Facebook: Προσωρινή παύση των αλγοριθμικών προτάσεων συμμετοχής σε πολιτικά και κοινωνικά groups

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ, η Facebook διέκοψε προσωρινά μία από τις πιο ανησυχητικές λειτουργίες της πλατφόρμας της.

Κατά την ακρόαση του Mark Zuckerberg στη Γερουσία πριν από λίγες ημέρες, ο Γερουσιαστής Ed Markey απηύθυνε ερωτήσεις στον CEO της Facebook σχετικά με αναφορές ότι η εταιρία του εις γνώσιν της σπρώχνει τους ανθρώπους προς πιο ακραίο περιεχόμενο μέσω των group recommendations της. Σε αυτό, ο Zuckerberg απάντησε ότι η εταιρία έχει απενεργοποιήσει αυτήν τη λειτουργία για συγκεκριμμένα groups – κάτι που δεν είχε ανακοινωθεί μέχρι τώρα. Όπως διευκρίνισε, έχει γίνει προσωρινή παύση προτάσεων για συμμετοχή σε groups που αφορούν σε πολιτικό περιεχόμενο και κοινωνικά ζητήματα.

“Πρόκειται για ένα μέτρο που εφαρμόσαμε για την προεκλογική περίοδο,” δήλωσε η εκπρόσωπος της Facebook, Liz Bourgeois. “Θα αξιολογήσουμε το πότε θα αρθεί, αλλά είναι προσωρινό.”

Οι ερευνητές που εστιάζουν στον εξτρεμισμό έχουν εκφράσει εδώ και καιρό την ανησυχία τους ότι οι αλγοριθμικές προτάσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ωθούν τους ανθρώπους προς πιο ακραίο περιεχόμενο. Η Facebook είχε γνώση του φαινομένου ήδη από το 2016, όταν σε μία εσωτερική παρουσίαση του εξτρεμισμού στη Γερμανία παρατηρήθηκε ότι “το 64% των συμμετοχών σε εξτρεμιστικές ομάδες οφείλονται σε recommendation tools”.

Στο Facebook, οι αλγοριθμικές προτάσεις μπορούν να παροτρύνουν τους χρήστες να φλερτάρουν με ακραίες απόψεις και βίαιες ιδέες συμμετέχοντας σε groups όπου οι επικίνδυνες ιδεολογίες τους μπορούν να ενισχυθούν και να οργανωθούν. Πριν να απαγορευτεί από το Facebook, η βίαιη ακροδεξιά ομάδα the Proud Boys βασιζόταν στα groups της πλατφόρμας για τη στρατολόγηση μελών της – και αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα.

Αν και η απόφαση της Facebook να απενεργοποιήσει κάποια group recommendations είναι προσωρινή, η εταιρία έχει κάνει αρκετές κινήσεις τους τελευταίους μήνες για να περιορίσει κάθε επικίνδυνο περιεχόμενο – πιθανότατα φοβούμενη ότι οι αμερικανικές Εκλογές 2020 θα οδηγήσουν ξανά σε πολιτικές αντιπαραθέσεις. Μετά από χρόνια σχετικής αδράνειας, η εταιρία φαίνεται να παίρνει πλέον στα σοβαρά τον εξτρεμισμό που έχει εκκολαφθεί εντός της πλατφόρμας της.

Exit mobile version