Η Continuum Industries συγκεντρώνει 10 εκατ. δολάρια για την επιτάχυνση του σχεδιασμού υποδομών

Η εταιρεία μειώνει το χρόνο προγραμματισμού έργων από 12 μήνες σε 8 εβδομάδες για να επιταχύνει την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση

Σήμερα, η εταιρεία σχεδιασμού υποδομών τεχνητής νοημοσύνης Continuum Industries ανακοίνωσε ότι άντλησε 10 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση Σειράς Α σε έναν γύρο με επικεφαλής τη Singular.

Η ζήτηση για υποδομές ενέργειας και κοινής ωφέλειας αυξάνεται, αλλά η τρέχουσα διαδικασία σχεδιασμού είναι πολύπλοκη και ο σημερινός ρυθμός ανάπτυξης είναι πολύ αργός για να επιτευχθούν οι στόχοι net-zero.

Οι εταιρείες εξισορροπούν τις τεχνικές και κανονιστικές εκτιμήσεις, τους κανόνες σχεδιασμού και προγραμματισμού, τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές, τεχνικές και οικονομικές εκτιμήσεις για το συγκεκριμένο έργο και τις ανταγωνιστικές προοπτικές και προτεραιότητες των ενδιαφερομένων μερών.

Η εξάρτηση από τεχνολογία δεκαετιών επιτείνει την πρόκληση.

Η Continuum Industries, η οποία ιδρύθηκε το 2018, δημιούργησε μια πλατφόρμα ανάπτυξης δικτύων και γραμμικών υποδομών με τεχνητή νοημοσύνη που ονομάζεται Optioneer.

Αυτό επιτρέπει στις εταιρείες ενέργειας, κοινής ωφέλειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να απεικονίζουν, να αναλύουν και να αξιολογούν συνολικά τις επιλογές δρομολόγησης για γραμμές μεταφοράς ενέργειας, χερσαία και υπεράκτια καλώδια και αγωγούς για υδρογόνο, νερό και CO2 μέσα σε λίγες μόνο ώρες, επαναλαμβάνοντας σε πραγματικό χρόνο τα σχέδια καθώς προκύπτουν νέα δεδομένα, καταγράφοντας σημαντικές αποφάσεις και μετριάζοντας απρόβλεπτες καθυστερήσεις σε μεταγενέστερα στάδια.

Μίλησα με τον διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή Grzegorz Marecki για να μάθω περισσότερα.

Ο πόνος των καθυστερήσεων στον προγραμματισμό και των αναποτελεσματικών διαδικασιών
Ο Marecki εξήγησε ότι παραδοσιακά, στην ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών, “τα στάδια του σχεδιασμού και της έγκρισης/αδειοδότησης παρουσιάζουν πολλές προκλήσεις που συχνά οδηγούν σε σημαντικές καθυστερήσεις.

Οι φάσεις σχεδιασμού και έγκρισης συχνά διαρκούν διπλάσιο χρόνο από την πραγματική κατασκευή του ίδιου του περιουσιακού στοιχείου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η όλη διαδικασία διαρκεί κατά μέσο όρο 14 χρόνια από την αρχική ιδέα έως το σημείο όπου οι γραμμές μεταφοράς αρχίζουν να μεταφέρουν ενέργεια”.

– Ναι, καλά διαβάσατε, 14 χρόνια!

Επιπλέον, ο επείγων χαρακτήρας υπογραμμίζεται από την αύξηση του όγκου των έργων και “οι τρέχουσες χειροκίνητες μέθοδοι δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με αυτή την εισροή, οδηγώντας σε σημαντικές καθυστερήσεις και αναποτελεσματικότητα στην παροχή των αναγκαίων υποδομών”.Ο παραδοσιακός σχεδιασμός χαρακτηρίζεται από “επίπονες χειροκίνητες διαδικασίες συλλογής δεδομένων, που διαρκούν μήνες για τον προσδιορισμό των βέλτιστων διαδρομών και συχνά εξετάζουν μόνο έναν περιορισμένο αριθμό εναλλακτικών λύσεων.

“Επιπλέον, η διαχείριση πολλαπλών διαύλων επικοινωνίας με τις ομάδες έργου έχει αποδειχθεί πρόκληση, καθιστώντας δύσκολη την παρακολούθηση των αλλαγών και των ενημερώσεων – με αποτέλεσμα να παρατείνονται τα χρονοδιαγράμματα όταν προκύπτουν νέα δεδομένα και απαιτούνται αλλαγές ή ενημερώσεις της διαδρομής.

Ενώ αυτή η βιοποικιλότητα θα ήταν στο προσκήνιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από την άποψη της βιωσιμότητας, η Marecki εξήγησε ότι “οι βασικές γραμμές βιοποικιλότητας, οι οποίες συχνά αφήνονται για τα μεταγενέστερα στάδια της διαδικασίας επιλογής διαδρομής. Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις στη βιωσιμότητα και τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές διατάξεις”.Στη συνέχεια, υπάρχει η εμπλοκή των ενδιαφερόμενων μερών, οι διαβουλεύσεις και οι καθυστερήσεις των κυβερνητικών υπηρεσιών στη διαδικασία εξέτασης και έγκρισης.”Αυτό μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη κρίσιμων έργων υποδομής, ιδίως όταν είναι απαραίτητη η αξιολόγηση των σωρευτικών επιπτώσεων πολλαπλών έργων”.Η αξία της τεχνητής νοημοσύνης στον σχεδιασμό διαδρομών
Η Marecki εξήγησε ότι η ΤΝ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αξιοποίηση του τεράστιου όγκου δεδομένων στη φάση του σχεδιασμού και της μελέτης, βοηθώντας τους πελάτες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις που ευθυγραμμίζονται με τους οικονομικούς στόχους, ενώ παράλληλα μειώνουν τις περιβαλλοντικές και κοινοτικές επιπτώσεις.

“Παραδοσιακά, η διαδικασία σχεδιασμού ήταν χειροκίνητη και επιρρεπής σε σφάλματα.Οι αλγόριθμοι, ωστόσο, έχουν σχεδιαστεί για να εξετάζουν αυτά τα δεδομένα και να δημιουργούν προτάσεις που υπόκεινται αργότερα σε λεπτομερή ανθρώπινο έλεγχο.

Η προσέγγιση αυτή διασφαλίζει ότι οι άνθρωποι παραμένουν στο βρόχο λήψης αποφάσεων, υποστηριζόμενοι από εμπεριστατωμένη ανάλυση που βοηθά στη λήψη ισορροπημένων αποφάσεων. Ουσιαστικά, η τεχνητή νοημοσύνη μας επιτρέπει να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των δεδομένων και των εφαρμόσιμων αποφάσεων.

Μείωση του χρόνου προγραμματισμού από 12 μήνες σε 8 εβδομάδες
Το Optioneer παρέχει ένα κοινό περιβάλλον για τη συνεργασία μηχανικών και ειδικών σε θέματα περιβάλλοντος, χρησιμοποιώντας την ΤΝ για τη συμπύκνωση διαδικασιών που προηγουμένως χρειάζονταν 12 μήνες, ώστε να συμπυκνωθούν σε μόλις οκτώ εβδομάδες.

Η Marecki μοιράστηκε το παράδειγμα ενός πελάτη, ιδιοκτήτη συστήματος μεταφοράς, ο οποίος αντιμετώπιζε προκλήσεις λόγω της αύξησης των αιτήσεων σύνδεσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, γεγονός που απαιτούσε νέες συνδέσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Οι απαιτήσεις αυτές ενέχουν κινδύνους καθυστερήσεων του έργου και επιβάρυνσης των πόρων.

Το Optioneer κατέστησε δυνατή την απλοποίηση των αξιολογήσεων διαδρομών, τη διευκόλυνση της συνεργασίας και την ενσωμάτωση δεδομένων τόσο ανοικτού κώδικα όσο και ειδικών για τον πελάτη.Επιπλέον, “η χρήση του Optioneer στο έργο επέκτασης του χερσαίου αιολικού πάρκου οδήγησε σε σημαντική εξοικονόμηση χρόνου, μειώνοντας τη διάρκεια του προγράμματος κατά 60%.Η πλατφόρμα επέτρεψε την ταχύτερη επιλογή μιας προτιμώμενης ευθυγράμμισης, διατηρώντας παράλληλα ισχυρές διαδικασίες λήψης αποφάσεων”.

Ο Marecki θεωρεί τα επόμενα 30 χρόνια κρίσιμα όσον αφορά την κλιματική αλλαγή:”Βασικά πρέπει να διπλασιάσουμε το μέγεθος του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως μέχρι το 2050. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι τοποθεσίες όπου παράγεται η ενέργεια έχουν αλλάξει – αυτό που κάποτε ήταν ένας σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στο Λονδίνο (όπως ο σταθμός Battersea Power Station), θα μπορούσε τώρα να βρίσκεται στην άλλη άκρη της Βόρειας Θάλασσας.

Αυτό αλλάζει εντελώς το δίκτυο που απαιτείται για την ηλεκτροδότηση της χώρας, και είναι ένας μόνο από τους παράγοντες που τα σύγχρονα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζουν.

Είναι μια πρόκληση που η βιομηχανία δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει χωρίς θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα πράγματα.Πρέπει να κατασκευάσουμε πολλά, γρήγορα και σε ένα ολοένα και πιο απαιτητικό περιβάλλον”.

Η Continuum Industries υποστηρίζει πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ – συμπεριλαμβανομένων των National Grid, SSEN Transmission, National Gas Transmission, Fred.Olsen Seawind, και Iberdrola Group – με την αξιολόγηση χιλιάδων χιλιομέτρων περιουσιακών στοιχείων σε έργα μεγάλης κλίμακας.”Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε την πλατφόρμα που θα βοηθήσει τους προγραμματιστές να οδηγήσουν το έργο τους από την ιδέα στην άδεια το συντομότερο δυνατό και με τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο”.

Αυτή η τελευταία αύξηση θα υποστηρίξει τη συνεχή ανάπτυξη της Continuum Industries, καθώς στοχεύει να διπλασιάσει το προσωπικό της και να επεκταθεί σε νέες περιοχές κατά τους επόμενους 12 μήνες, και ανεβάζει τη συνολική χρηματοδότηση της εταιρείας μέχρι σήμερα στα 15,5 εκατομμύρια δολάρια.Η αύξηση των ομάδων μηχανικών και προϊόντων θα διευκολύνει επίσης τη δημιουργία νέων λειτουργιών αιχμής για την υποστήριξη των προγραμματιστών σε περισσότερα στάδια έργων.

Ο Henri Tilloy, συνεργάτης της Singular, δήλωσε: “Η Singular είναι η πρώτη εταιρεία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του έργου:

Η υποδομή είναι μια ζωτικής σημασίας, αλλά υποτιμημένη πτυχή της ενεργειακής μετάβασης.

Χωρίς στιβαρές, κατάλληλες για το μέλλον υποδομές για τη μεταφορά της αυξανόμενης ποσότητας ενέργειας και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που χρειαζόμαστε – ειδικά καθώς “οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τίθενται σε λειτουργία σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες – όλη η καινοτομία που πηγαίνει σε νέες λύσεις παραγωγής και αποθήκευσης θα πάει χαμένη.

Ο Grzegorz και η ομάδα της Continuum έχουν κατασκευάσει εντυπωσιακή τεχνολογία και ήδη συνεργάζονται με ορισμένα σημαντικά ονόματα για να μπορέσουν να παραδώσουν υποδομές με ρυθμό που να ανταποκρίνεται στον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης”.

Exit mobile version