Bitcoin: Τι κρύβεται πίσω από το κραχ των 310 δισ. δολαρίων

Σκάει η φούσκα του bitcoin; Όταν ξαφνικά την Κυριακή, 310 δισεκατομμύρια δολάρια έκαναν φτερά από την αγορά των κρυπτονομισμάτων σε λιγότερες από 24 ώρες, πολλοί ήταν αυτοί που αναζητούσαν τους λόγους πίσω από το κραχ.

Άλλωστε, η βουτιά του bitcoin ήρθε πάνω σε μία στιγμή θριάμβου της αγοράς αυτής, καθώς το επιτυχημένο IPO της Coinbase στο Nasdaq παρουσιάστηκε ως η δικαίωση όσων υποστηρίζουν τα κρυπτονομίσματα. Ήταν το κερασάκι στην τούρτα του ράλι του bitcoin, που άγγιζε το +800% σε ένα χρόνο. Εν μέσω του γενικότερου «πάρτι», ακόμα και το dogecoin –ένα κρυπτονόμισμα που ξεκίνησε σαν αστείο και δεν έχει ουσιαστικά θεμελιώδη στοιχεία- βρέθηκε να σημειώνει ράλι 400% σε μία εβδομάδα, με την κεφαλαιοποίησή του να αγγίζει τα 40 δισ. δολάρια.

Αυτός ακριβώς ο ενθουσιασμός έσκασε αργά το βράδυ του Σαββάτου, όταν η βουτιά των τιμών του bitcoin έριξε την κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων από τα 2,2 τρισ. δολάρια στα 1,9 τρισ. δολάρια. Μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, εξανεμίστηκαν περίπου 310 δισ. δολάρια από την αγορά.

Ο λόγος; Μία έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας που μάλιστα είχε πραγματοποιηθεί πριν από ημέρες.

Μετά την έκρηξη της 10ης Απριλίου στο ανθρακωρυχείο, σημειώθηκαν εκτεταμένα black outs στη Σιντζιάνγκ, όπου βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα εξόρυξης (mining) bitcoin στον κόσμο.

Καθώς οι ρυθμοί εξόρυξης του bitcoin κατρακύλησαν, μειώθηκε το λεγόμενο hash rate του κρυπτονομίσματος, δηλαδή ένας δείκτης που μετρά τη συνολική ισχύ επεξεργαστή που απαιτείται για την εξόρυξη του νομίσματος.

Καθώς το hash rate υποχωρούσε σχεδόν 50%, η βουτιά των τιμών ήταν αναπόφευκτη. «Οι τιμές και το hash rate ήταν πάντα συνδεδεμένα», έγραφε στο Twitter ο αναλυτής κρυπτονομισμάτων Γουίλι Γου, θυμίζοντας ότι ένα παρόμοιο κραχ είχε συμβεί και το Νοέμβριο του 2017. Και στις δύο περιπτώσεις, μόλις το hash rate άρχισε να ομαλοποιείται, οι τιμές του bitcoin άρχισαν να ανακάμπτουν.

 

Πραγματικά, το bitcoin βρέθηκε την Κυριακή να χάνει 10.000 δολάρια από τα υψηλά των σχεδόν 65.000 δολαρίων της προηγούμενης Τετάρτης, ενώ στη συνέχεια περιόρισε τις απώλειές του, για να κλείσει την ημέρα με πτώση 9%. Αυτή την ώρα κινείται λίγο χαμηλότερα από τα 56.500 δολάρια. Δηλαδή εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο πάνω από 700% τον τελευταίο χρόνο.

 

 

moneyreview.gr 

Exit mobile version