Carble: Η startup μόλις εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση για να επιβραβεύσει τη γεωργία χωρίς αποψίλωση των δασών

Η αποψίλωση των δασών, η οποία αναφέρεται σε οποιαδήποτε μείωση της δενδρώδους κάλυψης μιας περιοχής, παρατηρείται σε πολλές περιοχές ως αποτέλεσμα μη βιώσιμων γεωργικών στρατηγικών – και επιδεινώνεται από τις κακές οικονομικές συνθήκες. Πολλοί αγρότες ωθούνται σε επιβλαβείς γεωργικές στρατηγικές ως αποτέλεσμα της οικονομικής αβεβαιότητας και των δυσκολιών. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να δοθεί η δυνατότητα σε πιο βιώσιμους γεωργούς να καλλιεργούν με βιώσιμο τρόπο και να τους δοθούν τα οικονομικά εργαλεία για να το πράξουν.

 

Η Fintech startup Carble έχει αναπτύξει μια νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος – μια μέθοδο που περιγράφεται ως ανθρακική ένθεση και η οποία έχει ως στόχο να βοηθήσει τον κόσμο να αποφύγει 1000 μεγατόνους εκπομπών CO2 έως το 2035, που ισοδυναμούν με τις εκπομπές που προκαλεί ολόκληρη η αεροπορική βιομηχανία το 2020.

 

Η αποψίλωση των δασών μπορεί να είναι μια προγραμματισμένη ενέργεια, όπως οι μαζικές φυτείες σόγιας στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, αλλά μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως μια αργή μείωση της κάλυψης των δέντρων για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, όπως συμβαίνει συχνά στην περίπτωση των μικροκαλλιεργητών τροπικών προϊόντων όπως ο καφές και το κακάο. Όπως σχολιάζει η ομάδα Carble, τα προϊόντα αυτά καλλιεργούνται παραδοσιακά με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο στη σκιά του δάσους. Δεδομένου ότι αυτός ο περιβαλλοντικά βιώσιμος τρόπος καλλιέργειας δεν είναι συχνά οικονομικά βιώσιμος, οι αγρότες οδηγούνται σε πιο εντατικοποιημένη βιομηχανική γεωργία ή μεταβαίνουν στη βόσκηση βοοειδών, τα οποία οδηγούν και τα δύο στην αποψίλωση του δάσους.

 

Σύμφωνα με την Carble, αυτού του είδους η αποψίλωση των τροπικών δασών αποτελεί συνήθως τουλάχιστον τα δύο τρίτα του αποτυπώματος άνθρακα μιας σακούλας καφέ, ενώ οι ετήσιες εκπομπές από την αποψίλωση των τροπικών δασών είναι πάνω από πέντε φορές υψηλότερες από εκείνες της παγκόσμιας αεροπορικής βιομηχανίας.

 

Τώρα, η Carble, που ιδρύθηκε το 2021 στο Noordwijk των Κάτω Χωρών από τρεις ιδρυτές, τους Sander Reuderink, Noura Hanna και Lodewijk van der Meer, μόλις έλαβε νέα χρηματοδότηση. Οι λεπτομέρειες:

Η επένδυση θα χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της πρώτης έκδοσης του προϊόντος στην αγορά.

Καθώς έχει αποκαλυφθεί η ζημία από την αποψίλωση των δασών, οι εταιρίες αντιμετωπίζουν περισσότερες πιέσεις για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τον τερματισμό αυτής της πρακτικής. Ενώ η παρακολούθηση της αποψίλωσης των δασών μέσω δορυφόρων παρατήρησης της γης είναι διαθέσιμη εδώ και αρκετά χρόνια, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη έλλειψη τεχνολογικών λύσεων που συμβάλλουν στην αλλαγή της υποκείμενης οικονομικής κατάστασης που οδηγεί στην αποψίλωση των δασών και καθιστά την καλλιέργεια χωρίς αποψίλωση οικονομικά την πιο ελκυστική επιλογή για τους αγρότες, όπως η Carble.

 

Η ιδιόκτητη πλατφόρμα λογισμικού της Carble εισάγει δορυφορικά δεδομένα που περιέχουν πληροφορίες σχετικά με την αποθήκευση άνθρακα σε αγροδασικές εκμεταλλεύσεις, στη συνέχεια χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για την επεξεργασία αυτών των δεδομένων και, τέλος, παρουσιάζει τα δεδομένα στις μάρκες σε μορφή που επιτρέπει τη δράση, ώστε να μπορούν να επιβραβεύσουν την καλλιέργεια χωρίς αποψίλωση σε κλίμακα.

 

Η προσέγγιση αυτή είναι ελκυστική, καθώς βοηθά τις μάρκες να αποανθρακώσουν τη δική τους αλυσίδα εφοδιασμού, αντί να αντισταθμίζουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα μέσω έργων αντιστάθμισης που δεν αλλάζουν τίποτα στις εσωτερικές λειτουργίες των εμπορικών σημάτων. Επιπλέον, συμβάλλει άμεσα στη μείωση της φτώχειας στους αγρότες τροπικών προϊόντων, δίνοντας έτσι στις μάρκες διπλάσιο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο ανά δολάριο.

Exit mobile version