Η κοινή γνώμη εξακολουθεί να διχάζεται έντονα σχετικά με τον ρόλο του Web3 στο μέλλον του Διαδικτύου, αλλά αυτό δεν εμπόδισε ορισμένα VC από το να επενδύσουν σε αυτό. Η EQT Ventures και αρκετοί άλλοι επενδυτές blockchain όπως η Fabric Ventures, η Coinbase Ventures και η Dispersion Capital φαίνεται να βρίσκονται στην ομάδα υποστήριξης. Μόλις επένδυσαν 40 εκατομμύρια δολάρια για τη Σειρά Α στη σουηδική Web3 startup Moralis.
Το Web3 μπήκε στο mainstream VC πέρυσι. 23,7 δισ. δολάρια επενδύθηκαν παγκοσμίως, σύμφωνα με το Pitchbook. Και οι Ευρωπαίοι επενδυτές ηγούνται της κατηγορίας. Τον Φεβρουάριο, η Blossom Capital με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι είχε διαθέσει το ένα τρίτο του fund της, ύψους 432 εκατομμυρίων δολαρίων, για νεοφυείς επιχειρήσεις Web3, ενώ η Peak Capital με έδρα το Άμστερνταμ, η European VC Northzone και η Creandum έχουν επίσης κάνει συμφωνίες σε αυτόν τον τομέα. Οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις πρωτοστατούν στη δημιουργία προϊόντων Web3 — και αντλούν χρήματα για να τα αυξήσουν.
Το Web3 αναφέρεται σε προϊόντα και υπηρεσίες που βασίζονται στο Διαδίκτυο που χρησιμοποιούν τεχνολογία blockchain και υιοθετούν έννοιες όπως η αποκέντρωση, σε αντίθεση με τις κεντρικές πλατφόρμες Web2 όπως το Facebook και το YouTube. Πολλές νεοσύστατες εταιρείες Web3 αναζητούν τρόπους για να επιτρέψουν στους χρήστες ή τους δημιουργούς να κατέχουν περιεχόμενο και να επωφεληθούν οικονομικά από αυτήν την ιδιοκτησία.
Η Moralis δημιουργεί υποδομή για προγραμματιστές που κατασκευάζουν Web3 dApps (εφαρμογές που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain) για χρήση. Οι πελάτες της περιλαμβάνουν προγραμματιστές παιχνιδιών που θέλουν να ενσωματώσουν τους μηχανισμούς NFT και blockchain στον εικονικό κόσμο, τις εταιρείες μόδας και τα κρυπτονομίσματα τους.
Προκλήσεις υποδομής
Ένα από τα προβλήματα με το Web3 είναι ότι υπάρχει πολύ μικρή υποδομή που επιτρέπει τη χρήση εφαρμογών σε διαφορετικά blockchain, όπως το Ethereum και το Polkadot. Οι ιδρυτές του Moralis, Filip Martinsson και Ivan Liljeqvist (ο οποίος είναι γνωστός για το κανάλι του στο YouTube Ivan on Tech όπου εξηγεί όρους blockchain και crypto), έχουν αναπτύξει ένα πρόγραμμα για να λύσουν αυτό ακριβώς το πρόβλημα.
«Ακριβώς όπως το cloud επιτάχυνε την υιοθέτηση του διαδικτύου και όπως τα λειτουργικά συστήματα επιτάχυναν την ανάπτυξη εφαρμογών για επιτραπέζιους υπολογιστές, τώρα πρέπει να δώσουμε στους προγραμματιστές εργαλεία για να αφιερώσουν χρόνο στη δημιουργία των περιπτώσεων χρήσης αντί για τη δημιουργία της υποδομής», λέει ο Liljeqvist, Διευθύνων Σύμβουλος .
Η startup, η οποία ιδρύθηκε πέρυσι, έχει ήδη δει το λογισμικό της να χρησιμοποιείται σε χιλιάδες projects blockchain. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα σχόλια από τους χρήστες της υποδεικνύουν ότι η πλατφόρμα μείωσε τον μέσο χρόνο εκκίνησης νέων εφαρμογών κατά πάνω από 80% και εξοικονόμησε στους προγραμματιστές περισσότερα από 80 εκατομμύρια δολάρια σε κόστος μηχανικής.
Το μέλλον είναι το Web3
Θα αλλάξει όμως το διαδίκτυο; Σύμφωνα με τους ιδρυτές της Moralis, είναι δεδομένο.
«Το Web3 θα γίνει mainstream γιατί έχει να κάνει με την ψηφιακή ιδιοκτησία. Όλοι περνούν περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο, ειδικά τους τελευταίους μήνες, και είναι επίσης σαφές στους αριθμούς ότι οι νέοι ζουν τώρα βασικά στο TikTok — αλλά αυτή τη στιγμή στο Διαδίκτυο κανείς δεν έχει ιδιοκτησία αφού δεν υπάρχουν δικαιώματα ιδιοκτησίας», λέει ο Ivan on Tech.
Η Moralis θέλει να κάνει τη μετάβαση από το Web2 στο Web3 όσο το δυνατόν πιο ομαλή και ελπίζει ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι τόσο user-friendly για τον τελικό χρήστη όσο το Web2.