Growthfund (Υπερταμείο): Με ενεργή διαχείριση και ρόλο reviewer για τις θυγατρικές

Ï Ãñçãüñçò ÄçìçôñéÜäçò (CEO, Hellenic Corporation of Assets and Participations SA) óõììåôÝ÷åé óå ðÜíåë ôçí 3ç çìÝñá ôïõ 6oõ Ïéêïíïìéêïý Öüñïõì ôùí Äåëöþí, óôï ÌÝãáñï ôïõ Æáððåßïõ, ÔåôÜñôç 12 ÌáÀïõ 2021. Óôï öåôéíü Öüñïõì óõììåôÝ÷ïõí 800 õøçëïß êáëåóìÝíïé ïìéëçôÝò áðü 42 ÷þñåò. Ôï öåôéíü ðñüãñáììá Ý÷åé ìåãÜëç äéÜñêåéá åðåéäÞ ðåñéëáìâÜíåé áñêåôÝò êáé óçìáíôéêÝò åíüôçôåò áöéåñùìÝíåò óôçí ÅëëçíéêÞ ÅðáíÜóôáóç ôïõ 1821. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÂÁÚÏÓ ×ÁÓÉÁËÇÓ

Το Υπερταμείο γίνεται Growthfund στο πλαίσιο rebranding που συνοδεύει μια νέα στρατηγική που ενεργοποιεί τον επενδυτικό του ρόλο ως Δημόσιου Επενδυτικού Ταμείου (Public Wealth Fund), το οποίο χτίζει επιπλέον ανταγωνιστικότητα ακολουθώντας καλές πρακτικές ξένων Public Wealth Funds όπως το Temasek της Σιγκαπούρης, το Solidium της Φινλανδίας, το Parpublica της Πορτογαλίας και το Κhazah Nasional της Μαλαισίας.

Εστιάζει σε νέες επενδύσεις σε τομείς όπως μεταξύ άλλων το Χρηματιστήριο, οι υποδομές, τα ακίνητα και η ενεργειακή μετάβαση, καθώς και οι επενδύσεις κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών, ενώ δίνει έμφαση και στη διαχείριση ρίσκου έχοντας στελεχώσει σχετικό τμήμα, με επενδυτική πολιτική και τεχνικό προσάρτημα που αναμένεται να εγκριθεί αυτό το διάστημα από το υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Υπερταμείου, Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη, είναι η επιτάχυνση του μετασχηματισμού των εταιρειών στις οποίες συμμετέχει το Υπερταμείο ώστε να μεταβεί από το ρόλο του manager, που δουλεύει μαζί με την κάθε θυγατρική, στο ρόλο του reviewer, που παρακολουθεί τα αποτελέσματα (όπως π.χ. ΔΕΗ, αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος). Στο πλαίσιο αυτό γίνονται μεταξύ άλλων και εκπαιδεύσεις των διοικήσεων και των στελεχών των εταιρειών σε θέματα ESG και υποστηρίζεται η κατάρτιση αναφορών σχετικά με μη-οικονομικούς δείκτες με το πρότυπο TCFC. Επιπλέον υιοθετούνται δείκτες μέτρησης της απόδοσης και της προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται από τις επενδύσεις.

Με επενδυτικό ρόλο – για πρώτη φορά – το Υπερταμείο στοχεύει με ορίζοντα το 2024 σε άμεσες επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ στην οικονομία, αύξηση της καθαρής αξίας περιουσιακών στοιχείων κατά 15% και βελτίωση της απόδοσης μερισμάτων προς το ελληνικό δημόσιο κατά 60% την τριετία 2022-2024.

Παράλληλα επιδιώκει να εξορθολογήσει τα λειτουργικά έξοδα και να σταθεροποιήσει την κερδοφορία όλου του ομίλου σε ποσοστό πάνω από 30%, με βελτίωση του περιθωρίου κέρδους κατά 15 μονάδες βάσης και με τη συνολική συνεισφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να φτάνει τα 85 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του Υπερταμείου θεσπίζει επίσης στόχους με βάση κριτήρια ESG και εκτός από την αύξηση της καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων κατά 15% στοχεύει σε μείωση εκπομπών άνθρακα κατά 15% και αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών κατά 40% από τις τιμές βάσης του 2021.

«Ξεκλειδώνει» αξία

Στα πιο σημαντικά έργα που υλοποιεί το Υπερταμείο με στόχο να «ξεκλειδώσει» αξία είναι το πιλοτικό πρόγραμμα καταγραφής και αποτίμησης fast track valuation 1000 ακινήτων της ΕΤΑΔ σε συνεργασία με τη διοίκησή της και με τον σχετικό διαγωνισμό να ξεκινά μέσα στο 2022, με στόχο την αποτίμηση του 70% (τουλάχιστον) των ακινήτων. Τελικός στόχος είναι η δημιουργία ξεκάθαρου αρχείου περιουσιακών στοιχείων και επικαιροποίηση των διαδικασιών ωρίμανσης και εκμετάλλευσης. Ας σημειωθεί ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο των ακινήτων ιδιοκτησίας των θυγατρικών εταιρειών του Υπερταμείου εκτιμάται σε περίπου 77.000 ακίνητα, χωρίς να είναι ξεκάθαρο πόσα είναι αξιοποιήσιμα. Στόχος, σύμφωνα με τη στρατηγική του Υπερταμείου είναι η αποτίμηση όλων των εταιρειών που ανήκουν στο Υπερταμείο (2023) και η αποτίμηση όλου του χαρτοφυλακίου ακινήτων που ανήκει στο Υπερταμείο.

Επιπλέον επανεκκινεί η Διώρυγα της Κορίνθου με αναβαθμίσεις στις αρχές Ιουλίου, και ολοκληρώνεται η προετοιμασία του διαγωνισμού για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας με στόχο να βγει στον αέρα άμεσα και η σταδιακή ολοκλήρωση των μελετών για την αξιολόγηση αξιοποίησης για τα 22 υπόλοιπα αεροδρόμια.

Το έργο από το 2021 

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε και στο σημαντικό έργο από το 2021 έως σήμερα, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των εταιρειών, όπως η τοποθέτηση της νέας διοίκησης στο ΤΑΙΠΕΔ και η επιτάχυνση του πλάνου του, η ταχύτατη ωρίμανση στρατηγικών έργων από το PPF, η επίτευξη της συμφωνίας για την τιμή του ακατέργαστου νερού για την ΕΥΔΑΠ, η ολοκλήρωση της σύμβασης παραχώρησης του Θριασίου, ο νέος αποδοτικότερος τρόπος αποζημίωσης με σκοπό τη μείωση των επιχορηγήσεων για τις Συγκοινωνίες Αθηνών κ.α. Επίσης, το 2021 ήταν το έτος κατάρτισης του Στρατηγικού Σχεδίου 2022-2024 και ανανέωσης των business plans των εταιρειών προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με το νέο Στρατηγικό Σχέδιο.

Επίσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Στέφανος Γιουρέλης, εστίασε στις δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού παρουσιάζοντας την ανάπτυξη έξυπνων υποδομών και συνεργειών, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της θωράκισης του ομίλου έναντι των κυβερνοεπιθέσεων.

Τα μεγέθη

Σημειώνεται ότι με 6 δισ. ευρώ υπό διαχείριση το Υπερταμείο έχει παρουσία μέσω θυγατρικών και συμμετοχών σε 18 εταιρείες που απασχολούν πάνω από 31.000 εργαζόμενους. Έχει παρουσία σε καίριους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως real estate μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και των ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, ΔΕΘ HELEXPO. Έχει επίσης παρουσία στην ενέργεια και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας μέσω των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, στις μεταφορές μέσω του αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος, των ΟΑΣΑ, ΑΕΔΙΚ και των 23 περιφερειακών αεροδρομίων. Επίσης δραστηριοποιείται στον εφοδιασμό τροφίμων μέσω ΚΑΘ, ΟΚΑΑ, Ελληνικές Αλυκές και στην τεχνολογία και τις μεταφορές έχει παρουσία μέσω του Ταμείου ΦΑΙΣΤΟΣ και των ΕΛΤΑ αντίστοιχα.

Πηγή: fortunegreece.com

Exit mobile version