Ελληνικός Χρυσός. Μια επένδυση $3 δισ. με το βλέμμα στην προστασία του περιβάλλοντος και στη δημιουργία αξίας για την τοπική κοινωνία

Πόλος ανάπτυξης, σημαντικός εργοδότης και επενδυτής, με πολλαπλό θετικό αποτύπωμα τόσο στην εθνική όσο και στην τοπική οικονομία η Ελληνικός Χρυσός, 100% θυγατρική της Eldorado Gold, από την έναρξη της δραστηριοποίησής της στη χώρα μας υλοποιεί μια επένδυση πολλαπλά ωφέλιμη για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Η εταιρεία διαθέτει μια πλούσια ατζέντα κοινωνικών και περιβαλλοντικών δράσεων που στόχο έχουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της περιοχής.

Με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, στην τόνωση της απασχόλησης και στις επενδύσεις με κοινωνικό αντίκτυπο, η Ελληνικός Χρυσός σύμφωνα με τον Απολογισμό Βιωσιμότητας για το διάστημα 2019-20 διέθεσε το 6% των καθαρών κερδών της σε κοινωνικές επενδύσεις, που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διάθεσης κοινωνικών επενδύσεων στον ευρύτερο βιομηχανικό κλάδο.

Και οι κοινωνικές δράσεις της εταιρείας δεν σταματούν εδώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του 2021 η Ελληνικός Χρυσός προχώρησε σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις στις τοπικές κοινότητες του δήμου Αριστοτέλη, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά μερικές από τις δράσεις της εταιρείας είναι η αποκατάσταση του οδικού άξονα Ολυμπιάδας-Βαρβάρας, που υπέστη σοβαρές ζημιές στη σφοδρή κακοκαιρία του 2020, η κάλυψη των εξόδων παροχής ιατρικών και υγειονομικών υπηρεσιών των Κοινοτικών Ιατρείων στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, η ανακαίνιση και αναβάθμιση 7 σχολικών εγκαταστάσεων της περιοχής και η εγκατάσταση συστήματος φίλτρανσης νερού σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αριστοτέλη. Επιπρόσθετα, υλοποίησε για 4η χρονιά το καινοτόμο πρόγραμμα Ρομποτικής σε συνεργασία με την Eduact, μία επένδυση της τάξεως των 90.000 ευρώ που καλλιεργεί στους μαθητές σημαντικές δεξιότητες και γνώσεις για το μέλλον.

Παράλληλα, η εταιρεία ολοκλήρωσε ακόμα ένα τμήμα του μεγάλου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από τη μακροχρόνια προγενέστερη της μεταλλευτική δραστηριότητα, που έχει αναλάβει από την αρχή της δραστηριοποίησής της και το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Συνολικά, έχουν επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ, ενώ στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε 30 ακόμη στρέμματα που επί δεκαετίες αποτελούσαν χώρο απόθεσης αρσενοπυριτών με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο τοπικό περιβάλλον, παραδόθηκαν στους κατοίκους αποκατεστημένα ως ένας νέος φυσικός χώρος.

 

Ταυτόχρονα, σε όλη τη διάρκεια της τόσο δύσκολης περσινής αντιπυρικής περιόδου, σε συνεργασία με τη Νέα Αερολέσχη Θεσσαλονίκης, η Ελληνικός Χρυσός συνέβαλε στην εναέρια επιτήρηση των δασών της περιοχής – και, όταν χρειάστηκε, στάθηκε έμπρακτα στο πλευρό των πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής, αντικαθιστώντας τα φθαρμένα ελαστικά των οχημάτων που επιχείρησαν στις φονικές δασικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Νέες επενδύσεις
Σημαντική είναι η συμβολή της εταιρείας στην εθνική οικονομία καθώς έχει αποφέρει έως σήμερα περί τα 394 εκατ. ευρώ έσοδα για το ελληνικό κράτος, 1 δισ. ευρώ δαπάνες από εγχώριες προμήθειες, περί τα 25 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές επενδύσεις για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, ενώ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της περιοχής, απασχολώντας περισσότερους από 1.000 άμεσα και 600 έμμεσα εργαζόμενους, με το 84% να προέρχεται από το Δήμο Αριστοτέλη.

Σύμφωνα με το Νέο Επενδυτικό Σχέδιο, η Ελληνικός Χρυσός προβλέπεται να επενδύσει επιπλέον 1,9 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, ενώ αναμένεται πως θα αποφέρει 2 δισ. ευρώ έσοδα για το ελληνικό δημόσιο από φόρο εισοδήματος, κοινωνικές εισφορές και μεταλλευτικά δικαιώματα.

Επίσης, περισσότερα από 191 εκατ. ευρώ αναμένονται τα έσοδα για το κράτος και την τοπική κοινωνία μέσα από τα μεταλλευτικά τέλη, ενώ η εκτιμώμενη αξία των αγορών αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές υπολογίζεται στα 3,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον 70 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία για την οποία προορίζονται, και σε όλη τη διάρκεια της παρουσίας της στα Μεταλλεία Κασσάνδρας θα συνεχίζονται οι προσπάθειες μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσω της χρήση της Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων και άλλων βέλτιστων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Τέλος, στον τομέα της απασχόλησης αναμένεται να δημιουργηθούν 3.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, 1.000 εκ των οποίων μάλιστα από τον πρώτο χρόνο των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές.

Βραβευμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης
Η δραστηριότητας της εταιρείας στηρίζεται στην εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS) ακολουθώντας τα πρότυπα που ενσωματώνουν τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου διεθνώς.

Η Ελληνικός Χρυσός εφαρμόζει βραβευμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα online και δημόσια προσβάσιμα προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει δεδομένα για την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, το ακουστικό περιβάλλον, τον θόρυβο και άλλες παραμέτρους σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, αναρτώντας τα αποτελέσματα σε προσβάσιμη από όλους ειδική online πλατφόρμα.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά την ολοκλήρωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, πραγματοποιούνται εργασίες εξυγίανσης και επαναφοράς της γης στην πρότερη φυσική κατάστασή της, μέσα από ένα εκτενές πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης για την εξυγίανση εκτάσεων από μεταλλευτικές χρήσεις προηγούμενων ιδιοκτητών των μεταλλείων. Για το σκοπό αυτό, έχει δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη, με πλούσια βιοποικιλότητα, όπου καλλιεργούνται 1.000.000 φυτά τοπικών και ενδημικών ειδών, τα οποία στην συνέχεια χρησιμοποιούνται στις αποκαταστάσεις.

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της Ελληνικός Χρυσός μπορείτε να ανατρέξετε στην Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας που θα βρείτε διαθέσιμη στο www.hellas-gold.com.

Πηγή: capital.gr

Exit mobile version