Η startup Foodtech Clean Food Group έχει αποστολή να αναπτύξει μια πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση στο φοινικέλαιο. Η ομάδα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ολοκλήρωσε τώρα τον κύκλο εκκίνησης της, απέκτησε την απαιτούμενη πνευματική ιδιοκτησία και ξεκίνησε νέες συνεργασίες για να κλιμακώσει την ανάπτυξη του πρωτοποριακού προϊόντος της.
Το φοινικέλαιο είναι μια τεράστια αγορά. Είναι κρυμμένο στη λίστα συστατικών σε πολλά (αν όχι τα περισσότερα) από τα τρόφιμα που καταναλώνονται σε καθημερινή βάση σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, το φοινικέλαιο είναι υπεύθυνο για τις μεγάλες καταστροφικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Η παγκόσμια αγορά φοινικέλαιου αναμένεται να φτάσει περίπου τα 65 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027, αλλά οδηγεί στην αποψίλωση των δασών σε μερικούς από τους πιο διαφορετικούς οικοτόπους του κόσμου, εκπέμπει εκατομμύρια τόνους αερίων θερμοκηπίου και η εκμετάλλευση των εργαζομένων και της παιδικής εργασίας ήταν σημαντική ανησυχία. Η γνώση σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις της παραγωγής φοινικέλαιου είναι ευρέως διαδεδομένη, αλλά, οι εναλλακτικές λύσεις ήταν ελάχιστες και έτσι το πρόβλημα συνεχίστηκε. Μέχρι τώρα.
Με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η Clean Food Group (CFG) αναπτύσσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για το φοινικέλαιο με βάση τη μαγιά. Η startup αναφέρει ότι η εναλλακτική της κυτταρικής βάσης που καλλιεργείται στο εργαστήριο θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των επιζήμιων επιπτώσεων μιας σειράς συστατικών με βάση τους φοίνικες – που φέρεται να βρίσκονται στο 50% όλων των συσκευασμένων προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Η startup ξεκίνησε φέτος με την απόκτηση της σχετικής πνευματικής ιδιοκτησίας από το Πανεπιστήμιο του Bath όπου η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια από τον καθηγητή Chris Chuck και την ομάδα του. Πριν από την εξαγορά, είχαν δαπανηθεί πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη της τεχνολογίας στο στάδιο όπου είναι έτοιμη για επέκταση και εμπορευματοποίηση.
Η startup της foodtech μόλις ολοκλήρωσε επίσης τον κύκλο εκκίνησης των 1,96 εκατομμυρίων ευρώ – με επικεφαλής την Agronomics – και υπέγραψε διετής συμφωνία συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο του Μπαθ για να κλιμακώσει την τεχνολογία και να φέρει το εναλλακτικό φοινικέλαιο στην αγορά.
Τώρα, η Clean Food Group επενδύει περαιτέρω στην ανάπτυξη μιας πιλοτικής μονάδας μεγάλης κλίμακας και στην εξασφάλιση ρυθμιστικής έγκρισης για νέα προϊόντα. Συνολικά, φέρνει την εταιρεία ένα βήμα πιο κοντά στο λανσάρισμα μιας εναλλακτικής λύσης φοινικέλαιου που είναι βιώσιμη και μπορεί να παραχθεί μαζικά.