Govcoins: Η «απάντηση» των κεντρικών τραπεζών στο Bitcoin

Η τεχνολογία, αναμφισβήτητα, έχει παρεισφρήσει για τα καλά στον κλάδο των χρηματοοικονομικών. Το Bitcoin έχει καταστεί ένα νόμισμα κεφαλαιοποίησης 1 τρισ. δολαρίων, η PayPal διαθέτει περισσότερους από 392 εκατ. χρήστες και… η ιστορία πάει λέγοντας.

Πλέον, η «μόδα» των ψηφιακών νομισμάτων φαίνεται ότι εισέρχεται σιγά – σιγά και στις εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες σε συνεργασία με τις κεντρικές τράπεζες, ετοιμάζονται να «λανσάρουν» τα λεγόμενα «govcoins».

Στόχος είναι να καταστήσουν την οικονομία πιο λειτουργική, αλλά και να ανακτήσουν την χαμένη ισχύ. Εξάλλου, αυτό που στην ουσία πράττουν τα κρυπτονομίσματα είναι να απο-κεντροποιούν την οικονομία, καθώς δεν ελέγχονται από καμία κεντρική τράπεζα και δεν λογοδοτούν σε καμία κρατική αρχή.

Αυτή θα είναι και η ειδοποιός διαφορά με τα «govcoins», τα οποία αφενός θα είναι ψηφιακά νομίσματα, αφετέρου θα υπάγονται άμεσα στον έλεγχο των κεντρικών τραπεζών ή των εθνικών κυβερνήσεων.

Η ιδέα είναι αρκετά απλή:

Και φυσικά, τα χρήματά του θα είναι απολύτως εγγυημένα από το κράτος κι όχι από μία ιδιωτική εμπορική τράπεζα. Θες για παράδειγμα να αγοράσεις μία πίτσα ηλεκτρονικά; Δεν χρειάζεται να πληρώσεις μέσω της MasterCard ή της Citigroup. Θα απευθύνεσαι κατευθείαν στην Τράπεζα της Αγγλίας ή στην Federal Reserve.

Φυσικά, ένα από τα βασικά κίνητρα για τη δημιουργία των «govcoins» συνίσταται στον φόβο των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων να απολέσουν τον έλεγχο της οικονομίας και της δυνατότητας παρέμβασης, ιδίως αν η τάση προς τα κρυπτονομίσματα επεκταθεί περισσότερο προς τις λαϊκές μάζες.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Economist

Exit mobile version