Έξυπνα tips για ζευγάρια που διοικούν μαζί μια επιχείρηση

Η έναρξη μιας επιχείρησης με τον/την σύζυγο απαιτεί εξισορρόπηση δύο συνεργασιών: του γάμου και της επιχείρησης.  Όλη αυτή η συντροφικότητα μπορεί να είναι συναρπαστική αλλά και εξαντλητική ταυτόχρονα, με τα οικονομικά διακυβεύματα να μην είναι ποτέ υψηλότερα.

 

Οικονομικοί σύμβουλοι και σύμβουλοι περιουσίας λένε ότι βλέπουν περισσότερα ζευγάρια να επιλέγουν να συνεργαστούν, κάτι που μπορεί να έχει πα΄ρει ώθηση από την πανδημία. “Οι άνθρωποι έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο σκεπτόμενοι τι θέλουν να κάνουν. Αναζητούν μια απόδραση από τις παλιές ευθύνες του να φορέσουν ένα κοστούμι ή να πάνε σε ένα αεροπλάνο”, λέει ο Brian Parker, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της EP Wealth Advisors στο Torrance της Καλιφόρνια. Επιπλέον, λέει, η πανδημία ενίσχυσε την επίγνωση όλων ότι η ζωή είναι σύντομη.

 

Ένα Κοινό Όραμα

Καμία επιχείρηση, ειδικά μια επιχείρηση στην οποία διακυβεύεται και ένας γάμος, δεν θα πρέπει να ξεκινήσει χωρίς να τελειοποιήσει τις οικονομικές και νομικές λεπτομέρειες πρώτα με ένα δικηγόρο. Τα ζευγάρια θα πρέπει επίσης να εξετάσουν το μακροπρόθεσμο όραμά τους για την επιχείρηση αλλά και το πώς θα δημιουργήσουν την επιχείρηση. Ένα από τα πρώτα πράγματα που αναζητά ο Parker όταν συμβουλεύει τα ζευγάρια που ξεκινούν μια επιχείρηση είναι αν έχουν τις ίδιες προσδοκίες. Πώς οραματίζονται την ανάπτυξη της επιχείρησης; Θέλουν να προσελκύσουν επενδυτές, να προσλάβουν υπαλλήλους ή να ξεκινήσουν ένα franchise;

 

Η Gregory Cole και ο Michael Perris διατηρούσαν για 20 χρόνια μια επιτυχημένη εταιρεία μάρκετινγκ για είδη πολυτελείας προτού η πανδημία κλείσει την επιχείρηση. Πέρυσι, ξεκίνησαν μια επιχείρηση αρωμάτων, τη Bubble Collection, βασιζόμενοι στα μαθήματα που πήραν από τη συνεργασία στην πρώτη τους startup. Αναγνώρισαν ότι χρειάζονταν ξεχωριστά χόμπι και χρόνο μακριά ο ένας από τον άλλον. «Έπρεπε πραγματικά να καλλιεργήσουμε την προσωπικότητά μας εκτός του ρόλου μας ως επιχειρηματικού συνεργάτη», λέει ο Perris. Κατάλαβαν επίσης πόσο σημαντικό ήταν να προσαρμόζονται τα διαφορετικά στυλ εργασίας τους. Έτσι, αυτή τη φορά, συμβουλεύτηκαν έναν δικηγόρο και το ζευγάρι σχεδιάζει να επισημοποιήσει γραπτώς τους συγκεκριμένους εταιρικούς τίτλους και τους ρόλους του, κάτι που θα ήθελαν να είχαν κάνει για την τελευταία τους επιχείρηση, λέει ο Cole. Καθόρισαν επίσης τι θα συνέβαινε εάν κάποιος από αυτούς εγκαταλείψει την επιχείρηση.

 

Αντιληφθείτε τους κινδύνους

Η έναρξη μιας επιχείρησης είναι πάντα τυχαία και τα ζευγάρια πρέπει να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους. Και οι δύο σύζυγοι θα πρέπει να καταλάβουν τι διακυβεύεται οικονομικά και πώς ορίζουν την επιτυχία. Εάν και οι δύο είναι εντάξει με το να ξεφύγουν ή να χάσουν λίγα χρήματα, αυτό μπορεί να είναι μια επιτυχημένη επιχείρηση.

 

Για την Kasey Thompson-Agee, 50 ετών, και τον σύζυγό της, Cleveland Agee, 51, το κίνητρο ήταν διπλό: να βγάλουν χρήματα και να δημιουργήσουν το είδος του εστιατορίου που ήθελαν αλλά δεν μπορούσαν να βρουν στη γενέτειρά τους. Μετά από πολύ σκέψη, η Thompson-Agee, πρώην διευθύντρια παγκόσμιας στρατηγικής μενού στα McDonald’s και επί του παρόντος καθηγητής Επιχειρήσεων στο Ferris State University, και ο σύζυγός της, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης μιας κατασκευαστικής εταιρείας, αποφάσισαν να ανοίξουν ένα χαλαρό εστιατόριο που ήλπιζαν ότι θα γινόταν κοινοτικό κέντρο. Δεν ήταν εύκολο, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ρευστοποίησαν το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεών τους για να ξεκινήσουν το εστιατόριο αντί να πάρουν δάνεια και τώρα αναζητούν επενδυτές. «Όταν χτυπάει η πίεση, αναρωτιέσαι γιατί πήρες αυτή την απόφαση, γιατί δεν με συμβουλευτήκατε», λέει. Τείνει να είναι αισιόδοξη, ο σύζυγός της περισσότερο ρεαλιστής, αλλά έχουν μάθει να μην «υπερχειρίζονται τα πράγματα», λέει η Thompson-Agee. Τα περισσότερα εστιατόρια δεν είναι κερδοφόρα τον πρώτο χρόνο, αλλά λέει ότι πέτυχαν τον στόχο τους για τον Ιανουάριο και χτίζουν μια βάση πελατών. «Με όλα όσα μάθαμε, δεν θα επέλεγα κανέναν άλλο για να το κάνω αυτό», καταλήγει.

 

Για μερικά ζευγάρια, η κοινή επιχείρηση ενισχύει τον γάμο. Η Jillian Cohan Martin, 44, και ο Jeffrey Martin, 47, είναι και οι δύο πρώην δημοσιογράφοι που έχουν παντρευτεί εδώ και 13 χρόνια. Το 2018, ξεκίνησαν την Clarity Content, μια εταιρεία συγγραφής, επεξεργασίας και επαφής με μέσα ενημέρωσης. Παράγουν επίσης ένα podcast, “Managing Partners”, για ζευγάρια που εργάζονται μαζί. «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι τεράστιος κίνδυνος να συνδυάζεις δουλειά, ζωή και αγάπη», όταν ισχύει το αντίθετο, λέει ο Cohan Martin. «Σας επιτρέπει στην πραγματικότητα να παίρνετε περισσότερα ρίσκα επειδή έχετε θεμελιώδη εμπιστοσύνη και κοινές αξίες».

 

Κάνετε ξεκάθαρο από την αρχή της επιχείρησης τους οικονομικούς και διοικητικούς όρους αλλά και τους ρόλους που θα αναλάβει το κάθε μέλος. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη της επιχείρησης αλλά και θα σώσει τον γάμο από τις τριβές που προέρχονται από την επαγγελματική δραστηριότητα.

 

Exit mobile version