Blue Origin: Ο Jeff Bezos σχεδιάζει αποστολή φορτίου στο φεγγάρι το 2023

Η Blue Origin, η αεροδιαστημική εταιρία του CEO της Amazon, Jeff Bezos, δουλεύει πάνω σε ένα σύστημα προσγείωσης που θα μπορούσε να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι μέχρι το 2024. Ωστόσο, κρατά ανοικτό και το ενδεχόμενο αποστολής ενός φορτίου 1 τόνου στην επιφάνεια της Σελήνης μέχρι το 2023.

Αν και το concept έχει ανακοινωθεί ήδη από το 2017, η αναφορά του επικεφαλής ερευνών της Blue Origin, Steve Squyres, στην αποστολή, επιβεβαίωσαν τα σχέδια της εταιρίας. Σύμφωνα με τον κ. Squyres, η αποστολή μπορεί να αποτελέσει μία πρώτη δοκιμή της τεχνολογίας για επανδρωμένο σύστημα προσγείωσης. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η δημιουργία μίας συνεχούς ανθρώπινης παρουσίας στο φεγγάρι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οράματα του Bezos.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η NASA έχει ζητήσει μεταφορά φορτίου ακόμα, αλλά εάν τελικά δοθεί η έγκριση, η μη επανδρωμένη αποστολή θα στοχεύσει ένα σημείο κοντά σε αυτό που έχει επιλεγεί για την επανδρωμένη προσγείωση του 2024.

Όπως επεσήμανε ο κ. Squyres, “Η NASA κάνει αναφορά στην εξερευνητική αποστολή Artemis σαν να είναι το πρώτο μας βήμα στην επιφάνεια της σελήνης. Και αυτή είναι η ευκαιρία να το ξεκινήσουμε. Το 2023, αυτό το σύστημα θα μπορεί να μεταφέρει έναν ολόκληρο τόνο φορτίου στην επιφάνεια. Αυτό το φορτίο μπορεί να περιέχει προμήθειες έκτακτης ανάγκης, εργαλεία, ανταλλακτικά, ένα όχημα για το πλήρωμα.”

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για μελλοντικές αποστολές, με την Blue origin να οραματίζεται την αποστολή μεγαλύτερων πληρωμάτων στην επιφάνεια του φεγγαριού, καθώς και φορτίου που θα βοηθούσε στη δημιουργία μίας μόνιμης ανθρώπινης παρουσίας.

Η Blue Origin συνεργάζεται με άλλες εταιρίες της βιομηχανίας – μεταξύ των οποίων οι Lockheed Martin, Northrop Grumman και Draper – για την ανάπτυξη ενός συστήματος που θα έχει τη δυνατότητα αποστολής αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης και επαναφοράς τους στον διαστημικό σταθμό τους.

Exit mobile version