Η χώρα μπορεί να έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο και το διεθνές οικονομικό κλίμα να δημιουργεί αβεβαιότητες, εντούτοις το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων ομίλων συνεχίζεται. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «business stories», είναι πολύ κοντά στο να κλείσουν τρεις σημαντικές συμφωνίες που θα ανοίξουν τον δρόμο για τη δημιουργία νέων projects επί ελληνικού εδάφους. Η πρώτη είναι η νέα επένδυση της Amazon, η οποία είναι έτοιμη να διευρύνει έτι περαιτέρω την παρουσία της στη χώρα μας τοποθετώντας τη σε μία από τις πρώτες θέσεις του μεγάλου και φιλόδοξου προγράμματος δορυφορικού Διαδικτύου που αναπτύσσει με την ονομασία «Project Kuiper», συνολικού ύψους 10 δισ. δολαρίων. Η δεύτερη σχετίζεται με την επένδυση που σχεδιάζει ο κολοσσός των computer chips Intel, η οποία έπειτα από μπαράζ επαφών έχει πλέον σχηματοποιηθεί. Το τρίτο μεγάλο πρότζεκτ, που επίσης είχε αποκαλύψει πρόσφατα το «b.s.», αφορά την πρόθεση της Erickson Inc. να αποκτήσει κέντρο συναρμολόγησης, επισκευής και εκπαίδευσης για τα πυροσβεστικά ελικόπτερά της επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Η επένδυση της Amazon
Σε ό,τι αφορά τη νέα επένδυση της Amazon, ασφαλείς κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο «b.s.» πως έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες προκειμένου η Ελλάδα να τοποθετηθεί στο πρώτο γκρουπ των χωρών όπου θα αναπτυχθούν οι υπηρεσίες του διαδικτυακού Ιντερνετ.
Κάτι που φαίνεται να συζητήθηκε εκτενώς κατά τη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργείο Ανάπτυξης η επικεφαλής ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) της Amazon Web Services Τανούσα Ράντερι με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη και τον υπουργό Ψηφιακής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Πιερρακάκη.
«Συναντήσαμε στο γραφείο μου στο υπουργείο Ανάπτυξης την ομάδα της Amazon Web Services. Η έως τώρα επένδυσή τους εξελίσσεται πολύ καλά, το “Smart Island” στη Νάξο επίσης (με εξαιρετικές επιδράσεις στο ίδιο το νησί) και ετοιμάζουμε και κάτι νέο που θα ανακοινώσουμε σύντομα και θα κάνει αίσθηση. Η προσπάθεια για την προσέλκυση επενδύσεων συνεχίζεται και το 2023 εντατικά», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter ο κ. Γεωργιάδης.
Συστάθηκε νέα θυγατρική
Σημειωτέον ότι η Amazon έχει ήδη προβεί στη σύσταση μιας νέας εταιρικής οντότητας που θα τρέξει όλο αυτό το κομμάτι, με τίτλο Amazon Kuiper Greece Α.Ε. Ως μοναδικός εταίρος εμφανίζεται η Amazon Kuiper Holding LLC με έδρα στο Ντέλαγουερ των ΗΠΑ και εκπρόσωπός της ο κ. Γιώργος Ράμμος.
Στο καταστατικό της περιγράφεται ως σκοπός «η παροχή υπηρεσιών δορυφορικών τηλεπικοινωνιών και συνδεσιμότητας και κάθε σχετική δραστηριότητα». Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι 230.000 ευρώ και διαιρείται σε 230.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ η καθεμία.
Τι είναι όμως το «Kuiper»; Με λίγα λόγια, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 10 δισ. δολαρίων, στοχεύει στην παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων Ιντερνετ υψηλής ταχύτητας και χαμηλής καθυστέρησης σε πελάτες, συμπεριλαμβανομένων νοικοκυριών, επιχειρήσεων, κυβερνητικών υπηρεσιών, επιχειρήσεων αντιμετώπισης καταστροφών, παρόχων κινητής τηλεφωνίας και άλλων οργανισμών που «εργάζονται σε μέρη χωρίς αξιόπιστη σύνδεση στο Ιντερνετ», όπως σημειώνει η Amazon Web Services (AWS). Το έργο θα βασιστεί σε έναν «αστερισμό» 3.236 δορυφόρων που αναμένεται να τεθούν σε τροχιά έως το 2029. Φέτος θα τεθούν σε τροχιά οι πρώτοι δορυφόροι, ενώ έως το 2026 το σχέδιο είναι να έχουν τεθεί πάνω από 1.600.
Το «Project Kuiper» μπορεί να μην είναι το μοναδικό του είδους, αφού έχει προηγηθεί το «Starlink» του γνωστού δισεκατομμυριούχου Ελον Μασκ, το οποίο μάλιστα πλέον έχει ξεκινήσει τις υπηρεσίες του στην Ελλάδα, εντούτοις έχει δημιουργήσει πολλές προσδοκίες κυρίως γιατί θα συνοδευτεί με όλη την υποδομή και τις υπηρεσίες της AWS, που σήμερα είναι ηγέτιδα δύναμη στον χώρο της τεχνολογίας cloud.
Περιφερειακός ρόλος
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει περιφερειακό ρόλο στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου project στο οποίο επενδύει πολλά η αμερικανική πολυεθνική μέσω της δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών και ενός κέντρου για την εξυπηρέτηση και γειτονικών χωρών.
Σε κάθε περίπτωση, η AWS συνεχίζει να ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα τόσο σε δραστηριότητες όσο και σε προσωπικό παρά το γεγονός ότι συνολικά στον κλάδο της τεχνολογίας υπάρχει μια πρόσκαιρη αναδίπλωση των Big Tech εταιρειών.
Εκτιμάται ότι ως το καλοκαίρι θα έχει ξεκινήσει η λειτουργία της «τοπικής ζώνης» (local zone) που έχει ανακοινώσει η AWS τοποθετώντας τη χώρα μας στον χάρτη των γρήγορων αποκρίσεων της τεχνολογίας cloud, ενώ παράλληλα εξελίσσεται το καινοτόμο πρόγραμμα «Smart Island» στη Νάξο.
Η Intel
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τη διοίκηση της αμερικανικής πολυεθνικής Intel, τις οποίες είχε αποκαλύψει το «b.s.», για την ένταξη της Ελλάδας στο τεράστιο δίκτυο έρευνας, παραγωγής και εφοδιαστικής αλυσίδας του αμερικανικού κολοσσού των computer chips.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι επαφές που υπήρξαν προ περίπου δύο εβδομάδων μεταξύ κλιμακίου ανώτατων στελεχών της Intel με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου κατέληξαν στη σχηματοποίηση της επένδυσής της στην Ελλάδα.
Αν και το προφίλ της συγκεκριμένης επένδυσης απέχει βέβαια από τις αρχικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί με βάση τις συζητήσεις οι οποίες γίνονται επί περίπου έναν χρόνο, με αποκορύφωμα τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Intel Πάτρικ Γκέλσινγκερ στο Νταβός, κρίνεται ενισχυτική στο status που χτίζει η χώρα μας γύρω από την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.
Η προοπτική της νέας επένδυσης αναμένεται να τεθεί εκ νέου την προσεχή εβδομάδα, καθώς οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται νέος γύρος επαφών.
Η Intel, πάντως, που έως σήμερα τηρούσε σιγή ασυρμάτου γύρω από το θέμα αναμένεται πλέον να επιδεικνύει μεγαλύτερη επικοινωνιακή εξωστρέφεια στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γκρεγκ Λαβέντερ, αντιπρόεδρος, Chief Technology Officer & General Manager of the Software and Advanced Technology Group της Intel, αναμένεται να συμμετάσχει στις εργασίες του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου για την ελληνική οικονομία που διοργανώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος την ερχόμενη Τρίτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η Erickson στον Αμυγδαλεώνα
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για την προοπτική δημιουργίας εγκατάστασης από την αμερικανική Erickson Inc. στη χώρα μας για τη συναρμολόγηση και επισκευή των πυροσβεστικών ελικοπτέρων της, αλλά και τη δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης πιλότων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της εταιρείας Νταγκ Κιτάνι με τα ανώτερα στελέχη της Erickson έφυγαν αρκετά ευχαριστημένα μετά την αυτοψία που έκαναν στις αρχές του μήνα στο αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα στην Καβάλα, το οποίο έχει υποδειχθεί από την ελληνική κυβέρνηση ως ιδανικό μέρος εγκατάστασης των δομών της αμερικανικής εταιρείας.
Και αυτό διότι υπάρχουν δύο ατού στη συγκεκριμένη επιλογή: πρώτον, είναι ένα παλιό αεροδρόμιο που όμως εξακολουθεί να έχει σημαντικές υποδομές γι’ αυτό που θέλει να κάνει η Erickson, είναι απλούστερο από θέμα γραφειοκρατίας και έπειτα μπορούν να υπάρξουν συνέργειες με την Egnatia Aviation, μια εταιρεία που εκπαιδεύει ήδη πιλότους διαθέτοντας παράλληλα προσομοιωτές κ.ο.κ.
Τον κ. Κιτάνι και τα στελέχη της Erickson είχαν συνοδεύσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, από την πρωτοβουλία του οποίου προ περίπου ενός έτους ξεκίνησε το φλερτ με τους Αμερικανούς, και ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Σημειωτέον, η Erickson Inc. δεν έχει κάποια βάση στην Ευρώπη παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι συμβάσεις που υπογράφει στη Γηραιά Ηπειρο είτε για την προμήθεια είτε για leasing πυροσβεστικών ελικοπτέρων με το απαραίτητο προσωπικό.
Παράλληλα, το κόστος μεταφοράς των ελικοπτέρων αυτών από τις ΗΠΑ είναι τεράστιο και κυρίως απαιτεί χρόνο, ειδικά στις περιπτώσεις που οι ανάγκες είναι μεγάλες, π.χ. με την εκδήλωση μιας μεγάλης πυρκαγιάς.
Οπότε μια εγκατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσε να της δώσει τον απαραίτητο χώρο ευελιξίας ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω στην Ευρώπη. Μια προοπτική που έχει προτάξει και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος επίσης έχει εμφανιστεί αρωγός στην ελληνική πλευρά.
Πηγή: newmoney.gr