Γιατί τώρα μπορεί να μην είναι η κατάλληλη στιγμή να αναζητήσετε καινούργιους χώρους γραφείων

Πολλές εταιρείες υπολογίζουν πόσο χώρο γραφείου θα χρειαστούν πραγματικά σε ένα υβριδικό περιβάλλον εργασίας. Αλλά οι μεσίτες εμπορικών ακινήτων λένε ότι οι ιδιοκτήτες είναι πρόθυμοι να κάνουν καλές συμφωνίες τώρα καθώς η αγορά ανακάμπτει σιγά σιγά.

 

Αν και η αγορά γίνεται πιο ανταγωνιστική, πολλές εταιρείες εξακολουθούν να διστάζουν, μη θέλοντας να σπαταλήσουν χρόνο, προσπάθεια και πόρους για να κάνουν μεγάλες αλλαγές χωρίς πιο συγκεκριμένες προβλέψεις για το πότε και πόσοι υπάλληλοι θα επιστρέψουν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση, λέει η Julie Whelan, επικεφαλής της CBRE.

 

Η συνολική πληρότητα των γραφείων θα αυξάνεται σταθερά, ειδικά για εταιρείες τεχνολογίας και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που διαθέτουν χρήματα, λέει η Whelan. Θα πρέπει να κινηθείτε γρήγορα εάν θέλετε να μειώσετε το μέγεθος, λέει, καθώς οι περισσότερες εταιρείες θα καταλήξουν να το κάνουν. Η απομακρυσμένη εργασία οδήγησε σε μείωση κατά 9 % στη χρήση γραφείου ανά εργαζόμενο σε ένα βασικό σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες της CBRE.

 

Οι εταιρείες που θέλουν να πείσουν τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στο γραφείο αναζητούν χώρο με ελκυστικές ανέσεις και ευελιξία, όπως δωρεάν γεύματα, άνετους χώρους κοινωνικοποίησης και χαλάρωσης και στούντιο γυμναστικής. «Η εξέλιξη στην υβριδική εργασία και τις προτιμήσεις των εργαζομένων οδήγησε σε μια φυγή προς την ποιότητα», λέει ο Robert Rivani, πρόεδρος της Black Lion Investment Group, μιας εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα με έδρα το Λος Άντζελες.

 

Η Whelan σημειώνει ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων έχουν στη διάθεσή τους 6 έως 18 μήνες για να κάνουν μια συμφωνία πριν σφίξει η αγορά, και αυτό, φυσικά, θα μπορούσε να αλλάξει εάν η πανδημία βιώσει και άλλο κύμα. Αν και μπορεί να φαίνεται πολύς χρόνος, πιθανότατα θα θέλετε να αρχίσετε να ψάχνετε από τώρα ή να κάνετε προϋπολογισμό για να δείτε εάν η μετάβαση στο γραφείο είναι μια έξυπνη ιδέα τώρα και όχι αργότερα.

 

«Οι ιδιοκτήτες ήταν πολύ πιο πρόθυμοι να διαπραγματευτούν πράγματα όπως οι περίοδοι δωρεάν ενοικίασης και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πρόθυμοι να δεχτούν ένα χτύπημα», λέει η Whelan. Έτσι, αν ψάχνετε, τώρα μπορεί να είναι η καλύτερη στιγμή για να κάνετε το άλμα.

Exit mobile version