Έρευνα από τη BofA: Απαισιόδοξοι οι επενδυτές – Μαζική στροφή στα μετρητά, φόβοι για την ανάπτυξη

Οι προοπτικές για την ανάπτυξη παραμένουν απαισιόδοξες, με το 50% των επενδυτών στην έρευνα της BofA να περιμένει εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας μέσα στους επόμενους 12 μήνες

Ολοένα και πιο απαισιόδοξοι καθίστανται οι επενδυτές, οι οποίοι προστρέχουν προς τα μετρητά, ενόσω οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη αρχίζουν να «βαλτώνουν».

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα, το οποίο προκύπτει από έρευνα της Bank of America ανάμεσα στους κορυδαίους διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Οκτωβρίου, ο γενικός δείκτης του επενδυτικού κλίματος, ο οποίος βασίζεται σε μια σειρά παραμέτρων, καταγράφει πτώση, ανακόπτοντας την πορεία βελτίωσης των καλοκαιρινών μηνών.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το ποσοστό των μετρητών στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών σκαρφαλώνει άνω του 5% -μια εξέλιξη, η οποία αντανακλά τους εντεινόμενους φόβους για την περιρρέουσα οικονομία.

Οι προοπτικές για την ανάπτυξη, δε, παραμένουν απαισιόδοξες, με το 50% των επενδυτών στην έρευνα της BofA να περιμένει εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Όσον αφορά τις ανησυχίες για «ανώμαλη προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας, βρίσκονται σε σταθερή άνοδο, καθώς από το 21% του Σεπτεμβρίου φθάνουμε στο 30% του Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές της BofA διαπιστώνουν μια ολοένα και μεγαλύτερη αποσύνδεση μεταξύ των αγορών μετοχών και των αναπτυξιακών προοπτικών.

Για του λόγου το αληθές, ο αμερικανικός S&P 500 ανακάμπτει τον Οκτώβριο, έπειτα από δύο καθοδικούς μήνες, κερδίζοντας 14% από τις αρχές του 2024. Κι όλα αυτά, παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ.

Η πλειοψηφία των επενδυτών, παράλληλα, εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων, κάτι που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων τους επόμενους 12 μήνες.

Έτσι, τουλάχιστον το 50% των αναλυτών προβλέπει ένα year-end-rally στις μετοχές κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου, λόγω της προσδοκίας περί χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής (μείωση επιτοκίων).

Από την άλλη πλευρά, η έρευνα της BofA δείχνει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος εξακολουθεί να είναι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, ενώ ακολουθούν οι γεωπολιτικές προκλήσεις.

Η έρευνα της επενδυτικής τράπεζας έλαβε χώρα μεταξύ 6 και 12 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή 259 αναλυτών.

 

Newmoney.gr

Exit mobile version