Wednesday, May 14, 2025
Insider's IQ
NEWSLETTER
No Result
View All Result
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Insider's IQ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
No Result
View All Result
Insider's IQ
No Result
View All Result

GRECiOT: Game changer στη μέτρηση και ανάλυση του αέρα που αναπνέουμε…

in HIGHLIGHTS, TOPNEWS, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ & ΦΟΡΕΙΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
0
GRECiOT: Game changer στη μέτρηση και ανάλυση του αέρα που αναπνέουμε…

H ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε καθημερινά αποτελεί ένα πρόβλημα, όχι μόνο για το 8% των ανθρώπων που υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα, αλλά για όλους μας.

Οι εγκυρότερες μελέτες παγκοσμίως αναφέρουν ότι η εκρηκτική αύξηση νοσημάτων, όπως τα αυτοάνοσα, οφείλεται και στην κακή ποιότητα αέρα, γεγονός που μείωσε κατά έναν χρόνο και το προσδόκιμο ζωής.

Ακόμα και στις πιο προστατευόμενες περιβαλλοντικά περιοχές του πλανήτη υπάρχουν πηγές αέριων ρύπων και αιωρούμενων σωματιδίων, τα οποία είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία των κατοίκων, ειδικά των παιδιών και των ευπαθών ομάδων. Συχνά, χωρίς να γνωρίζει κανείς για την ύπαρξή τους.

Στο τεράστιο αυτό κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα, η αμιγώς ελληνική Green Tech startup GRECiOT, με

έδρα τη Θεσσαλονίκη, αναπτύσσει πρωτοποριακές και ολοκληρωμένες λύσεις για την πραγματοποίηση

ατμοσφαιρικών και περιβαλλοντικών μετρήσεων υψηλής ακρίβειας με σκοπό τον εντοπισμό των πηγών ρύπανσης και την επιστημονική ανάλυση των δεδομένων ποιότητας αέρα, με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής.

Με εργαλεία το IoT, την τεχνητή νοημοσύνη, τη μηχανική μάθηση επισημαίνει τόσο την ποιότητα του αέρα (σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους) όσο και μία σειρά από επικίνδυνα ή βλαπτικά για τον άνθρωπο και το περιβάλλον στοιχεία.

Ουσιαστικά, η GRECiOT, που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, έχει καταφέρει μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια να θεωρείται ήδη game changer του GreenTech στον τομέα του περιβάλλοντος. Βοηθάει τις πόλεις να μετρήσουν την ποιότητα του αέρα σε εξωτερικούς χώρους, με ελάχιστο κόστος αγοράς και μηδενικό συντήρησης σε σύγκριση μεFounder της DRECiOT, Κώστας Βασιλειάδης πριν, μέσω microStations της ισπανικής Kunak, όπου βραβεύθηκαν ως οι Νο1 micro-σταθμοί σε αξιοπιστία μετρήσεων στον κόσμο.

Έπειτα, μέσω ειδικού αλγορίθμου και AI, αξιοποιούνται τα δεδομένα των σταθμών και εντοπίζονται οι εστίες μόλυνσης. Τέλος, αναλύονται οι μετρήσεις, παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη διοίκηση του Οργανισμού-εντολέα και εφόσον ζητηθεί προτείνονται λύσεις για τη  λήψη μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος από την ερευνητική ομάδα Περιβαλλοντικής Πληροφορικής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Με λίγα λόγια, υλοποιεί ολιστικά το δόγμα «ΜΕΤΡΑΩ ΣΩΣΤΑ – ΕΝΤΟΠΙΖΩ – ΑΝΑΛΥΩ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΩ».
Η αρχική ιδέα ήταν μια «έμπνευση» του Κώστα Βασιλειάδη, founder και Director της GRECiOT, έπειτα από ανησυχίες κατοίκων περιοχής της Θεσσαλονίκης για την έντονη δυσοσμία που έκανε δύσκολη την καθημερινότητα ηλικιωμένων, παιδιών και ευπαθών ομάδων, ενώ προκαλούσε ανησυχίες για την ποιότητα του αέρα και τους πιθανούς κινδύνους από τις έως τότε «αγνώστου προελεύσεως» οσμές, που έκαναν μάλιστα την ατμόσφαιρα ορισμένες ώρες της ημέρας σχεδόν αποπνικτική.

Από το δόγμα «Ελλάς – Ισπανία Συμμαχία» στο ΜΕΤΡΑΩ ΣΩΣΤΑ – ΕΝΤΟΠΙΖΩ – ΑΝΑΛΥΩ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΩ

Η ανακάλυψη της προέλευσης των πηγών της δυσοσμίας, οι μετρήσεις ακριβείας και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των μετρήσεων ήταν το κίνητρο για τη «μετατροπή» της ιδέας σε μια πρωτοποριακή startup, που έχει κερδίσει το ενδιαφέρον επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η αποκλειστική συνεργασία με την ισπανική εταιρεία Kunak, η οποία κατασκευάζει εξοπλισμό, συστήματα ελέγχου και παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα, σχεδιασμένα για τη συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων και πληροφοριών με ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, έδωσαν τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη της GRECiOT μέσα σε λίγους μήνες. Σύντομα ήρθαν και οι σημαντικές συνεργασίες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την παροχή καινοτόμων λύσεων. Τα αξιόπιστα αποτελέσματα, το χαμηλό λειτουργικό κόστος, η plug and play λειτουργία χωρίς εγκαταστάσεις από ειδικευμένο προσωπικό, οι ευκολίες όπως η λειτουργία των σταθμών με ηλιακή ενέργεια και η συνεργασία με τις μεγαλύτερες ερευνητικές και πανεπιστημιακές κοινότητες απογείωσαν μέσα σε λίγους μήνες την GRECiOT.

Μετρήσεις και σε εσωτερικούς χώρους σχολείων 

Η GRECiOT είδε την ευκαιρία που αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια για την ανάγκη μέτρησης των συνθηκών αέρα και σε κλειστούς χώρους με πολυκοσμία, χωρίς εξαερισμό, όπως οι σχολικές αίθουσες. Μετρήσεις όπως του φωτός, της θερμοκρασίας, της υγρασίας, της πίεσης, του CO2, των υπέρυθρων ακτίνων, των υπερήχων κ.λπ. βοηθούν αφενός ο εκπαιδευτικός να γνωρίζει πότε χρειάζεται πραγματικά εξαερισμό η αίθουσα, χωρίς να κρυώνουν άσκοπα οι μαθητές, από την άλλη εξοικονομούνται χρήματα με την αποτροπή ενεργειακής σπατάλης. Σημαντικό θεωρείται και ο έλεγχος της ποιότητας αέρα για καλύτερο focus των μαθητών. Και όλα αυτά διαθέσιμα σε πραγματικό χρόνο και στους γονείς των μαθητών. Έτσι, η GRECiOT προσφέρει ένα έξυπνο και προηγμένο οικοσύστημα IoT, που δίνει ολοκληρωμένες λύσεις, όπως για παράδειγμα η μείωση του ενεργειακού κόστους στα σχολεία, μιας και για πρώτη φορά γίνεται monitoring της θερμοκρασίας των τάξεων πέραν των λοιπών μετρήσεων ποιότητας αέρα.

Ήδη, η GRECiOT συνεργάζεται με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου έχει εγκατασταθεί πιλοτικά ένας μικροσταθμός Kunak, και η εταιρεία παρέχει ανάλυση ατμοσφαιρικών και περιβαλλοντικών μετρήσεων, ενώ επίσης πιλοτικά έχει εγκαταστήσει αισθητήρες σε 2 αίθουσες στο Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης για την ανάλυση της ποιότητας του αέρα.

Σήμερα, οι μικροσταθμοί ακριβείας της Kunak και οι ολοκληρωμένες λύσεις της ομάδας της GRECiOT έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη δήμων από όλη την Ελλάδα, Περιφερειών (π.χ. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), φορέων και οργανισμών και εταιρειών από όλους τους κλάδους της οικονομίας. Εκτός από την ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων για μεγάλους πελάτες, η GRECiOT προσφέρει επεκτάσιμα κιτ ανάπτυξης λογισμικού (SDK), τα οποία επιτρέπουν στους προγραμματιστές να ενσωματώσουν τις βασικές τεχνολογίες σε εφαρμογές τρίτων.

Τέλος, πριν από λίγες ημέρες η GRECiOT επισφράγισε μια νέα συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και πιο συγκεκριμένα με το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών του τμήματος Χημείας.

Πηγή: startupper.gr

Share2Tweet1Share

FOLLOW INSIDER'S IQ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Οι καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες για το 2021

    Οι καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες για το 2021

    818 shares
    Share 327 Tweet 205
  • Η πλατφόρμα προμηθειών χονδρικής Qogita βγαίνει από τη μυστικότητα με 80 εκατ. ευρώ Series B

    47 shares
    Share 19 Tweet 12
  • Fitch: Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια με ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

    9 shares
    Share 4 Tweet 2
  • Η ιταλική επιχείρηση κάθετης καλλιέργειας Planet Farms εξασφαλίζει 40 εκατ. δολάρια σε αποτίμηση 500 εκατ. δολαρίων

    6 shares
    Share 2 Tweet 2
  • Daily taste: «Μυρίζει» deal μετά τη μετατροπή της σε Α.Ε. – Τι έδειξε η έκθεση αποτίμησης

    16 shares
    Share 6 Tweet 4
To insidersiq.gr είναι πηγή επιχειρηματικής και επενδυτικής αρθρογραφίας και ειδήσεων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ένα εργαλείο ανάπτυξης, ενημέρωσης και στρατηγικής για όσους το χρησιμοποιούν.

Follow us

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΑ

Η σουηδική νεοφυής επιχείρηση Exeger εξασφαλίζει δάνειο 35 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τις αυτοφορτιζόμενες κυψέλες Powerfoyle

Η σουηδική νεοφυής επιχείρηση Exeger εξασφαλίζει δάνειο 35 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τις αυτοφορτιζόμενες κυψέλες Powerfoyle

December 19, 2023
Eurostat: Μεγαλύτερη τελικά η πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα – Στο 2,4% στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο

Eurostat: Μεγαλύτερη τελικά η πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα – Στο 2,4% στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο

December 19, 2023
Βonus 10 εκατ. ευρώ στους μετόχους της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου

Βonus 10 εκατ. ευρώ στους μετόχους της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου

December 19, 2023
Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δ. Αθηναίων – Στα 180,55 εκατ. ευρώ το επενδυτικό πρόγραμμα του 2024

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δ. Αθηναίων – Στα 180,55 εκατ. ευρώ το επενδυτικό πρόγραμμα του 2024

December 19, 2023
Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα μουδιάζει τις αγορές – Φόβοι για το παγκόσμιο εμπόριο – Δίνει «σήμα» το πετρέλαιο

Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα μουδιάζει τις αγορές – Φόβοι για το παγκόσμιο εμπόριο – Δίνει «σήμα» το πετρέλαιο

December 19, 2023

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΜΗΝΑ

  • Η πλατφόρμα προμηθειών χονδρικής Qogita βγαίνει από τη μυστικότητα με 80 εκατ. ευρώ Series B

    Η πλατφόρμα προμηθειών χονδρικής Qogita βγαίνει από τη μυστικότητα με 80 εκατ. ευρώ Series B

    47 shares
    Share 19 Tweet 12
  • IPO: Τι είναι και πώς επενδύω σε μία;

    422 shares
    Share 169 Tweet 106
  • Αγόρασε τώρα, πλήρωσε μετά: Η Scalapay φέρνει την επανάσταση στις πληρωμές

    150 shares
    Share 60 Tweet 38
  • Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανέβασε στο 16% τα επιτόκια

    25 shares
    Share 10 Tweet 6
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

© 2020 Insider΄s IQ - Premium CMS Design by #BrandUp.

No Result
View All Result
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

© 2020 Insider΄s IQ - Premium CMS Design by #BrandUp.

Το Insider's IQ χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την πλοήγησή σας. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).
ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ