Ευρωπαίοι ιδρυτές λανσάρουν το Plural – ένα ταμείο 250 εκατομμυρίων ευρώ που δημιουργεί την επόμενη γενιά τεχνολογικών startups

Eνώ οι νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης αναπτύσσονται και καινοτομούν, η ήπειρος εξακολουθεί να υστερεί πολύ σε σχέση με τις ΗΠΑ. Οι αναγνωρισμένοι και σημαντικοί ιδρυτές στην κοινότητα των ευρωπαϊκών startups, Ian Hogarth, Khaled Helioui, Sten Tamkivi και Taavet Hinrikus, πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι Ευρωπαίοι επενδυτές δεν διαθέτουν την εμπειρία του ιδρυτή. Επισημαίνουν το γεγονός ότι στις ΗΠΑ, περισσότεροι από τους μισούς venture General Partners έχουν ιδρυτική εμπειρία ενώ στην Ευρώπη είναι μόλις 8%.

 

Ο Taavet Hinrikus εξήγησε: «Είμαστε οι επενδυτές που θα θέλαμε να είχαμε όταν χτίζαμε τις δικές μας εταιρείες. Η ίδρυση μιας εταιρείας είναι μια τέχνη και ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις αυτήν την τέχνη είναι να δουλέψεις δίπλα σε αυτούς που την έχουν κάνει στο παρελθόν.»

 

Με στόχο να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα και να υποστηρίξουν μια νέα γενιά καινοτόμων και επιχειρηματιών, οι ιδρυτές δημιούργησαν το Plural – ένα νέο επενδυτικό ταμείο 250 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για μια επεκτάσιμη επενδυτική πλατφόρμα της οποίας οι επενδυτές είναι αποκλειστικά πρώην ιδρυτές και operators  με δεκαετίες εμπειρίας στη δημιουργία εταιρειών.

 

Ο Ian Hogarth διευκρίνισε: «Αποκαλούμε τους έμπειρους ιδρυτές «ανέργους», γιατί από τη στιγμή που βιώνεις την έντονη εμπειρία που συνοδεύει τη δημιουργία κάτι καινούργιου, είναι δύσκολο να δουλέψεις ξανά για κάποιον άλλο. Δημιουργήσαμε το Plural για να δώσουμε στους ανέργους ένα μέρος να αποκαλούν σπίτι τους και να αφιερώσουν την επιχειρηματική τους ενέργεια πίσω από αποστολές και ιδρυτές στους οποίους πιστεύουν βαθιά».

 

Μεταξύ τους, οι ιδρυτές Taavet, Sten, Ian και Khaled ίδρυσαν τέσσερις startups – Wise, Songkick, Teleport και Certific – και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία τριών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Skype, Bigpoint και Topia. Και οι τέσσερις χειριστές που έγιναν επενδυτές αποτελούν επίσης επενδυτικούς αγγέλους εδώ και χρόνια, με σημαντική επιτυχία. Οι εταιρείες στο χαρτοφυλάκιό τους περιλαμβάνουν τις Deliveroo, Hopin, Pipedrive, Chorus, Uber, Zego και Bolt. Σαφώς, έχουν μια πληθώρα εμπειρίας για να αξιοποιήσουν και να μοιραστούν στη δημιουργία εταιρειών με μεγάλη επίδραση.

 

Στην Plural, έχουν ήδη επενδύσει σε 14 εταιρείες, όπως η Feather, η NFTport μια εταιρεία υποδομής NFT, η εταιρεία αποθήκευσης ενέργειας Field, και η εταιρεία metaverse Ready Player Me.

 

Ο στόχος του fund είναι να γίνει πρακτικός επενδυτής, εστιάζοντας σε κορυφαίους κύκλους πρώιμων σταδίων μεταξύ 1 ευρώ και 10 εκατομμυρίων ευρώ. Κάθε επενδυτής θα επικεντρωθεί σε 3-5 συμφωνίες το χρόνο, που σημαίνει ότι μπορεί να αφιερώσει περισσότερο χρόνο σε κάθε αντίστοιχη startup.

 

Η ομάδα θέλει να συνδέσει τρέχοντες και έμπειρους ιδρυτές για να ενισχύσει τις δυνατότητες εκείνων που έχουν το όραμα και την ορμή να δημιουργήσουν και να οικοδομήσουν παγκόσμιες εταιρείες. Ουσιαστικά, είναι σε επιφυλακή για συναρπαστικούς ιδρυτές που διαφορετικά μπορεί να παρασυρθούν στην παραδοσιακή επενδυτική διαδικασία.

 

Exit mobile version