Η Aibidia συγκεντρώνει 13 εκατ. ευρώ για να φέρει επανάσταση στην παγκόσμια τιμολόγηση των μεταφορών

Η Aibidia, μια κορυφαία ευρωπαϊκή πλατφόρμα τιμολόγησης των μεταφορών, συγκέντρωσε 13 εκατομμύρια ευρώ σε γύρο Α’ με συνδιοργανωτές την DN Capital και την FPV Ventures, ενώ οι υφιστάμενοι επενδυτές Icebreaker.vc και Global Founders Capital υποστήριξαν επίσης τον γύρο. Τα νέα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω επέκταση της ομάδας παγκόσμιας κλάσης και της παγκόσμιας παρουσίας της Aibidia στο Λονδίνο και το Ελσίνκι και για τη συνέχιση της καινοτομίας της πλατφόρμας.

 

Η Aibidia ιδρύθηκε το 2014 με στόχο να βοηθήσει τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τους συμβούλους τους να διαχειρίζονται από κοινού, στην ίδια πλατφόρμα, τις παγκόσμιες διασυνοριακές επιχειρήσεις και τις σχετικές υποχρεώσεις τιμολόγησης. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, πολυεθνικές εταιρείες όπως η Volvo, η Bridgestone και η Recipharm μπορούν να καθορίσουν αποτελεσματικά δίκαιες παγκόσμιες τιμές μεταφορές και να αυτοματοποιήσουν τις σχετικές αναφορές. Δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες αυτές να συμμορφώνονται κατά συνέπεια με τις παγκόσμιες διασυνοριακές φορολογικές υποχρεώσεις και κανονισμούς.

 

Σήμερα, περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου οφείλεται σε τιμές μεταβίβασης (ΤΠ) – εσωτερικές συναλλαγές που πραγματοποιούνται από πολυεθνικές εταιρείες και συμβάλλουν έτσι αποτελεσματικά στις κοινότητες εντός των οποίων δραστηριοποιούνται. Πρόκειται για μια αυστηρά ρυθμισμένη πρακτική που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει ότι οι φόροι μιας πολυεθνικής εταιρείας κατανέμονται και εισπράττονται δίκαια ως μέρος του ευρύτερου τομέα του διεθνούς εμπορίου, ύψους 28 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Για τις εταιρείες αυτές, υπάρχουν επίσης πιθανές φορολογικές υποχρεώσεις από τη μεταβιβαστική τιμολόγηση που προκύπτουν από τη λειτουργία σε ένα διασυνοριακό, παγκόσμιο μοντέλο.

 

Μέχρι σήμερα, η διαχείριση της τιμολόγησης των μεταφορών ήταν μια επίπονη και δαπανηρή διαδικασία η οποία, παρά την ευρεία υιοθέτηση λογιστικών φύλλων και βάσεων δεδομένων, παραμένει σε μεγάλο βαθμό χειροκίνητη. Η τεχνολογία της Aibidia επιτέλους εκσυγχρονίζει και επιταχύνει αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα σημαντικά χαμηλότερο κόστος και αυξημένο έλεγχο και ορατότητα για τις επιχειρήσεις.

 

Η πλατφόρμα της Aibidia διευκολύνει επί του παρόντος τη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών οικονομικών και φορολογικών ομάδων και των εξωτερικών συμβούλων. Στο μέλλον, αυτό θα περιλαμβάνει και τις φορολογικές αρχές. Σε αντίθεση με άλλες τεχνολογίες τιμολόγησης των μεταφορών, η Aibidia επιτρέπει με μοναδικό τρόπο στους εν λόγω ενδιαφερόμενους να συνεργάζονται από κοινού σε ροές εργασίας τιμολόγησης και να καθορίζουν, να κατανέμουν και να αναφέρουν φορολογικά ζητήματα με το πάτημα ενός κουμπιού.

 

Η πλατφόρμα όχι μόνο προσφέρει εξοικονόμηση χρόνου και κόστους, αλλά βοηθά τις εταιρείες να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και των κανονισμών, σε μια εποχή που η επιβάρυνση της τιμολόγησης μεταβίβασης για τις πολυεθνικές είναι σημαντική και αυξάνεται, λόγω των διεθνών φορολογικών μεταρρυθμίσεων – συμπεριλαμβανομένων των μεταβαλλόμενων κανονισμών τιμολόγησης μεταβίβασης στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και της BEPS (Base Erosion and Profit Shifting), η οποία εφαρμόζεται από τον ΟΟΣΑ.

 

Η ομάδα της Aibidia διαθέτει 100 χρόνια εμπειρίας στην TP. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Hannu-Tapani Leppänen είναι δικηγόρος, πρώην διευθυντής στην EY και έχει περισσότερα από είκοσι χρόνια εμπειρίας στην παροχή διεθνών φορολογικών συμβουλών σε πολυεθνικές επιχειρήσεις. Προηγουμένως ίδρυσε την εταιρεία συμβούλων μεταβιβαστικών τιμών Alder and Sound.

 

Αξιοποιώντας αυτή την τεχνογνωσία, η ομάδα της Aibidia μετέφρασε όγκους πολύπλοκων νόμων για τις τιμές μεταβίβασης από 150 και πλέον χώρες σε κώδικα για να δημιουργήσει την ψηφιακή ταξινομία τιμών μεταφορών και το API της. Αυτό επιτρέπει στις πολυεθνικές εταιρείες να ενσωματώσουν χαρακτηριστικά και λειτουργίες όπως ποτέ άλλοτε. Η πλατφόρμα διαχειρίζεται πλέον 5.000+ οντότητες σε 150+ δικαιοδοσίες από τα γραφεία της στο Ελσίνκι και το Λονδίνο και έχει υπογράψει συνεργασίες με την PwC Φινλανδίας καθώς και με άλλες κορυφαίες παγκόσμιες λογιστικές και συμβουλευτικές εταιρείες-μέλη.

Exit mobile version