Φορολογικό νομοσχέδιο: Μέτωπο κυβέρνησης και ελεύθερων επαγγελματιών

Euro coin above Greek flag piggy bank (Photo by Bjorn Holland / Image Source / Image Source via AFP)

Με μαζική απεργιακή κινητοποίηση δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι και αυτοκινητιστές ταξί συνασπίζονται σε κοινό μέτωπο κατά των νέων φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης, η οποία δείχνει ανυποχώρητη στο αίτημα των επαγγελματικών φορέων για απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τα επιχειρήματα που προβάλλονται από την πλευρά της Συντονιστικής Επιτροπής που έχει συσταθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς η εισαγωγή φορολογητέου τεκμαρτού εισοδήματος, η φορολόγηση δηλαδή για εισόδημα που δεν έχει αποκτηθεί, οδηγεί σε σημαντική οικονομική επιβάρυνση μεγάλο τμήμα ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία έρχεται να προστεθεί πολλαπλασιαστικά στα ήδη υπάρχοντα οικονομικά τους προβλήματα, ως αποτέλεσμα της υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης, λόγω μνημονίων, πανδημίας, ενεργειακής κρίσης, ακρίβειας και πληθωρισμού.

Επιπλέον στο υπόμνημα με τις θέσεις που κατέθεσε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου δήλωσε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με κανένα σύστημα τεκμαρτού (υποθετικού) υπολογισμού των εισοδημάτων ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και  ζητά την απόσυρση των σχετικών ρυθμίσεων. 

Σύμφωνα με τους επαγγελματικούς φορείς το ζήτημα της φοροδιαφυγής αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα που απαιτεί εντατικό διάλογο και προτείνουν να εξαντληθούν οι δυνατότητες των ψηφιακών μέσων ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydata, σύνδεση ταμειακών μηχανών με Υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κλπ), πριν προχωρήσουν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν δε κατηγορίες επαγγελματιών που σχεδιάζουν προσφυγές για να πείσουν ότι αδικούνται. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων, δεν είναι δυνατόν οι επαγγελματίες να φορολογούνται με 5% όταν το μικτό κέρδος είναι χαμηλότερο, όπως στα τσιγάρα, που είναι 4% κατά μέσο όρο, στις κάρτες κινητής 0,80%, στα εισιτήρια 3%.

Επιπλέον, όπως σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή των επαγγελματικών φορέων, η κυβέρνηση επιχειρεί να ταυτίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες με τους μισθωτούς, ενώ γνωρίζει ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες, όπως έχει κρίνει, άλλωστε, και το ΣτΕ (αποφάσεις 1880 και 1888/2019). Επιπλέον, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν το αφορολόγητο εισόδημα ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών. Και παράλληλα, για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος δεν χρησιμοποιείται ο καθαρός μισθός αλλά ο μικτός, συνυπολογιζομένων δώρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ ο τεκμαρτός τρόπος υπολογισμού των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών όπως αυτός καθορίζεται με τα άρθρα 12 ,13 και 15 έως 20 του νομοσχεδίου αποτελούν ρυθμίσεις καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα. Αυτό προκύπτει διότι χρησιμοποιείται αφενός ως μέσο αντικατάστασης του τέλους επιτηδεύματος και αφετέρου ως μέσο περιορισμού των δαπανών αφού με την τεχνητή αύξηση των εισοδημάτων των αυτοαπασχολούμενων μειώνονται δυνητικά οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων. Περαιτέρω, η εισπρακτική λογική των εν λόγω ρυθμίσεων προκύπτει, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της συνομοσπονδίας και από το γεγονός ότι το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται κατά 50% μόνο για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που εμπίπτουν στο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης.

Ειδικότερα, τα σημαντικά σημεία κριτικής του ν/σ συνοψίζονται στα εξής:

Από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, δηλώνει ότι ακούει τις αντιρρήσεις και το επιτελείο του συζητά με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών. Ωστόσο οι αλλαγές που προωθήθηκαν, όπως η μείωση του 50% στο τέλος επιτηδεύματος, οι διευκρινίσεις για το τι σημαίνει μαχητό τεκμαρτό εισόδημα και οι εξαιρέσεις που προτάθηκαν αποτελούν “σταγόνα στον ωκεανό” των αλλαγών που ζητά η πλευρά των φορολογουμένων. Σήμερα φαίνεται να υπάρχει μικρό παράθυρο βελτιωτικών αλλαγών στο επίμαχο νομοσχέδιο.

 

Fortunegreece.com

Exit mobile version