Η Arda Biomaterials συγκεντρώνει 1,3 εκατ. ευρώ για να μεταμορφώσει τη μόδα με δέρμα φτιαγμένο από μπύρα

Η Arda Biomaterials, μια αγγλική νεοφυής επιχείρηση καθαρής τεχνολογίας που έχει ως αποστολή να μετατρέψει τα απόβλητα σε πολύτιμα εναλλακτικά δέρματα χωρίς ζώα και πλαστικά, έλαβε σημαντική ώθηση με μια νέα επένδυση ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ υπό την ηγεσία του Clean Growth Fund. Στον γύρο συμμετείχαν επίσης η Plug and Play, η Serpentine Ventures, η Satgana και μια ομάδα επενδυτών-αγγέλων από το οικοσύστημα των εναλλακτικών πρωτεϊνών, της μόδας και της κλιματικής τεχνολογίας.

 

Σύμφωνα με την startup, αναμένουν μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες να έχουν φτάσει σε ένα τελικό υλικό που μπορεί να πωληθεί σε μάρκες για την καταναλωτική αγορά.

 

Αξιοποιώντας τη χημεία και την επιστήμη των υλικών, ο πρώτος μετασχηματισμός της Arda μετατρέπει τα απόβλητα σιτηρών κριθαριού από τη βιομηχανία παρασκευής μπύρας σε ένα εναλλακτικό δέρμα για χρήση στη μόδα, τα είδη σπιτιού, την αυτοκινητοβιομηχανία και άλλα.

 

Ονομάζουν το καινοτόμο υλικό τους New Grain™.  Το νέο υλικό της Arda είναι μέχρι στιγμής εντελώς απαλλαγμένο από πλαστικά κατά την ανάπτυξή του, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθούν οι δοκιμές βιοδιασπασιμότητας. Το New Grain™ υποστηρίζει το ταξίδι προς το Net Zero και με τη χρήση απορριπτόμενων υλικών, όπως τα απόβλητα ζυθοποιίας, η Arda προωθεί την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας.

 

Η Arda ιδρύθηκε το 2022 από τον Edward TJ Mitchell και τον Brett Cotten, οι οποίοι γνωρίστηκαν μέσω του Entrepreneur First, του παγκόσμιου επενδυτή ταλέντων. Ο Edward είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη χημεία και ο Brett έχει εργαστεί σε όλο τον τομέα των εναλλακτικών πρωτεϊνών, από νεοφυείς επιχειρήσεις έως επενδυτές. Η εταιρεία, που βρίσκεται στο κτίριο “The Leather Market” κοντά στη Γέφυρα του Λονδίνου, συνεργάζεται επί του παρόντος με ζυθοποιίες κατά μήκος του “Bermondsey Beer Mile” στο Νότιο Λονδίνο, το οποίο κάποτε ήταν η περιοχή βυρσοδεψίας δέρματος του City of London.

 

Τον Μάρτιο του 2023, η εταιρεία συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα του H&M Global Change Award, το οποίο προαναγγέλλει ιδέες θετικές για τον πλανήτη που θα επανεφεύρουν τη μόδα και θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο τη βλέπουμε, τη φοράμε και την κατασκευάζουμε. Επί του παρόντος, η εταιρεία παρουσιάζει μερικές από τις πρώτες καινοτομίες της στο Fabrica X, μέρος της κοινότητας τεχνολογίας και αγροδιατροφής The Mills Fabrica, κοντά στο King’s Cross του Λονδίνου.

 

Ο Edward TJ Mitchell, CTO της Arda, λέει: “Η έλευση των φθηνών πλαστικών εξαφάνισε έναν αιώνα καινοτομίας στη χρήση φυσικών εισροών για την παραγωγή υλικών. Τώρα, με γνώμονα τη βιωσιμότητα, ανακαλύπτουμε ότι ο φυσικός κόσμος διαθέτει όλα τα δομικά στοιχεία που απαιτούνται για τη δημιουργία θαυμάσιων και βιώσιμων υλικών. Η παραγωγή δέρματος είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε πόρους και οι σημερινές εναλλακτικές λύσεις είναι γεμάτες πλαστικό. Η χημική σύνθεση στα απορρίμματα σιτηρών είναι μοναδικά κατάλληλη για να μετατραπεί σε ένα υλικό που μπορεί να μοιάζει με πολλές από τις ιδιότητες του δέρματος και όχι μόνο”.

 

Ο Brett Cotten, Διευθύνων Σύμβουλος της Arda, δήλωσε: “Το δέρμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή δέρματος: “Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το δέρμα είναι ένα υποπροϊόν των αγελάδων- στην πραγματικότητα είναι περισσότερο ένα παραπροϊόν που επιδοτεί τη συνέχιση της κτηνοτροφίας. Το χρησιμοποιημένο σιτάρι από τα ζυθοποιεία συνήθως καίγεται, στέλνεται σε χωματερές, χωνεύεται αναερόβια σε αέριο ή τροφοδοτείται στα ζώα ως φθηνή ζωοτροφή – όλες οι περιπτώσεις χρήσης είναι πολύ χαμηλής αξίας. Είμαι ενθουσιασμένος που μπορούμε να παραλείψουμε την αγελάδα για να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά καινοτόμο προϊόν που μέχρι σήμερα ήταν 100% απαλλαγμένο από ζώα και πλαστικό. Τώρα μπορούμε να πίνουμε τη μπύρα μας και να τη φοράμε επίσης. Αυτός ο γύρος χρηματοδότησης με επικεφαλής το Clean Growth Fund θα μας επιτρέψει να φτάσουμε σε ένα τελικό υλικό που μπορούμε να αρχίσουμε να πουλάμε σε μάρκες και να το βάλουμε στα χέρια των καταναλωτών. Ανυπομονώ να δω τους άλλους να το φορούν”.

Exit mobile version