Η αύξηση ρεκόρ του κρατικού χρέους παγκοσμίως θα πλήξει δυσανάλογα τις αναδυόμενες αγορές, προειδοποιεί ο οίκος Fitch, καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν επωφελούνται από τα χαμηλότερα επιτόκια με αποτέλεσμα το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τους να προκαλεί λόγο ανησυχίας.
Οι παγκόσμιες εκδόσεις χρέους αυξήθηκαν κατά 10 τρισ.δολάρια, στα 77,8 τρισ.δολάρια, εκπροσωπώντας το 94% του παγκόσμιου ΑΕΠ, καθώς οι κυβερνήσεις αύξησαν τις δαπάνες τους σε υγεία και στήριξαν τις οικονομίες με άνευ προηγουμένου μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορωνοϊού, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Fitch.
Τόσο η αύξηση του χρέους όσο και τα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα έχουν παρουσιάσει αύξηση ρεκόρ, εκτιμά ο Τζέιμς Μακόρμακ, επικεφαλής του τμήματος αξιολογήσεων χωρών του οίκου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι τα τελευταία 10 τρισ.δολάρια του χρέους χρειάστηκαν μία ολόκληρη δεκαετία για να συσσωρευθούν.
Και παρότι η αναλογία κρατικού χρέους ως προς το ΑΕΠ παρέμεινε στο 60% τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες αγορές, το γεγονός αυτό κρύβει το χάσμα που υπάρχει στα επιτόκια ανάμεσα στις δύο πλευρές, εξηγεί ο Μακόρμακ.
Το μέσο επιτόκιο για το σύνολο του κρατικού χρέους έχει υποχωρήσει στο 2% από το 4% της προηγούμενης δεκαετίας στις ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με τη Fitch. Αντίθετα, στις αναδυόμενες, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από το 4,3% στο 5,1%. Ο οίκος προβλέπει ότι οι έντοκες πληρωμές από τις κυβερνήσεις τόσο στον ανεπτυγμένο όσο και αναπτυσσόμενο κόσμο θα συγκλίνουν έως το 2022 στα 860 δισ.δολάρια, παρότι το χρέος των ανεπτυγμένων είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό των αναπτυσσόμενων. «Το θέμα είναι ότι ενώ οι κυβερνήσεις αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών έχουν αντίστοιχες αναλογίες χρέους/ΑΕΠ, έχουν πολύ διαφορετικό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους», εκτιμά ο αξιωματούχος. Και με την ραγδαία αύξηση του κρατικού χρέους των αναπτυσσόμενων αγορών, αυτό συνιστά σοβαρό λόγο ανησυχίας.
Πηγή: Reuters