Έχει μέλλον η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στις μικρές επιχειρήσεις;

Εάν είστε δύσπιστοι σχετικά με το εάν η εταιρεία σας θα χρησιμοποιήσει ποτέ την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου ως επιχειρηματικό εργαλείο, δεν είστε μόνοι. Ίσως ο πιο σημαντικός πάροχος τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου στον κόσμο, η Clearview AI, έχει γίνει αντικείμενο σημαντική κριτικής και έχει εγείρει ηθικούς προβληματισμούς, ακόμη και όταν χρησιμοποιείται από τις αρχές επιβολής του νόμου.

 

Σε μια ζωντανή συνέντευξη στην Washington Post, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Clearview AI, Hoan Ton-That, με έδρα τη Νέα Υόρκη, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις ηθικές και νομικές επιπτώσεις του λογισμικού του, το οποίο έγινε για πρώτη φορά γνωστό σε πολλούς Αμερικανούς όταν το χρησιμοποίησε ένας δισεκατομμυριούχος για να εντοπίσει το ραντεβού της κόρης του, και για την εμπλοκή ακροδεξιών στη δημιουργία της εταιρείας. Πιεζόμενος από ερωτήσεις σχετικά με τις νομικές και ηθικές επιλογές που έκανε η εταιρεία του κατά τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης 20 δισεκατομμυρίων εικόνων προσώπων, ο Ton-That έφερε επανειλημμένα παραδείγματα που οι περιπτώσεις χρήσης της τεχνολογίας του Clearview AI φάνηκαν καλύτερα στο κοινό, αναφέροντας τη χρήση της στη σύλληψη εγκληματιών σε υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας και κακοποίησης παιδιών. Ο Ton-That επεσήμανε επίσης τη χρήση της τεχνολογίας του Clearview AI από την ουκρανική κυβέρνηση για τον εντοπισμό νεκρών Ρώσων στρατιωτών, για την ενημέρωση των οικογενειών τους για το θάνατό τους.

 

Ενώ η Clearview AI έχει περίπου 20 δισεκατομμύρια εικόνες προσώπου για να τροφοδοτήσει το τρέχον προϊόν της, τα δεδομένα χρησιμοποιούνται μόνο από τις κυβερνήσεις μέχρι στιγμής. «Δεν υπάρχει καμία μη κυβερνητική χρήση αυτού του συνόλου δεδομένων αυτή τη στιγμή», είπε ο Ton-That, προσθέτοντας ότι «έχουμε αναπτύξει ως πρωτότυπα διαφορετικές εκδόσεις της τεχνολογίας μας για λιανική και τραπεζική».

 

Ο Ton-That ισχυρίστηκε επίσης ότι χαιρετίζει τη ρύθμιση στον χώρο αναγνώρισης προσώπου και δήλωσε ότι η εταιρεία του δεν θα συνεργαστεί με ορισμένες κυβερνήσεις που περιέγραψε ως “αυταρχικές” — αναφέροντας συγκεκριμένα την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν — και ότι οι αυταρχικές κυβερνήσεις έχουν τους πόρους και την ικανότητα δημιουργίας τεχνολογίας λειτουργικά ισοδύναμης με αυτή που δημιουργεί η εταιρεία του. Η Clearview AI απασχολεί επί του παρόντος 50 άτομα και φέρεται να έχει συγκεντρώσει συνολικά 38 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από την ίδρυσή της το 2017. Ο Ton-That ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία του δεν συνδέεται ιδιαίτερα με ακροδεξιά άτομα και αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι ο ακροδεξιός ακτιβιστής Charles  Johnson συνδέεται με την εταιρεία.

 

Ηθικές ανησυχίες για πολλές μορφές τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένα η αναγνώριση προσώπου ήταν ένα βασικό θέμα ακόμη και πριν η τεχνολογία εισαχθεί, σε έργα επιστημονικής φαντασίας και πολλά άλλα. Ο κατάλογος των χωρών που παρατάσσονται για τη ρύθμιση και περιστασιακά επιβολή προστίμου στην Clearview AI συνεχίζει να αυξάνεται και περιλαμβάνει την Ιταλία, τη Γαλλία και τον Καναδά. Οι ΗΠΑ γενικά δεν επέλεξαν να ρυθμίσουν θέματα απορρήτου και αλγοριθμικών επιπτώσεων. Το Facebook συγκεκριμένα εγκατέλειψε την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου πέρυσι, αλλά πολλές άλλες εταιρείες τεχνολογίας δεν ακολούθησαν το παράδειγμά του.

 

Exit mobile version