Bloomberg: Η οικονομία της Ευρωζώνης θα κόψει πρώτη το νήμα το 2021

Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και τα δραστικότερα μέτρα που εφάρμοσαν οι χώρες της Ευρώπης, θα ωφελήσουν την οικονομία της Ευρωζώνης σε τέτοιο βαθμό που η ανάκαμψή της θα ξεπεράσει αυτή της αντίστοιχης αμερικανικής, εκτιμούν οι αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών της Wall Street.

Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, η αποτυχία των ΗΠΑ να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού, φρενάρει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου πολλές εστίες κρουσμάτων κατάφεραν να επανεκκινήσουν την οικονομική τους δραστηριότητα, χωρίς να προκαλέσουν νέα αύξηση των κρουσμάτων.

Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για μία βιώσιμη ανάκαμψη, το αίσθημα ότι ο ιός δεν βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου και η επιτυχία της Ευρώπης στη δημιουργία αυτής της αίσθησης, ενδέχεται να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να ξοδέψουν περισσότερα και τις επιχειρήσεις να επενδύσουν, βοηθώντας περαιτέρω τη ζήτηση και την ανάπτυξη. Η ευρωπαϊκή ήπειρος επίσης έχει κάνει καλύτερη δουλειά για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων -τουλάχιστον προς το παρόν-, με προγράμματα που συντηρούν τη μισθοδοσία σε εκατομμύρια εργαζομένους.

Σύμφωνα με την JPMorgan, η Ευρώπη θα πορευθεί καλύτερα γιατί έχει «σπάσει την αλυσίδα» που συνδέει την μετακίνηση με τον ιό. Η Goldman Sachs αναφέρει τον αποτελεσματικό έλεγχο της πανδημίας ως τον κυριότερο λόγο για τον οποίο αναμένει μια πιο απότομη και ομαλότερη ανάκαμψη στην Ευρωζώνη από οπουδήποτε αλλού.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε πιο απότομα, όμως αναμένουμε επίσης να ανακάμψει πιο έντονα», δηλώνει ο Γιάρι Στεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs. «Η Ευρωζώνη θα υποσκελίσει τις ΗΠΑ σε ορίζοντα χρόνου ενός με δύο χρόνια, ένα φαινόμενο πολύ σπάνιο».

Από το 1992, η αμερικανική οικονομία κόβει πρώτη το νήμα, με εξαίρεση 8 φορές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

Τα καθολικά lockdowns σημαίνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει τροχοδρομήσει για μία πιο επιθετική συρρίκνωση το β΄ τρίμηνο σε σχέση με την οικονομία των ΗΠΑ, κάτι που θα αποτυπωθεί στα στοιχεία για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ, η δημοσιοποίηση των οποίων αναμένεται αυτήν την εβδομάδα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Bloomberg, η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να έχει υποχωρήσει κατά 12% το διάστημα των 3 μηνών έως τον Ιούνιο, με τις προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία να είναι περισσότερο δυσοίωνες, κάνοντας λόγο για βύθιση 35% σε ετήσια βάση και υποχώρηση κατά 10% σε τριμηνιαία. Ωστόσο, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ανοδική πορεία και το Bloomberg Economics εκτιμά ότι το προβάδισμα έχει διευρυνθεί ακόμα περισσότερο πρόσφατα.

«Έχοντας πληγεί περισσότερο, είναι εντυπωσιακό ότι πιστεύουμε ότι η Ευρώπη θα ανακάμψει πιο άμεσα», αναφέρει ο Μπρους Κάσμαν , επικεφαλής οικονομολόγος της JPMorgan. «Οι μετακινήσεις επιστρέφουν σε κανονικούς ρυθμούς χωρίς να κάνει την επανεμφάνιση του ο κορωνοϊός, χάρη στην καλύτερη ανίχνευση, τη χρήση μάσκας και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης», συμπληρώνει.

Η JPMorgan αναμένει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα οπισθοχωρήσει κατά 6,4% φέτος, έναντι εκτιμήσεων για συρρίκνωση κατά 5,1% της αμερικανικής. Ωστόσο, για το 2021, η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανεβάσει ταχύτητα και θα τρέξει με ρυθμό 6,2%, ρυθμός υπερδιπλάσιος από εκείνον του 2,8% για το ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Η απόκλιση αυτή αντανακλάται ήδη στις αγορές. Οι ευρωπαϊκές μετοχές και τα ομόλογα έχουν επωφεληθεί χάρη στην ιστορική συμφωνία γαι το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ. Το ευρώ έχει ενισχυθεί περισσότερο από 6% έναντι του δολαρίου τους τελευταίους 2 μήνες.

Στην Ευρώπη, τα γενναιόδωρα δάνεια και τα επιδόματα συγκράτησαν την ανεργία από το να εκτοξευθεί, κάτι που θα βοηθήσει επίσης στο εγγύς μέλλον. Πολλές χώρες υιοθέτησαν το μοντέλο Kurzarbeit της Γερμανίας και βοήθησαν αποτελεσματικά τους εργαζόμενους. Στις ΗΠΑ, το πακέτο διάσωσης ύψους 2 τρισ. δολαρίων που πέρασε το Κογκρέσο τον Μάρτιο συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο επιθετικών στην ιστορία, όμως η διανομή του ήταν ανομοιογενής και άνιση. Τα γραφεία ανεργίας έχουν κατακλυσθεί από αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας κι ενώ πολλοί Αμερικανοί άνεργοι δεν έχουν ακόμη λάβει τα επιδόματα που τους οφείλονται.

 

Πηγή: newmoney.gr

Exit mobile version