Είναι το Λουξεμβούργο ο νέος κόμβος για τις data-driven startups;

Οι startups που χρησιμοποιούν δεδομένα χρειάζονται ουσιαστικά τρία πράγματα για να ευδοκιμήσουν: ένα περιβάλλον με εξαιρετικές δυνατότητες επεξεργασίας δεδομένων, πρόσβαση σε διεθνή ταλέντα και ορισμένους πελάτες υψηλού προφίλ που είναι πρόθυμοι να στοιχηματίσουν σε κάτι καλό. Αν και συχνά παραβλέπεται, το Λουξεμβούργο, ο γείτονας της Γαλλίας, του Βελγίου και της Γερμανίας, μπορεί να είναι ο παράγοντας – κλειδί για την επίτευξη του στόχου.

 

Με σχεδόν το 50% του πληθυσμού του να προέρχεται από το εξωτερικό και περίπου το μισό του εργατικού δυναμικού του να αποτελείται από άτομα που διαμένουν σε διπλανές χώρες, το Λουξεμβούργο είναι η πιο διεθνής χώρα στην ΕΕ.

 

Το διεθνές περιβάλλον, σε συνδυασμό με μια προσέγγιση που βασίζεται στην οικονομία δεδομένων και μια θεμελιωμένη φήμη για σταθερότητα, καθιστά αυτή τη μικρή χώρα ελκυστικό προορισμό για startups δεδομένων.

 

Εξασφάλιση μακροπρόθεσμης ανάπτυξης

Με αξιολόγηση χώρας 3A (η οποία είναι η υψηλότερη που μπορεί να έχει μια χώρα και σηματοδοτεί την πιστοληπτική της ικανότητα σε εξωτερικούς επενδυτές), το Λουξεμβούργο έχει εξαιρετική φήμη ότι είναι μια οικονομικά σταθερή τοποθεσία. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχει επίσης ονομαστεί η νούμερο 1 πιο ανθεκτική οικονομικά χώρα στον κόσμο.

 

Γιατί έχει σημασία αυτό για μια startup;

Η τοποθεσία παίζει βασικό ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων ως χαρακτηριστικό γνώρισμα νομιμότητας και αξιοπιστίας. Το να μπορείς να κάνεις επιχειρήσεις σε ένα σταθερό περιβάλλον, τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική άποψη, είναι προφανώς πολύ πολύτιμο για έναν επιχειρηματία. Αλλά όταν είστε start-up, είναι επίσης μια εγγύηση που θα καθησυχάσει τους σημερινούς ή μελλοντικούς επενδυτές σας.

 

Άφθονα δεδομένα

Με βάση την κληρονομιά του ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου, το Λουξεμβούργο έχει αφιερώσει τα τελευταία 20 χρόνια στο να γίνει μια οικονομία δεδομένων που βασίζεται στη γνώση. Η χώρα φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς κέντρων δεδομένων επιπέδου 4 – το υψηλότερο επίπεδο για εγκαταστάσεις δεδομένων – στην Ευρώπη.

 

Ένας μοναδικός τρόπος συνδυασμού δυνάμεων

Παράλληλα με την ανάπτυξη της ψηφιακής υποδομής, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για την ασφάλεια των δικτύων. Η κυβερνοασφάλεια είναι στην πραγματικότητα μια άλλη προτεραιότητα των δημόσιων αρχών. Η ιδέα είναι να έχουμε μια οικονομία δεδομένων υψηλής απόδοσης που να είναι επίσης ασφαλής. Έχει δημιουργηθεί ένα εθνικό κέντρο κυβερνοασφάλειας για να διασφαλίσει υψηλό επίπεδο ασφάλειας στη μεταφορά δεδομένων, καθώς και για την παροχή ταχείας βοήθειας σε εταιρείες που πέφτουν θύματα κυβερνοεπιθέσεων και για την εκπαίδευση εμπειρογνωμόνων του ιδιωτικού τομέα.

 

Η ανοιχτή επιχειρηματική κοινότητα καθώς και η ευκολία αλληλεπίδρασης με τις δημόσιες αρχές συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας όπου οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να επιταχύνουν και να επεκταθούν διεθνώς. Γίνεται έτσι ξεκάθαρο ότι η χώρα έχει χαράξει έναν δρόμο προς την επιτυχία κάνοντας τον εαυτό της ελκυστικό για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Εξέτασαν τα εγγενή τους πλεονεκτήματα, εργάστηκαν σκληρά με μια μακροπρόθεσμη ψηφιακή στρατηγική και έχουν δημιουργήσει την υποδομή για να ευδοκιμήσουν.

 

 

 

Exit mobile version