“Άμυνα” επιλεγεί να κρατήσει η Goldman Sachs σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις της για το τρίτο τρίμηνο που μόλις ξεκίνησε, με overweight θέσεις στα μετρητά και τα εμπορεύματα, neutral θέσεις στις μετοχές και τα κρατικά ομόλογα και underweight θέσεις στα εταιρικά ομόλογα. Μέχρι να βελτιωθεί το μείγμα ανάπτυξης/πληθωρισμού, οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς καθώς οι επενδυτές στρέφονται από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό στους φόβους για ύφεση, όπως τονίζει.
Παράλληλα, αναζητά ευκαιρίες για να προσθέσει ρίσκο σε ορίζοντα 12μήνου καθώς όπως εκτίμα, ενώ η πιθανότητα ύφεσης έχει αυξηθεί, δεν θα είναι βαθιά ή παρατεταμένη εάν συμβεί, δεδομένου ότι η παγκόσμια οικονομία δεν αντιμετωπίζει μεγάλες ανισορροπίες. Οι τοποθετήσεις των επενδυτών και η επενδυτική ψυχολογία, καθώς και οι αποτιμήσεις, έχουν αρχίσει να σηματοδοτούν βελτίωση μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι παραμένουν και για αυτό η αμερικάνικη τράπεζα προτιμά την ασφάλεια των μετρητών σε ορίζοντα 3 και 12 μηνών.
Σε ό,τι αφορά τις μετοχές ειδικότερα, διατηρεί την ουδέτερη στάση για τους επόμενους τρεις μήνες καθώς αναμένει ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει υψηλή λόγω του αρνητικού μείγματος του υψηλότερου κινδύνου ύφεσης, σταθερού πληθωρισμού και αύξησης των επιτοκίων. Οι μετοχές είναι πιθανό να παραμείνουν κολλημένες σε ένα εύρος ‘fat and flat’, με περιορισμένη βραχυπρόθεσμη ανοδική πορεία. Η ομάδα στρατηγικής των μετοχών των ΗΠΑ της G.S. διατηρεί ένα σενάριο ύφεσης για τον S&P 500 με στόχο τις 3.600 μονάδες και αναμένει πίεση στα περιθώρια κέρδους και έναν αρνητικό κύκλο αναθεώρησης κερδών το β’ εξάμηνο. Επίσης, η ομάδα ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχών υποβάθμισε πρόσφατα τους στόχους για τον δείκτη STOXX 600 και αναμένει τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) να αυξηθούν κατά 7% φέτος (το consensus βλέπει 14%) και υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2023 στο 0% (από 5%).
Η Goldman εξακολουθεί να προτιμά τις μετοχές εκτός ΗΠΑ από τις μετοχές των ΗΠΑ. Οι ασιατικές μετοχές ξεπέρασαν σημαντικά τον S&P 500 το δεύτερο τρίμηνο, τόσο λόγω φθηνότερων αποτιμήσεων όσο και λόγω της απόκλισης του κύκλου της Κίνας καθώς ανακάμπτει από τα lockdown. Η Ευρώπη είχε επίσης καλύτερες επιδόσεις, αλλά βρέθηκε υπό μεγαλύτερη πίεση πρόσφατα λόγω του κρατικού κινδύνου και των ανησυχιών για διακοπή του φυσικού αερίου. Για το επόμενο τρίμηνο συνεπώς, η Goldman προτιμά τις μετοχές της Ασίας από τις ΗΠΑ/Ευρώπη και σε ορίζοντα 12μήνου συνεχίζει να προτιμά μετοχές εκτός ΗΠΑ έναντι των μετοχών των ΗΠΑ. Επίσης, συνεχίζει να έχει γενική προτίμηση σε κλάδους και μετοχές εμπορευμάτων/υποδομών με υψηλές μερισματικές αποδόσεις και σταθερή κερδοφορία, καθώς και σε αυτούς με υψηλά και σταθερά περιθώρια κέρδους.
Για τις μετοχές, ο κύριος κίνδυνος στο επόμενο διάστημα είναι μια βαθιά ύφεση με δευτερογενείς επιπτώσεις. Η Goldman Sachs πάντως εκτιμά ότι ο κίνδυνος μιας διαρθρωτικής bear market παραμένει σχετικά χαμηλός: οι ισολογισμοί των εισηγμένων είναι ασυνήθιστα εύρωστοι, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και υπάρχουν ελάχιστα σημάδια συστημικού στρες. Οι οικονομολόγοι της πιστεύουν επίσης ότι, χωρίς την εμφάνιση σημαντικών ανισορροπιών, μια ύφεση που θα προκληθεί από υπερβολική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα ήταν πιθανότατα ρηχή, παρόλο που θα μπορούσε να υπάρξει μικρότερη δημοσιονομική και νομισματική απάντηση.
Ωστόσο, ο κίνδυνος διόρθωσης παραμένει αυξημένος καθώς οι μετοχές τιμολογούν μόνο μια ήπια ύφεση και οι αποτιμήσεις μειώνονται επίσης λόγω υψηλότερων επιτοκίων. Μετά την bear market στο α’ εξάμηνο τους τρέχοντος έτους, οι αποτιμήσεις σε όρους P/E των διεθνών μετοχών σε ορίζοντα 12μήνου είναι πλέον κάτω από τον μέσο όρο από τη δεκαετία του 1990. Ωστόσο, οι αναθεωρήσεις των κερδών στο β΄ εξάμηνο είναι πιθανό να γίνουν αρνητικές λόγω των αντίξοων μακροοικονομικών ανέμων. Τα περιθώρια κέρδους στις αγορές εξακολουθούν να είναι αυξημένα και κάποια ομαλοποίηση θα είχε ως αποτέλεσμα αρνητικές αναθεωρήσεις κερδών/
Μεγάλο μεγάλο μέρος της βουτιάς των αποτιμήσεων των μετοχών από τις αρχές του έτους, οφείλεται στις αυξήσεις των επιτοκίων και τον πληθωρισμό. Αν δεν αρχίσουν να μειώνονται οι αποδόσεις των ομολόγων, οι αποτιμήσεις των μετοχών θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω, όπως τονίζει η Goldman.
Πηγή: capital.gr