Μία καινοτόμος και πρωτοποριακή startup στην τεχνολογία τροφίμων, που θέτει στο επίκεντρο τη βιωσιμότητα και την ισορροπία του οικοσυστήματος, αλλά κυρίως την ποιότητα των διατροφικών μας πόρων, είναι η ελληνική FresCon, η οποία έχει προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον και τα εγκώμια των ξένων ειδικών.
Πρόκειται για μια hitech νεοφυής εταιρεία προσανατολισμένη στην τεχνολογία τροφίμων και στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της τεχνολογίας, έχοντας τις βασικές αξίες της υπεύθυνης κατανάλωσης και παραγωγής και της μείωσης των απορριμμάτων τροφίμων. Στόχος της είναι η δημιουργία αποδοτικής παραγωγής για φρέσκα ψάρια, ώστε να τα απολαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερος πληθυσμός. Ειδικότερα, η εποικοδομητική συνεργασία με πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, ερευνητικές ομάδες και ιδιώτες για την ανάπτυξη της τεχνολογίας, βοηθά στην επέκταση της έρευνας και της καινοτομίας της εταιρείας, η οποία δεν σταματά ποτέ να ερευνά για συμπληρωματικές ή νέες τεχνολογίες προκειμένου να βελτιωθεί ολόκληρη η αλυσίδα παραγωγής-κατανάλωσης τροφίμων προς όφελος όλων των φορέων.
Η πιο hitech πρωτοποριακή «λύση» του κλάδου
Ως καινοτόμος startup, η FresCon αξιοποιεί την τεχνολογία στο έπακρο και δίνει τη λύση στο πρόβλημα του περιορισμού των πηγών εύρεσης φρέσκων ψαριών. Η ελεύθερη θαλάσσια αλιεία έχει φτάσει τη μέγιστη παραγωγική ικανότητα τις τελευταίες δεκαετίες και η υδατοκαλλιέργεια τείνει να είναι η λύση για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης ψαριών, την ίδια στιγμή κατά την οποία η ανεπαρκής επεξεργασία, ο ακατάλληλος χειρισμός και η υγιεινή έχουν ως αποτέλεσμα την απόρριψη σημαντικού μέρους της παραγωγής ψαριών. Η λύση που προσφέρει η FresCon είναι μια τεχνολογία μετά τη συγκομιδή για την παράταση της διάρκειας ζωής των ψαριών (π.χ. σύστημα όρασης υπολογιστή, ακτινοβολία UV-C, Υ-αμινοβουτυρικό οξύ και συσκευασία ενεργής τροποποιημένης ατμόσφαιρας), η οποία παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ψαριών κατά 3-4 φορές από τη συμβατική μέθοδο. Η γραμμή παραγωγής που προσφέρει είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία, η οποία υποστηρίζεται από AI, κάμερες και άλλες τεχνολογικές καινοτομίες και μπορεί να επιτυγχάνει υψηλό ρυθμό παραγωγής με ελάχιστα υπολείμματα παραγωγής.Γι’ αυτό εντάχθηκε, μάλιστα, τον περασμένο Αύγουστο στο πρόγραμμα EIT Food Teamup, το οποίο επιλέγει με αυστηρά κριτήρια τις πιο innovative agrifood λύσεις και τις κορυφαίες startups. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος η FresCon κατάφερε να βελτιώσει τη βιωσιμότητα και να επιτύχει υψηλότερο ρυθμό παραγωγής με τα πλέον οικολογικά και αξιόπιστα μέσα.
Κι αυτό γιατί η αποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας της ελληνικής startup συμβάλλει στην επέκταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου ψαριού κατά 3 έως 4 φορές σε σύγκριση με εναλλακτικές λύσεις τεχνολογίας στους 4 βαθμούς Κελσίου, διατηρώντας την υφή και τη γεύση χωρίς απώλεια βάρους.
Με τον τρόπο αυτό, τα ψάρια διατηρούν την αισθητηριακή ποιότητα –τη γεύση, τη σφριγηλότητα, το χρώμα και την οσμή τους–, αλλά και τη διατροφική τους ποιότητα, δηλαδή τις ακατέργαστες πρωτεΐνες, τα λιπίδια και τα λιπαρά οξέα.
Τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι απτά, καθώς η συγκεκριμένη τεχνολογία δοκιμάστηκε σε εργαστηριακή κλίμακα με επιβεβαιωμένα αποτελέσματα και έχει χρηματοδοτηθεί σε πρώιμο στάδιο από το EIT Food.
Ειδικότερα, με τη γραμμή παραγωγής που προσφέρει η FresCon, η διάρκεια ζωής της τσιπούρας παρατείνεται έως και 40 ημέρες, του λαβρακίου 30 ημέρες και των γαρίδων 21 ημέρες. Η τεχνολογία μπορεί εύκολα να υιοθετηθεί και να ενσωματωθεί από υπάρχουσες γραμμές παραγωγής με την προσθήκη συγκεκριμένων εξαρτημάτων στην παραγωγική διαδικασία ή να προσφερθεί ως νέα εγκατάσταση μιας ολοκληρωμένης γραμμής παραγωγής.
Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, η FresCon εντάχθηκε στο πρόγραμμα EIT Food Seedbed Incubator που υποστηρίζεται από πανεπιστήμια και οργανισμούς έρευνας και καινοτομίας, εταίρους του ΕΙΤ Food.
Μέσω του προγράμματος αυτού, έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί με βασικούς πελάτες, να «δοκιμαστεί» στην αγορά και να μεταφέρει το ελάχιστο βιώσιμο προϊόν ή υπηρεσία από μια εμπορική πρόταση σε μια επικυρωμένη επιχείρηση.
Επίσης, από το Μάρτιο του 2022 η FresCon είναι εγγεγραμμένη στο Elevate Greece, το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
Πηγή: startupper.gr