H SpotitEarly συγκεντρώνει 6,2 εκατομμύρια δολάρια για την έγκαιρη ανίχνευση καρκίνων με βάση τις οσφρητικές ικανότητες των σκύλων

Η ισραηλινή startup βιοτεχνολογίας SpotitEarly, η οποία αναπτύσσει μια τεχνική για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, ολοκλήρωσε έναν κύκλο χρηματοδότησης 6,2 εκατομμυρίων δολαρίων με επικεφαλής την Hanaco Ventures. Οι πρόσθετοι επενδυτές περιλαμβάνουν επίσης τους Jeff Schwartz, Michael Eisenberg και Avishai Avrahami.

 

Η τεχνολογία του SpotitEarly συνδυάζει αλγόριθμους και τεχνητή νοημοσύνη με τις οσφρητικές ικανότητες των σκύλων. Το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία πολλών καρκίνων στο σώμα ενός ατόμου: καρκίνο του πνεύμονα, του προστάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου, με την εταιρεία να λέει ότι θα ακολουθήσουν περισσότεροι τύποι στο μέλλον.

 

Το τεστ αναπτύχθηκε χάρη στην ανακάλυψη της «οσμής καρκίνου». Είναι πλέον γνωστό ότι οι καρκινικοί όγκοι στα αρχικά τους στάδια εκκρίνουν, πρώτα στο αίμα και μετά στο αναπνευστικό σύστημα, μόρια που μεταφέρουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs). Κάθε τύπος καρκίνου έχει μια μοναδική οσμή και οι περισσότεροι έχουν επίσης έναν κοινό παρονομαστή. Οι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν αυτές τις οσμές σε κλάσματα του δευτερολέπτου και η ευαισθησία τους στις μυρωδιές έχει αποδειχθεί σε αρκετές μελέτες ότι είναι μεγαλύτερη από αυτές οποιωνδήποτε ιατρικών δοκιμών ή συσκευών που χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή.

 

Όσον αφορά τους ασθενείς, ο έλεγχος καταλήγει στο να φορούν μια καθορισμένη μάσκα και να εισπνέουν μέσα σε αυτήν για διάρκεια πέντε λεπτών.

Το τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου μπορεί να πραγματοποιηθεί από την κατοικία του ασθενούς, το ινστιτούτο προσυμπτωματικού ελέγχου ή την κλινική. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, η μάσκα τοποθετείται σε ερμητικά σφραγισμένη συσκευασία και αποστέλλεται πίσω στο εργαστήριο της εταιρείας.

 

Το εργαστήριο είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί εντελώς αυτόνομα: τα δείγματα εισάγονται σε θύρες sniffing εντός του εργαστηρίου. Στη συνέχεια, τα εκπαιδευμένα σκυλιά περνούν γρήγορα από τα λιμάνια που μυρίζουν. Κάθε δείγμα σαρώνεται από έναν αριθμό σκύλων με μια μοναδική μέθοδο, σε κάθε περίπτωση όπου ένας σκύλος εντοπίσει μια οσμή που σχετίζεται με ένα θετικό δείγμα καρκίνου, παρέχουν μια σαφή ένδειξη. Η μοναδική μεθοδολογία της SpotitEarly, εκπαιδεύει τα σκυλιά να σαρώνουν τα δείγματα αναπνοής με τρόπο που οι σκύλοι αντιμετωπίζουν ως διεγερτικό χρόνο παιχνιδιού. Η διαδικασία σάρωσης για κάθε δείγμα διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα και έχει τη δυνατότητα να σώσει ζωές ή εναλλακτικά να γλιτώσει πολλούς μήνες άγχους εν αναμονή των αποτελεσμάτων σάρωσης για υγιείς ασθενείς.

 

Η όλη διαδικασία αναλύεται σε πραγματικό χρόνο από ένα τεχνολογικό σύστημα, σχεδιασμένο από την εταιρεία που περιλαμβάνει δυναμικούς αισθητήρες, συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και αλγορίθμους που στοχεύουν στη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων του εργαστηρίου και της ακρίβειας πρόβλεψης.

 

Η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία μιας από τις πιο εκτεταμένες κλινικές μελέτες σε αυτόν τον τομέα στον κόσμο, με επικεφαλής το Ιατρικό Κέντρο Sourasky (Ichilov) στο Τελ Αβίβ και το Ιατρικό Κέντρο Hadassah στην Ιερουσαλήμ, για να αποδείξει την αποτελεσματικότητα του τεστ. Στην προκαταρκτική φάση, το SpotitEarly μελέτησε 700 επαληθευμένα δείγματα και έδειξε ότι το τεστ έχει πολύ υψηλή ευαισθησία στην ανίχνευση της παρουσίας μιας ποικιλίας καρκίνων, ακόμη και στα αρχικά στάδια. Η έγκαιρη ανίχνευση αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ανάρρωσης.

Exit mobile version