Η Dawn Capital συγκεντρώνει 700 εκατ. δολάρια για το ταμείο λογισμικού B2B εν μέσω δύσκολων καιρών

Η Dawn Capital συγκεντρώνει 620 εκατ. δολάρια για ταμείο λογισμικού B2B σε πρώιμο στάδιο, με 80 εκατ. δολάρια για επόμενο ταμείο.

Παρά τους δύσκολους καιρούς για τις εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων που επιθυμούν να ξαναγεμίσουν τα κανόνια τους, η Dawn Capital του Λονδίνου ανακοινώνει σήμερα την άντληση 700 εκατομμυρίων δολαρίων. 620 εκατομμύρια δολάρια θα διοχετευθούν στο ειδικό ταμείο λογισμικού B2B που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ενώ 80 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν σε ένα επόμενο ταμείο.

Το πρωτογενές όχημα της εταιρείας, το Dawn V, ύψους 620 εκατ. δολαρίων, θα υποστηρίξει αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές εταιρείες λογισμικού B2B με αρχικά εισιτήρια που κυμαίνονται από 10 έως 40 εκατ. δολάρια σε στάδια Σειράς Α ή Σειράς Β.

Το επόμενο ταμείο, Dawn Opportunities III, ύψους 80 εκατ. δολαρίων, θα παρέχει περαιτέρω υποστήριξη, από το στάδιο Series C και μετά, για τις εξαιρετικές εταιρείες χαρτοφυλακίου, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία μπορεί να διανύσει την απόσταση από το Series A μέχρι την έξοδο.

“Η Dawn είναι ένας ανεκτίμητος εταίρος που μπορείς να έχεις στο πλευρό σου. Η εταιρεία έχει προσφέρει τεράστια αξία και διορατικότητα στην επιχείρησή μας και η ομάδα επενδύει βαθιά στην επιτυχία μας σε όλα τα επίπεδα”. – Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Quantexa, Vishal Marria.

Η εταιρεία αναφέρει ότι το 50% των δεσμεύσεων έχει συγκεντρωθεί από υφιστάμενους LPs και το 50% από νέους επενδυτές που προέρχονται από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία και αποτελούνται, όπως είναι φυσικό, από κρατικά επενδυτικά ταμεία, συνταξιοδοτικά ταμεία, κληροδοτήματα, funds of funds, family offices και ιδιώτες υψηλού πλούτου, οι οποίοι επενδύουν μαζί με ορισμένους από τους ιδρυτές χαρτοφυλακίου της Dawn.

Η εταιρεία έχει ήδη πραγματοποιήσει τρεις επενδύσεις από το νέο ταμείο στην πλατφόρμα φορολογικής συμμόρφωσης Fonoa με έδρα το Δουβλίνο, στην ενσωματωμένη πλατφόρμα ασφάλισης Cover Genius και στην FlowX.AI, που ενημερώνει τα παλαιά συστήματα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η Dawn, που ξεκίνησε το 2007, έχει πλέον συγκεντρώσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια από παγκόσμιους επενδυτές και έχει υποστηρίξει περισσότερες από 80 εταιρείες που ιδρύθηκαν σε 16 ευρωπαϊκές χώρες.

Μεταξύ του χαρτοφυλακίου της εταιρίας περιλαμβάνονται: ΗΠΑ), iZettle (πωλήθηκε στην PayPal για 2,2 δισ. δολάρια σε μετρητά), Tink (αγοράστηκε από τη Visa για 2,0 δισ. δολάρια), LeanIX (εξαγοράστηκε πρόσφατα από τη SAP), καθώς και οι εδραιωμένες σήμερα μονόκεροι Collibra, Dataiku και Quantexa.

Σχετικά με το νέο ταμείο, ο συνιδρυτής και γενικός εταίρος της Dawn Capital Haakon Overli μοιράστηκε:

“Τους τελευταίους 18 μήνες, όλοι γίναμε μάρτυρες του δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Ιδρύσαμε την Dawn για να υποστηρίξουμε τους ιδρυτές που δημιουργούν παγκόσμιους ηγέτες λογισμικού B2B από την Ευρώπη, και αυτό το ήθος δεν έχει αλλάξει. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι ένα εξαιρετικό σημείο του κύκλου για να επενδύσουμε και βλέπουμε τις ευκαιρίες στην Ευρώπη να αυξάνονται συνεχώς.

“Η εμπειρία των δύο δεκαετιών μας έχει δείξει ότι οι εταιρείες που σφυρηλατούνται σε δύσκολους καιρούς αναγκάζονται να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη αξία, με ελκυστικές προτάσεις και βαθιά ριζωμένη ανθεκτικότητα”.

Ο συνιδρυτής και γενικός εταίρος της Dawn Capital Norman Fiore πρόσθεσε:

“Βρισκόμαστε στην αρχή μιας άλλης μεγάλης τεχνολογικής αλλαγής. Όπως αρέσκονται να μας υπενθυμίζουν οι επιχειρηματίες μας, η τεχνητή νοημοσύνη υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Η αλλαγή σήμερα είναι ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει προωθηθεί από τις ομάδες μηχανικών στην αίθουσα συνεδριάσεων. Η επερχόμενη επικράτησή της την καθιστά τόσο έναν επενδυτικό τομέα από μόνη της όσο και έναν ανασταλτικό παράγοντα για κάθε κατηγορία λογισμικού στην οποία επενδύουμε από τότε που ιδρύσαμε την Dawn. Ως εκ τούτου, ήμασταν αποφασισμένοι να αντλήσουμε κεφάλαια ανάλογης κλίμακας με την τεράστια ευκαιρία που είχαμε μπροστά μας”.

Exit mobile version