεμάτο από newbies. «Η 3AC υποτίθεται ότι ήταν ο ενήλικας στο δωμάτιο», είπε ο Nik Bhatia, καθηγητής οικονομικών και οικονομικών επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.
Ντόμινο…
Τα αίτια πτώσης πτώσης της Three Arrows Capital εντοπίζονται, ενδεχομένως, στην κατάρρευση του terraUSD (UST) τον Μάιο, το οποίο ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή project stablecoin. Η σταθερότητα του UST βασίστηκε σε ένα σύνθετο σύνολο αλγορίθμων, με πολύ λίγα μετρητά, προκειμένου να διατηρήσει την αξία του ανεξάρτητα από την αστάθεια στην ευρύτερη αγορά.
Οι επενδυτές έλαβαν ως κίνητρα, μέσω μιας πλατφόρμας δανεισμού που ονομάζεται Anchor, που έδινε σε ετήσια απόδοση 20% – ποσοστό που πολλοί αναλυτές είπαν ότι δεν ήταν βιώσιμο. «Η πτώση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου σε συνδυασμό με τη λιγότερη ρευστότητα έχουν βγάλει εκτός πολλά υποσχόμενα projects, με αποτέλεσμα την κατάρρευσή τους, όπως το UST», δήλωσε ο Alkesh Shah, παγκόσμιος αναλυτής κρυπτογράφησης και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στην Bank of America. Το sell off που ακολούθησε την πτώση του UST και του αδελφού του token luna κόστισε στους επενδυτές 60 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η 3AC είπε στη Wall Street Journal ότι είχε επενδύσει 200 εκατομμύρια δολάρια σε luna… Πάντως, όποια και αν ήταν η απώλεια, αυτή η επένδυση κατέστη ουσιαστικά άχρηστη όταν το έργο stablecoin απέτυχε. Η κατάρρευση του UST κλόνισε την εμπιστοσύνη στον κλάδο και επιτάχυνε τη διολίσθηση των κρυπτονομισμάτων, που ήταν ήδη σε εξέλιξη, ως μέρος μιας ευρύτερης απόσυρσης από τον κίνδυνο.
Οι δανειστές της 3AC ζήτησαν κάποια από τα μετρητά τους πίσω σε μια πλημμύρα margin calls, αλλά τα χρήματα δεν υπήρχαν. Πολλοί από τους αντισυμβαλλομένους της εταιρείας, με τη σειρά τους, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των επενδυτών τους, συμπεριλαμβανομένων των μικρομετόχων στους οποίους είχαν υποσχεθεί ετήσιες αποδόσεις 20%.
«Όχι μόνο δεν αντιστάθμισαν τίποτα, αλλά εξαφάνισαν δισεκατομμύρια από τα κεφάλαια των πιστωτών», είπε ο Bhatia. Ο Peter Smith, Διευθύνων Σύμβουλος του Blockchain.com είπε την περασμένη εβδομάδα, σε μια επιστολή προς τους μετόχους ότι «οι πελάτες μας δεν θα επηρεαστούν». Αλλά η Voyager είπε το ίδιο πράγμα λίγες μέρες πριν κηρύξει πτώχευση.
Ειδικότερα, οι πελάτες της Voyager Digital έλαβαν πρόσφατα ένα email που δηλώνει ότι θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να έχουν πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα που διατηρούν στους λογαριασμούς τους, όπως είπε ο CEO Stephen Ehrlich…
Πηγή: fortunegreece.com