Η Cradle συγκεντρώνει 5,5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος στην ανθρώπινη κατανάλωση

Από την τροφή και τα ρούχα μέχρι τα υλικά και τα φάρμακα, εμείς οι άνθρωποι καταναλώνουμε πολλά και είμαστε αρκετά σπάταλοι. Η παραγωγή αυτών των πραγμάτων που καταναλώνουμε και η αντιμετώπιση των συνεπειών των απορριμμάτων έχει βαρύ περιβαλλοντικό αντίκτυπο και πρέπει να γίνουν τεράστιες ανακαλύψεις για την προστασία του πλανήτη μας και τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης παγκόσμιας κοινωνίας.

 

Η Biotech Cradle πιστεύει ότι μπορεί να έχει μια λύση και περιλαμβάνει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της συνθετικής βιολογίας. Η νεοφυής επιχείρηση μόλις συγκέντρωσε περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ για να υπάρξει από τη λειτουργία stealth και να δημιουργήσει αντίκτυπο.

 

Οι λεπτομέρειες

 

Η συνθετική βιολογία περιλαμβάνει την προσαρμογή των γονιδίων μικροοργανισμών όπως τα βακτήρια και οι μύκητες για τη δημιουργία “κυτταρικών εργοστασίων” που χρησιμοποιούν προγραμματιζόμενες πρωτεΐνες για την παραγωγή μιας μεγάλης ποικιλίας καθημερινών προϊόντων: από το γάλα και το κρέας, που καλλιεργούνται χωρίς να εκτρέφονται ζώα, μέχρι τα πλαστικά που δημιουργούνται χωρίς πετροχημικά, τα υλικά για ρούχα ή ηλεκτρονικά εξαρτήματα, ή ακόμη και εξατομικευμένα φάρμακα.

 

Εκτός από τη δημιουργία προϊόντων, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διάσπαση και την ανακύκλωση απορριμμάτων, για παράδειγμα με την αποικοδόμηση απορριμμάτων πλαστικών ή την απομάκρυνση ρύπων από το νερό.

 

Με απλά λόγια, αλλάζει το παιχνίδι.

 

Η Cradle ιδρύθηκε το 2021 και έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό της βιολογίας απλό. Η πλατφόρμα μηχανικής μάθησης που διαθέτει βοηθά τους επιστήμονες να σχεδιάζουν και να προγραμματίζουν “εργοστάσια κυττάρων” ταχύτερα και με μεγαλύτερη επιτυχία, επιταχύνοντας την ανάπτυξη μιας πιο φιλικής προς το περιβάλλον μεθόδου παραγωγής σχεδόν οτιδήποτε.

 

Με έδρα το Ντελφτ και τη Ζυρίχη, η πλατφόρμα επιτρέπει στους επιστήμονες να “αντιστρέφουν” πρωτεΐνες με τις επιθυμητές ειδικές ιδιότητες. Τα αυτοδίδακτα, αυτοβελτιούμενα μοντέλα γεννητικής μηχανικής μάθησης του Cradle – τα οποία βασίζονται στις πρόσφατες εξελίξεις στην “επεξεργασία φυσικής γλώσσας” – μπορούν να προβλέψουν ποια μέρη του γενετικού κώδικα μιας πρωτεΐνης θα πρέπει να τροποποιήσει ένας βιολόγος, βελτιώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες ενός επιστήμονα να λάβει τα πειραματικά αποτελέσματα που επιθυμεί.

 

Με στόχο να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αντίκτυπο, η νεοσύστατη επιχείρηση συμβάλλει επίσης στην έρευνα σε αυτόν τον αναδυόμενο τομέα. Βελτιώνει τις επιδόσεις αυτών των μεγάλων μοντέλων σε συγκεκριμένες εργασίες σχετικές με το πλαίσιο της βιολογικής έρευνας και τα καθιστά προσιτά σε επιστήμονες χωρίς υπόβαθρο μηχανικής μάθησης μέσω μιας διαισθητικής και συνεργατικής διαδικτυακής πλατφόρμας. Μέσω αυτής της μεθόδου, η Cradle πιστεύει ότι μπορεί να μειώσει κατά μία τάξη μεγέθους τον χρόνο και το κόστος για την κυκλοφορία ενός προϊόντος συνθετικής βιολογίας στην αγορά.

 

Με αυτή τη νέα χρηματοδότηση, η νεοφυής επιχείρηση βγαίνει από τη λειτουργία stealth και θα επιταχύνει την ανάπτυξη προϊόντων. Πρόκειται σίγουρα για μια συναρπαστική ανακοίνωση για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Exit mobile version