Η Arbonics εξασφαλίζει 5,5 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της πλατφόρμας απομάκρυνσης άνθρακα από τα δάση

Η πλατφόρμα της Arbonics βοηθά τους ιδιοκτήτες δασών να σχεδιάζουν και να αναπτύσσουν νέες δασικές καλλιέργειες και να κερδίζουν νέες πηγές εσόδων από τον άνθρακα και τη βιοποικιλότητα.

Η Arbonics συγκεντρώνει 5,5 εκατ. ευρώ για την κλιμάκωση της πλατφόρμας αφαίρεσης άνθρακα από τα δάση, ώστε να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για ποιοτική αφαίρεση άνθρακα

Αυτή την εβδομάδα η πλατφόρμα αφαίρεσης δασικού άνθρακα Arbonics ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε επένδυση ύψους 5,5 εκατ. ευρώ Seed από τις NordicNinja, Plural και Tilia Impact Ventures για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για ποιοτική αφαίρεση άνθρακα.

Η επένδυση αυτή ανεβάζει τη χρηματοδότηση της εσθονικής εταιρείας στα 7,3 εκατ. ευρώ.

Η απομάκρυνση του άνθρακα αναγνωρίζεται ευρέως ως ο μόνος τρόπος για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού και τα δάση βρίσκονται στο επίκεντρο του αντικτύπου της. Μελέτες δείχνουν ότι οι λύσεις που βασίζονται στη φύση θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν έως και το 30 τοις εκατό του παγκόσμιου μετριασμού που απαιτείται, και τα δάση θα αντιπροσωπεύουν έως και το 80 τοις εκατό αυτού.

Η φύση από μόνη της απομακρύνει ήδη σχεδόν 2 γιγατόνους CO2 κάθε χρόνο μέσω των αναπτυσσόμενων δασών, των αποκατεστημένων υγροτόπων και των υγιών εδαφών και θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 10GT ετησίως έως το 2050 – το ισοδύναμο με όλες τις εκπομπές από ολόκληρο τον παγκόσμιο τομέα μεταφορών.

Η Arbonics ιδρύθηκε το 2022 από τον διευθύνοντα σύμβουλο Kristjan Lepik και τη COO Lisett Luik και επικεντρώνεται στην παρακολούθηση και τη μέτρηση της διαφάνειας, της επεκτασιμότητας και του αντίκτυπου των l δασικών έργων άνθρακα.

Η πλατφόρμα Arbonics συνδυάζει 30+ επίπεδα δεδομένων – από αισθητήρες επί του εδάφους έως μετρήσεις εδάφους και δορυφορικές εικόνες – με εσωτερική οικολογική και δασολογική εμπειρογνωμοσύνη για τον υπολογισμό του δυναμικού απομάκρυνσης άνθρακα της γης σε ευρωπαϊκές χώρες από απόσταση και με ακρίβεια. Μπορεί να καθορίσει τα πάντα, από το ποια δέντρα χρειάζονται για να επιτευχθεί το δυναμικό της γης, έως τον καθορισμό του αντίκτυπού τους στον άνθρακα, μέσα σε δευτερόλεπτα.

Έχει ήδη ξεκλειδώσει νέες πηγές εσόδων για 4.000 ιδιοκτήτες γης μέσω της ανάλυσης 200.000 και πλέον εκταρίων και της φύτευσης πάνω από 4 εκατομμυρίων δέντρων σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές. Μέχρι το τέλος του 2024, σχεδιάζει να καλύψει το 50% των δασών της Ευρώπης.

Το εργαλείο έχει ήδη αναπτυχθεί πλήρως και χρησιμοποιείται για αναδασώσεις στη Βαλτική και τη Φινλανδία.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Arbonics Kristjan Lepik:

“Με αυτή την πρόσφατη χρηματοδότηση, είμαστε έτοιμοι να έχουμε σημαντικό αντίκτυπο, όχι μόνο ως επιχείρηση αλλά και ως καταλύτης για ουσιαστική αλλαγή.

Η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη για τις αγορές άνθρακα και με τις ανησυχίες γύρω από την Εθελοντική Αγορά Άνθρακα, αλλά είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόταν για να ωριμάσει. Απέδειξε πόσο σημαντικό είναι η αγορά να είναι πιο διαφανής και αποδεδειγμένη για τα δασικά έργα άνθρακα, και στην Arbonics, αυτό ακριβώς χτίζουμε”.

Η επένδυση αυτής της εβδομάδας προέρχεται από τις NordicNinja, Plural και Tilia Impact Ventures.

Η Taavet Hinrikus, εταίρος της Plural, δήλωσε: “Η επένδυση είναι μια πολύ σημαντική επένδυση για την Ελλάδα:

“Ενώ πολλά νέα έργα ξεκινούν για την τεχνολογική απομάκρυνση του άνθρακα, οι λύσεις αυτές χρειάζονται χρόνο.

Μια πολυτέλεια που δεν έχουμε. Αν πάρουμε τις τεχνολογίες και ενδυναμώσουμε τη φύση με αυτές, με τον τρόπο που το κάνει η Arbonics, κλιμακούμενες λύσεις μπορούν να συμβούν ήδη αυτή τη δεκαετία”.

Ο Rainer Sternfeld, διευθύνων σύμβουλος της NordicNinja, δήλωσε: “Η Arbonics είναι μια εταιρεία που μπορεί να κάνει την ανάπτυξη και την ανάπτυξη της τεχνολογίας:

“Η Arbonics είναι ακριβώς το είδος της καινοτόμου, επεκτάσιμης και βιώσιμης λύσης που αναζητούμε στη NordicNinja.

Η εταιρεία διαθέτει όχι μόνο την τεχνολογία και την κατανόηση της αγοράς, αλλά και το όραμα και την ομάδα για να κάνει τη σημαντική διαφορά.

Θεωρούμε ότι η Arbonics έχει τη δυνατότητα να κατακτήσει την αγορά σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βάλαμε αυτό το ισχυρό στοίχημα για το μέλλον τους και το μέλλον του πλανήτη μας”.

Η χρηματοδότηση θα επιτρέψει στην Arbonics να αναπτύξει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της Arbonics ώστε να καλύψει ολόκληρο τον κύκλο ζωής της δασοκομίας, να αυξήσει την ομάδα της και να επεκταθεί ώστε να καλύψει το 50% των ευρωπαϊκών δασών το επόμενο έτος.

 

 

Exit mobile version